Σε λιγότερο από τρεις μήνες από σήμερα θα “ανοίξει” η νέα “ρύθμιση των 120 δόσεων” για την εξόφληση των ληξιπροθέσμων οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και το 2016.

Και αυτό, την ίδια στιγμή που το ανείσπρακτο “χαράτσι” συσσωρεύει κάθε μήνα νέα χρέη στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης από τις αρχές του 2017, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα παλιότερα, τα οποία είχαν δημιουργηθεί μέχρι τέλος του 2016. Ωστόσο, τα νέα χρέη θα εξαιρεθούν από τη “ των 120 ” και θα μπορούν να εξοφληθούν μόνο με την “πάγια ρύθμιση” 12 δόσεων.

Το πλάνο των διακανονισμών

Συγκεκριμένα, από τις 3 Αυγούστου θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή διακανονισμού τμηματικής εξόφλησης οφειλών έως 20.000 ευρώ προς τα Ταμεία (τέως ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ).

Η ρύθμιση αυτή αφορά μόνο εργοδοτών, τα οποία δημιουργήθηκαν μόνο έως το 2016. Η εξόφλησή τους μπορεί να γίνει σε έως 120 δόσεις μέσω της διαδικασίας του “εξωδικαστικού συμβιβασμού”, ανάλογα με το εισόδημα και την περιουσία του κάθε οφειλέτη. Τα χρέη τα οποία μπορούν να διακανονιστούν μπορούν να αφορούν είτε το Ταμείο του ίδιου εργοδότη (τέως ΟΑΕΕ, ΟΓΑ ή ΕΤΑΑ) είτε το Ταμείο (τέως ΙΚΑ) του προσωπικού του. Κεντρικό ρόλο στην όλη διαδικασία παίζει η Επιτροπή Διαχείριση Ιδιωτικού Χρέους.

Εκτός διαδικασίας “εξωδικαστικού συμβιβασμού”, οι αυτοαπασχολούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ταμεία έως 20.000 ευρώ (τα οποία δημιούργησαν έως τέλος του 2016) μπορούν, επίσης από τις 3 Αυγούστου και έπειτα, να αιτηθούν ένταξης στη “ρύθμιση των 120 δόσεων”, ανάλογα με το εισόδημα και την περιουσία τους.

Κατά τ’ άλλα, ανά πάσα στιγμή, οποιοσδήποτε οφειλέτης (εργοδότης ή αυτοαπασχολούμενος) που έχει ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα Ταμεία, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής, “παλαιότητάς” της (προ ή μετά την 1/1/2017), αλλά και μεγέθους εισοδήματος, μπορεί να ενταχθεί στην “πάγια ρύθμιση” των 12 δόσεων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πηγές του “Κεφαλαίου” σε αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, τρεις δυνατότητες διαμορφώνονται για τους οφειλέτες των Ταμείων, οι οποίοι επιθυμούν τη ρύθμιση των ληξιπροθέσμων χρεών τους:

Ρύθμιση εντός εξωδικαστικού συμβιβασμού για τους εργοδότες για χρέη έως 20.000 ευρώ μέχρι 31/12/2016

Στη ρύθμιση αυτή μπορούν να ενταχθούν από τις 3/8 και έπειτα οι εργοδότες οι οποίοι έχουν συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τράπεζες άνω των 20.000 ευρώ.

Ειδικά τα χρέη προς το Δημόσιο (Εφορία, Ταμεία) που δεν ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ (μέχρι 31/12/2016), μπορούν οι εργοδότες (δηλ. οι ελεύθεροι επαγγελματίες που απασχολούν – ασφαλίζουν προσωπικό) να τα εξοφλήσουν σε έως 120 δόσεις.

Το πλήθος των δόσεων θα καθορίζεται από το μέγεθος του εισοδήματος και της περιουσίας του οφειλέτη.

Όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος του εισοδήματος και της περιουσίας ενός οφειλέτη, τόσο λιγότερες θα είναι οι δόσεις με τις οποίες θα μπορεί να εξοφλήσει τα χρέη του προς τα Ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Κ”, ορισμένοι οφειλέτες θα αποκλείονται από τη ρύθμιση, εφόσον το εισόδημα και η περιουσία τους ξεπερνά ένα ορισμένο (μη καθορισμένο ακόμα) επίπεδο εισοδήματος-περιουσίας.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως όσο λιγότερες είναι οι δόσεις για την εξόφληση των οφειλών, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το “κούρεμα” των προσαυξήσεων των οφειλών από τόκους και πρόστιμα.

Οι αιτήσεις ένταξης στη ρύθμιση αυτή θα γίνονται μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία “στήνεται” αυτή την περίοδο από την Επιτροπή Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Όταν θα είναι έτοιμη η εν λόγω πλατφόρμα, θα μπορεί κάθε οφειλέτης να βλέπει πόσες ακριβώς είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία, πριν προβεί στην κατάθεση της αίτησης της ρύθμισης.

Την “ειδοποίηση” των Ταμείων για την κατάθεση της σχετικής αίτησης από έναν οφειλέτη θα την αναλαμβάνει το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Ρύθμιση εκτός εξωδικαστικού μηχανισμού για αυτοαπασχολουμένους με ληξιπρόθεσμα χρέη έως 20.000 ευρώ μέχρι 31/12/2016

Στη ρύθμιση αυτή θα μπορούν να προσφύγουν, επίσης, από 3/8 οι αυτοαπασχολούμενοι (δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν απασχολούν προσωπικό) εφόσον χρωστάνε μόνο στα Ταμεία (τέως ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ) έως 20.000 ευρώ μέχρι τις 31/12/2016.

Η εξόφληση των χρεών αυτών μπορεί να γίνει σε έως 120 δόσεις.

Το πλήθος των δόσεων με τις οποίες θα μπορεί ένας οφειλέτης να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του θα εξαρτηθεί από το ύψος του εισοδήματός τους, μαζί και της περιουσιακής κατάστασής του (π.χ., τραπεζικές καταθέσεις).

Αυτό σημαίνει πως, όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα και το μέγεθος της περιουσίας του οφειλέτη, τόσο μικρότερες θα είναι οι δόσεις με τις οποίες θα μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές του.

Αξίζει να σημειωθεί πως και στην περίπτωση της “ρύθμισης των 120 δόσεων” εκτός εξωδικαστικού μηχανισμού, όσο λιγότερες είναι οι δόσεις για την εξόφληση των οφειλών, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το “κούρεμα” των προσαυξήσεων των οφειλών από τόκους και πρόστιμα.

Οι λεπτομέρειες για το πλήθος των δόσεων το οποίο θα αντιστοιχεί στο εισόδημα και την περιουσία του κάθε οφειλέτη θα καθοριστούν με ειδική υπουργική απόφαση σε έναν μήνα από σήμερα.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή θα απευθύνεται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης στον οποίο έχουν ενταχθεί από 1/1/2017 όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης.

“Πάγια Ρύθμιση” για εργοδότες και αυτοαπασχολουμένους για κάθε ληξιπρόθεσμο χρέος ανεξαρτήτως χρόνου δημιουργίας

Στη ρύθμιση αυτή μπορούν να προσφύγουν άμεσα όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες (είτε είναι εργοδότες είτε αυτοαπασχολούμενοι) ανεξάρτητα από το ύψος της ληξιπρόθεσμης οφειλής τους, αλλά και τον χρόνο δημιουργίας της.

Έτσι, στην “πάγια ρύθμιση” μπορούν να ενταχθούν και ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες δημιουργήθηκαν από 1/1/2017, δηλαδή μετά την έναρξη εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων.

Η εξόφληση των οφειλών αυτών μπορεί να γίνει σε έως 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, χωρίς “κούρεμα” των προσαυξήσεων από τόκους και πρόστιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025