Από τη λειψυδρία μέχρι τις πυρκαγιές, οι τελευταίοι 12 μήνες έκαναν τον κόσμο να συνειδητοποιήσει ακόμη περισσότερο το οικονομικό και το ανθρώπινο κόστος των ακραίων φαινομένων καύσωνα. Πυρκαγιές ξέσπασαν σε μέρη που ήταν απροετοίμαστα για τέτοια φαινόμενα, τα οποία οφείλονταν στον ασυνήθιστα ζεστό καιρό.

Η ξηρασία και ο καύσωνας μετατρέπουν δάση σε τσακμάκια σε μέρη που ήταν μέχρι τώρα απρόσβλητα από πυρκαγιές.

Στη Σουηδία έχουν ήδη σημειωθεί φέτος 65 πυρκαγιές, την ώρα που ο μέσος όρος την τελευταία δεκαετία ήταν τρεις. Πυρκαγιές σημειώνονται τώρα μέχρι τον Αρκτικό Κύκλο στον βορρά, σύμφωνα με το Copernicus, το πρόγραμμα της ΕΕ για την παρατήρηση της Γης.

Τουλάχιστον 91 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο μήνα στη χειρότερη πυρκαγιά που έχει πλήξει την Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Η φωτιά πέρασε μέσα από ένα παραθαλάσσιο θέρετρο βορειοανατολικά της Αθήνας.

Στις ΗΠΑ, ο μέσος ετήσιος αριθμός των μεγάλων πυρκαγιών έχει διπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1970, βάζοντας σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες.

Ολόκληρη η κοινότητα του Κέσγουικ στην Καλιφόρνια μετατράπηκε σε στάχτη — δεν απομένει τίποτε. Η πυρκαγιά περιγράφηκε σαν ένας «πύρινος στρόβιλος» και οι πυροσβέστες δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε για να τον σταματήσουν.

Οι κάτοικοι κατάφεραν να διαφύγουν λίγο πριν τους προλάβει η φωτιά, όμως το μέλλον της πόλης είναι πλέον αμφίβολο.

«Δεν ξέρω αν θα έχουν τους πόρους για να ανοικοδομήσουν την πόλη … Είναι μια περιοχή χαμηλού εισοδήματος και δεν είμαι σίγουρος ότι πολλοί άνθρωποι θα καταφέρουν να ξαναχτίσουν», λέει ο Λίοναρντ Μότι, επόπτης της κομητείας Σάστα.

Πόσο λοιπόν ασυνήθιστα είναι τα φετινά περιστατικά ακραίων καρικών φαινομένων; Ποιο είναι το κόστος της κλιματικής αλλαγής; Και πώς πρέπει να προχωρήσουμε;

«Αυτή τη στιγμή αυτά τα φαινόμενα μοιάζουν ελαφρώς ασυνήθιστα … όμως αν αρχίσουμε να κοιτάζουμε μπροστά και συμπεριλάβουμε τον παράγοντα της κλιματικής αλλαγής, τότε αυτό θα είναι το καινούριο σύνηθες», εξηγεί ο Σαμ Φανκχάουζερ, διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Grantham για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στο London School of Economics.

«Υπάρχουν προβλέψεις ότι το είδος της ζέστης που έχουμε φέτος, μπορεί να το ζούμε κάθε δεύτερη χρονιά από το 2040 περίπου και μετά. Υπάρχει πολύ σαφής σχέση ανάμεσα στις πιθανότητες να έχουμε κύμα καύσωνα και στην κλιματική αλλαγή», επισημαίνει.

«Το κλίμα ή ο καιρός έχουν διακυμάνσεις, όμως σ’ αυτή τη διακύμανση προσθέτεις μια υψηλή θερμοκρασία και είμαστε τώρα περίπου έναν βαθμό πιο ζεστοί σε παγκόσμιο μέσο όρο απ’ ό,τι ήμασταν στην προβιομηχανική εποχή πριν από 100 χρόνια. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε στατιστικά να αρχίσουμε να δείχνουμε ότι η πιθανότητα μερικών φαινομένων αυξάνεται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στη Βόρεια Ευρώπη, οι προκαταρκικές εκτιμήσεις μας λένε πως είναι περίπου δύο φορές πιθανότερο απ’ ό,τι θα ήταν αν δεν υπήρχε η οφειλόμενη στον άνθρωπο άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας».

Ο Φρανκχάουζερ λέει πως η κλιματική αλλαγή δεν περιορίζεται στα φαινόμενα ακραίου καύσωνα και πως θα πρέπει να προσαρμοστούμε.

«Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει πολλές περισσότερες μεταβλητές που μπορεί να είναι επικίδνυνες για εμάς, θα έχουμε περισσότερα φαινόμενα ξηρασίας και αυτό θα είναι πραγματικά αποδιοργανωτικό … Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να έχουμε υπερβολικά πολύ νερό … πλημμύρες, κυκλώνες … Πολύ μεγάλες ζημιές συνδέονται με το υπερβολικά πολύ νερό, όσες και ζημιές από το όχι αρκετό νερό», λέει.

«Θα είναι πολύ αποδιοργανωτικό για την οικονομία, όμως σε ορισμένα πράγματα μπορούμε να προσαρμοστούμε. Μπορούμε να αλλάξουμε τις γεωργικές πρακτικές μας … μπορούμε να κλιματίζουμε φυσικά τα σπίτια μας … Όμως θα είναι τελικά πολύ αποδιοργανωτικό και θα πρέπει να αλλάξουμε την υποδομή μας … Αξίζει να το κάνουμε επειδή θα έχουμε πολύ διαφορετικό κλίμα, όμως θα είναι πολύ, πολύ δαπανηρό».

 

Πηγή: Al Jazeera News

ΓΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025