Πιέσεις για «εκβιαστική» συμφωνία σε πρόσθετα μέτρα άνω των 4 δισ. ευρώ δέχεται η κυβέρνηση από τους δανειστές προκειμένου να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση, να εκταμιευτεί, έστω και τμηματικά, η δόση των 6,1 δισ. ευρώ και να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης του δημόσιου χρέους.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Δημοκρατία, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποδεχθεί ακόμα και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 4.500 ευρώ, διότι εκτιμά ότι είναι ευκολότερο να πλασαριστεί επικοινωνιακά από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι δανειστές απαιτούν και ψαλίδισμα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ επιμένουν και σε απολύσεις για τα άτομα που θα βρεθούν σε κινητικότητα, εφόσον καταργηθεί η θέση εργασίας τους στο πλαίσιο της συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα.
Ακόμη, στα νέα μέτρα περιλαμβάνονται η κατάργηση φοροαπαλλαγών για τα εισοδήματα του 2017, καθώς και η περικοπή κοινωνικών παροχών και δαπανών υγειονομικής περίθαλψης. Εξειδικεύουν, μάλιστα, τις απαιτήσεις τους για κατάργηση φοροαπαλλαγών, οι δανειστές υποδεικνύουν συγκεκριμένα να καταργηθούν η έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος από τους μισθούς και τις συντάξεις και η έκπτωση των δαπανών ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης από τον φόρο εισοδήματος.
Οι επικεφαλής του κουαρτέτου περιμένουν την απάντηση της κυβέρνησης για να επιστρέψουν στην Αθήνα. Όπως αναφέρει η «Δημοκρατία», η κυβέρνηση πάντως υπέβαλε στους δανειστές αίτημα για αυτοτελή εκταμίευση μέρους της δανειακής δόσης των 6,1 δισ. ευρώ, συγκεκριμένα 1,8 δισ. έως το τέλος Μαρτίου, ώστε να κατευθυνθούν στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.