Σύμφωνα με το Politico, διεξοδικό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης αναδεικνύει τις έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) για Έλληνες πολίτες που από το 2017 λάμβαναν γεωργικά κονδύλια της ΕΕ για βοσκοτόπια που δεν κατείχαν ή δεν μίσθωναν, ή για γεωργικές δραστηριότητες που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν.
Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι οι εν λόγω πρακτικές στέρησαν από τους πραγματικούς αγρότες τα χρήματα που δικαιούνταν.
Η έρευνα εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο στήθηκε το σύστημα, καθώς και στην πιθανή εμπλοκή κρατικών αρχών, ιδίως στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ, του οργανισμού που είναι υπεύθυνος για την εποπτεία της διανομής των κοινοτικών κονδυλίων. Το Politico σημειώνει ότι, ενώ οι εμπλεκόμενοι έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη, «κανείς στον οργανισμό δεν έχει κατηγορηθεί». Επιπλέον, καταγγέλλεται ότι κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης της απάτης από στελέχη του οργανισμού αντιμετωπιζόταν με απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους.
Το Politico εκτιμά ότι τα ποσά που υπεξαιρέθηκαν μπορεί να ανέρχονται σε 45 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση ως μία από τις μεγαλύτερες γεωργικές απάτες των τελευταίων ετών. Επίσης, αναφέρεται στην Παρασκευή Τυχεροπούλου, πρώην επικεφαλής του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ, που είχε εντοπίσει παρατυπίες και στη συνέχεια αποκλείστηκε από τη βάση δεδομένων του οργανισμού, ενώ της κλείδωσαν το γραφείο της. Η ίδια έχει πλέον προσκληθεί από την EPPO για να συνδράμει στις έρευνες.
Δείτε επίσης Ρεύμα: Έρχονται τα δυναμικά τιμολόγια – Ποιοί καταναλωτές θα ωφεληθούν
Οι έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ξεκίνησαν το 2021 και εξετάζουν περίπου 70 υποθέσεις, ενώ ήδη μία εξ αυτών έχει εκδικαστεί σε ελληνικό δικαστήριο, με τους κατηγορούμενους να καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης. Δύο ακόμα υποθέσεις θα εκδικαστούν στις 19 Φεβρουαρίου.
Το Politico περιγράφει το σύστημα απάτης ως έναν συνδυασμό παραλείψεων, εκμετάλλευσης νομοθετικών αλλαγών και κατάχρησης εξουσίας από υπαλλήλους και συνεργάτες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Επισημαίνει ότι οι τεχνικές εταιρείες που συνεργάζονταν με τον οργανισμό απέκτησαν πρόσβαση στα νέα δεδομένα γης και, στη συνέχεια, υπέβαλλαν αιτήσεις για γεωργικές επιδοτήσεις χωρίς επαρκή δικαιολογητικά, εκμεταλλευόμενες την έλλειψη διασταυρωτικών ελέγχων. Οι περισσότερες πλαστές δηλώσεις προήλθαν από την Κρήτη, που το 2020 έλαβε τα δύο τρίτα των γεωργικών ενισχύσεων της ΕΕ στην Ελλάδα.
Το δημοσίευμα καταλήγει με την αναφορά σε απομάκρυνση στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ που είχαν επιχειρήσει να ερευνήσουν την υπόθεση, ενώ σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο ύψους 283 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Παράλληλα, τονίζει ότι ο οργανισμός βρίσκεται πλέον υπό επιτήρηση, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για άμεσες διορθωτικές ενέργειες.
Δείτε επίσης «Βόμβα» για σεισμό: Πιθανός ένας σεισμός 6 Ρίχτερ – «Το χειρότερο σενάριο είναι…»