Δείτε ποιοί χάνουν το λόγω απουσιών στο σχολείο. Τι αναφέρεται σε νέα εγκύκλιο.

Διευκρινίσεις σχετικά με τον έλεγχο της επαρκούς σχολικής φοίτησης παιδιών με αναπηρία στα Προγράμματα «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» και «Επίδομα Στέγασης»

Αναλυτικά όλα όσα ορίζει η :

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις σχετικά με τον έλεγχο της επαρκούς σχολικής φοίτησης παιδιών με αναπηρία στα Προγράμματα «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» και «Επίδομα Στέγασης».

Σύμφωνα με τις ανωτέρω σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, με τις οποίες καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις εφαρμογής των προγραμμάτων «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» (αρ. 4 της Δ13/οικ.53923/23.7.2021) και «Επίδομα Στέγασης» (αρ. 5 της 71670/27-9-2021), ορίζεται ότι
«1. Στις περιπτώσεις που το νοικοκυριό περιλαμβάνει ανήλικα μέλη, για τα οποία συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησης στην υποχρεωτική εκπαίδευση, απαιτείται αφενός η εγγραφή τους στο σχολείο για το τρέχον σχολικό έτος αφετέρου η επαρκής φοίτησή τους για το αμέσως προηγούμενο σχολικό έτος. Η τελευταία προϋπόθεση θεωρείται ότι συντρέχει όταν το ανήλικο μέλος δεν υποχρεούται να επαναλάβει την ίδια τάξη λόγω του αριθμού των απουσιών του.

2. Σε περίπτωση μη εκπλήρωσης της υποχρέωσης επαρκούς φοίτησης λόγω αδικαιολόγητων απουσιών του/της μαθητή/τριας, το νοικοκυριό δύναται να επανυποβάλει αίτηση για το πρόγραμμα έξι (6) μήνες μετά από τη διαπίστωσή της, υπό την προϋπόθεση της εγγραφής στο νέο σχολικό έτος. Η αναστολή του δικαιώματος υποβολής αίτησης εφαρμόζεται μία φορά κατά τη διάρκεια του ίδιου σχολικού έτους.»

Με την παρούσα διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις νοικοκυριών με παιδιά με αναπηρία, που αιτούνται για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ή το Επίδομα Στέγασης και δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις επαρκούς φοίτησης για το προηγούμενο σχολικό έτος ή/και εγγραφής για το τρέχον, θα ζητείται είτε αίτημα προς είτε αξιολογική έκθεση από το αρμόδιο Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ.), ως προϋπόθεση αίτησης για τα ανωτέρω επιδόματα, χωρίς να επιβάλλεται εξάμηνη ποινή αποκλεισμού.

Η πορεία και η εξέλιξη του αιτήματος προς το ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ., καθώς και η εφαρμογή της σχετικής αξιολογικής έκθεσης, θα παρακολουθείται και θα υποστηρίζεται από τους αρμόδιους επαγγελματίες της Κοινωνικής Υπηρεσίας ή/και του Κέντρου Κοινότητας του αρμόδιου δήμου (π.χ. Κοινωνικός Λειτουργός, Παιδαγωγός, Ψυχολόγος, κ.λπ.). Σε περίπτωση που οι προαναφερόμενοι επαγγελματίες κατά την παρακολούθηση της εφαρμογής της αξιολογικής έκθεσης του ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ., εκτιμούν ότι αναιτιολόγητα δεν ακολουθείται το προτεινόμενο πλαίσιο στήριξης, δύνανται να μην αποδεχθούν επόμενη αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα μέχρι την έναρξη υλοποίησης του πλαισίου αυτού (π.χ. μέχρι την εγγραφή σε σχολική μονάδα ειδικής αγωγής).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025