Ξεπερνούν τις 188.000 οι οι κύριες, συντάξεις και οι οποίες εκκρεμούν. Αυτό αποκάλυψε σήμερα η εισήγηση της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) κατά την διάρκεια του συνεδρίου της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, ο αριθμός των αιτήσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα φτάνει τις 80.000, (δεν περιλαμβάνονται περίπου 25.000 αιτήσεις του τελευταίου τριμήνου).

«Παραμένουμε σ’ αυτό το συγκεντρωτικό μέγεθος στο οποίο καταφέραμε να φτάσουμε με εντελώς εμπειρικό τρόπο και με τη βοήθεια των συναδέλφων διότι δυστυχώς, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΕΦΚΑ – με ευθύνη της Πολιτικής Ηγεσίας και της Διοίκησης – είναι «χειραγωγημένα».

Επιμέρους κατηγοριοποιήσεις και ταξινομήσεις – ελαστικές και ανελαστικές περιπτώσεις, ληξιπρόθεσμες και μη ληξιπρόθεσμες κλπ – ουσιαστικά θολώνουν την πραγματική εικόνα στην οποία εμείς καταλήξαμε λαμβάνοντας στοιχεία από τα τμήματα συντάξεων των Ταμείων. Για τις υπόλοιπες εκκρεμότητες (αναγνωρίσεις χρόνου, διαγραφές, επανεγγραφές κλπ) ήταν αδύνατο να υπάρξει αντίστοιχη διαδικασία, αφού αυτές είναι εκατοντάδες χιλιάδες», αναφέρει η ΠΟΠΟΚΠ.

Σύμφωνα με την ομοσπονδία, η κατάσταση είναι ακόμη τραγικότερη στο Γ.Λ.Κ: «Οι χρόνοι έκδοσης των συνταξιοδοτικών πράξεων Δημοσίου & Δήμων ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τα δύο έτη, λόγω της υποβάθμισης της Γενικής Δ/νσης Συντάξεων Δημοσίου του Γ.Λ.Κ. σε απλή Διεύθυνση και την υπαγωγή της στον ΕΦΚΑ, την υποστελέχωσή της, την ασυμβατότητα που παρουσιάζεται στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων των Δημοσίων & Δημοτικών υπαλλήλων σε σχέση με τα άλλα Ταμεία και την αδυναμία υποστήριξής τους από τα πληροφοριακά συστήματα που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στον ΕΦΚΑ.

Τη συγκεκριμένη κατάσταση και την πέρα για πέρα άστοχη και «αψυχολόγητη» απόφαση για την ουσιαστική διάλυση της υφιστάμενης δομής του Γ.Λ.Κ. το Μάιο του 2018, καταγγείλαμε στο προηγούμενο Συνέδριό μας.

Υπενθυμίζουμε ότι, η συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε χωρίς καμιά προετοιμασία και χωρίς την ύπαρξη των ελάχιστων προϋποθέσεων. Ξαφνικά από τους 150 περίπου συναδέλφους που υπηρετούσαν τον Απρίλιο του 2018, έμειναν μόνο 50!!! Σε συνδυασμό δε με τις υπόλοιπες δυσχέρειες που αναφέραμε παραπάνω δημιουργήθηκε μια χαοτική κατάσταση και μια ακόμη εργασιακή γαλέρα.

Με τον ίδιο εμπειρικό τρόπο που κινηθήκαμε στον , προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε στοιχεία για τις συντάξεις που βρίσκονται σε καθυστέρηση : 15000 εκπαιδευτικοί, 7500 Δήμοι – Νοσοκομεία, 8000 στρατιωτικοί και τουλάχιστον άλλες 15000 στις υπόλοιπες κατηγορίες.

Ο μέσος χρόνος διεκπεραίωσης είναι άγνωστος, ενώ αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι, μια απλή μεταβίβαση σύνταξης (θανάτου) απονέμεται τουλάχιστον ένα χρόνο μετά.

Η κατάσταση είναι τόσο τραγελαφική που ενώ λίγο πριν από τις ευρωεκλογές αποφασίστηκε η δημιουργία «κλιμακίων» για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων – υπήρξε και το γνωστό ζήτημα με την επταήμερη εργασία – ξέχασαν να ανανεώσουν τις αποσπάσεις των 50 συναδέλφων στη συγκεκριμένη Διεύθυνση!

Έτσι στις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου, οι συνάδελφοι υποχρεώθηκαν να δηλώσουν παρουσία στις οργανικές τους θέσεις στο Υπουργείο Οικονομικών και όχι στις υπηρεσίες συντάξεων του Γ.Λ.Κ. Όσο για τα υπόλοιπα χιλιάδες αιτήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα αμφιβάλουμε αν έχει έστω και υποτυπώδη εικόνα το Υπουργείο και η Διοίκηση. Υπάρχουν π.χ περιπτώσεις όπου μια βεβαίωση συμμετοχής που αφορά σε διαδοχική ασφάλιση εκκρεμεί για τουλάχιστον τρία χρόνια».

Όσον αφορά, το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ «σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του Ταμείου, στις 30/4/2019 οι επικουρικές συντάξεις που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα ήταν 87504 και τα εφάπαξ 20614.

Οι συνάδελφοι εκφράζουν βέβαια τις επιφυλάξεις τους τονίζοντας επίσης ότι, οι αριθμοί των καθυστερούμενων συντάξεων τόσο στην επικουρική όσο και στο εφάπαξ είναι «πλασματικοί», αφού εκτός των άλλων δεκάδες χιλιάδες αιτήματα δεν εμφανίζονται επειδή εκκρεμεί η έκδοση της κύριας σύνταξης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025