Χιλιάδες πολίτες και έναν τεράστιο κλάδο θα επηρεάσει η επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και τη συνταγματικότητα ή μη του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Κατασκευαστές, πολίτες και περιμένουν τώρα να δουν τι θα γίνει και με τις εργασίες που είναι σε εξέλιξη αλλά και με εκείνες που δεν έχουν πάρει ακόμα άδεια.

Πρόκειται για τον λεγόμενο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), που δίνει δυνατότητες αύξησης στο ύψος των , με προϋποθέσεις ενεργειακής αναβάθμισης ή μικρότερης κάλυψης του οικοπέδου, κάτι που θα έχει βαρύνουσα σημασία στο επιβαρυμένη αστικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», εδώ και 10 μέρες οι ανώτατοι δικαστές, έχουν στη διάθεσή τους τα υπομνήματα που κατέθεσαν όλες οι πλευρές που αποτελούν την «ακτινογραφία» της υπό κρίση υπόθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως, από την εφαρμογή των διατάξεων για αύξηση στο ύψος των κτιρίων, πολλοί δήμοι, όπως ο Αλιμος, η Βουλιαγμένη, η Βούλα, η Κηφισιά, ο Χολαργός, ο Παπάγου και άλλοι, έχουν ήδη μπλοκάρει τις ανεγέρσεις σε ύψος σε ήδη υφιστάμενα κτίρια, απαγορεύοντας την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η απόφαση θα είναι οριστική και αμετάκλητη.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος εκτιμά ότι η απόφαση θα εκδοθεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Η δημοσιογράφος Ιωάννα Μάνδρου πάντως, σε σχετικό της ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Το Βήμα», προ ολίγων ημερών, παρέθετε εκτιμήσεις δικαστικών πηγών, τονίζοντας πως το ενδεχόμενο ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός να κηρυχθεί αντισυνταγματικός, άρα να ακυρωθεί και να καταστεί ανεφάρμοστος, εμφανίζεται ως η πιο πιθανή εκδοχή της επικείμενης απόφασης.

Επισημαίνεται τέλος, πως η θέση του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) είναι μεταξύ άλλων ότι:

«Στα περισσότερα και μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κράτη έχουν θεσπισθεί διατάξεις γενικής εφαρμογής, αντίστοιχες με τις αμφισβητούμενες από τους αιτούντες διατάξεις, οι οποίες παρέχουν σημαντικά κίνητρα (όπως αύξηση του επιτρεπόμενου ύψους και των συντελεστών δόμησης και όγκου) προκειμένου να επιτευχθεί η ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση των κτιρίων».

Από την πλευρά της η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) σημειώνει:

«Εφόσον πράγματι υφίσταται τέτοια επιτακτική ανάγκη για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων (ιδίως της πρωτεύουσας) ή και για τη φύτευση της οροφής τους ή και για την εν γένει μείωση της επιτρεπόμενης κάλυψης των οικοπέδων στις πυκνοδομημένες περιοχές, λόγω της ανάγκης μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όπως άλλωστε ισχυρίζεται μετ’ επιτάσεως το αρμόδιο υπουργείο και όπως προκύπτει και από την αιτιολογική έκθεση του ΝΟΚ, τότε παρίστανται ως προδήλως μη αναγκαία τα επίμαχα κίνητρα (μπόνους) δόμησης, εφόσον οι ως άνω ιδιότητες των κτιρίων θα μπορούσαν να θεσπιστούν εκ του νόμου ευθέως ως υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, άνευ παροχής οποιουδήποτε σχετικού κινήτρου.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025