Η επικείμενη ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας εξακολουθεί να απασχολεί τον γερμανικό Τύπο, που εστιάζει στα επίμονα προβλήματα, αλλά και στο πώς η ελληνική κρίση άλλαξε την Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στα μεγάλα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν στην Ελλάδα παρά τα τρία προγράμματα διάσωσης, όπως η ανεργία και η υποχώρηση του ΑΕΠ ενώ εστιάζει στην επιστροφή των δανείων: «Η τελευταία δόση του δανείου του τρίτου προγράμματος που ολοκληρώνεται σύντομα και η οποία εκταμιεύτηκε στις αρχές Αυγούστου, προβλέπεται να αποπληρωθεί το 2060 – εάν τουλάχιστον δεν δοθεί και νέα παράταση. Κανένας από τους σημερινούς πολιτικούς πρωταγωνιστές δεν θα βρίσκεται πια στη σημερινή του θέση. Γι’ αυτό και μπορούν να ανακοινώνουν χαρωπά ότι δεν χαρίστηκαν χρήματα στην Ελλάδα και πως όλα τα δάνεια θα επιστραφούν. Στο μέλλον κανείς δεν θα τους ζητήσει να λογοδοτήσουν γι’ αυτό τον ισχυρισμό. Ο ισχυρισμός αυτός όμως είναι ήδη σήμερα λάθος, αφού τα συμπεφωνημένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ισοδυναμούν ουσιαστικά με μεταφορά κεφαλαίων. Και εάν η χώρα θέλει να σταθεί μόνιμα στα πόδια της, τότε θα χρειαστούν κι άλλες ελαφρύνσεις».

Παραπέμποντας στις δύσκολες ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης ο αρθρογράφος διερωτάται, μεταξύ άλλων, εάν «τα τρία προγράμματα του 2010, 2012 και 2015 ήταν ο σωστός δρόμος; Και συνεχίζει να μην υπάρχει καμία εναλλακτική ως προς την παραμονή της χώρας στη Ευρωζώνη;».

Από τη νομισματική ένωση στην ένωση μεταφοράς κεφαλαίων;

Και το άρθρο καταλήγει: «Ιστορικές στη βοήθεια προς την Ελλάδα είναι κυρίως οι πολιτικές και θεσμικές αλλαγές που αυτή προκάλεσε. Με αυτή ξεκίνησε η ριζική αναμόρφωση της νομισματικής ένωσης σε μια ένωση μεταφοράς κεφαλαίων. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ο οποίος παρέχει -έναντι όρων- δάνεια σε χώρες της Ευρωζώνης που έχουν ανάγκη, ενσαρκώνει σήμερα τη νέα αρχή που θέλει τις χώρες του Ευρώ να εγγυώνται η μια για την άλλη σε περίπτωση ανάγκης».

Στο επικείμενο τέλος των μνημονίων αναφέρεται και το περιοδικό Focus. Υπό τον τίτλο «Ένας στους πέντε είναι άνεργος: Γι’ αυτό η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας» το άρθρο αναφέρεται επιγραμματικά στα οικονομικά προβλήματα που συνεχίζουν να ταλανίζουν τη χώρα. «Πλέον επισήμως η Ελλάδα δεν λαμβάνει πια χρήματα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης. Ωστόσο η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί αυστηρά τα μέτρα περικοπών. Ακόμη και οι ίδιοι οι Έλληνες δεν πιστεύουν ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια. Μετά από πολλά χρόνια με προγράμματα περικοπών και διεθνή δάνεια στήριξης, η Ελλάδα θα πρέπει από εδώ και πέρα να χρηματοδοτείται αυτόνομα. Δεν είναι καθόλου σίγουρο εάν αυτό θα πετύχει μακροπρόθεσμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025