: «Χάνουν» τα που έπαιρναν δύο στους 10 δικαιούχοι – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε αναλυτικά.

Ναι μεν «φουσκώνει» το ποσό του που χορηγείται στις οικογένειες με παιδιά, εντούτοις δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα το χάσουν μετά τους «κόφτες» που θα υιοθετηθεί το αρμόδιο Υπουργείο.

Όσοι έχουν ένα όχημα μεσαίου κυβισμού θα βρεθούν ξαφνικά προ εκπλήξεως, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με εκείνους που διαθέτουν ένα ακίνητο … λογικής αξίας.

Δεδομένου, ότι «κόφτες» θα καθοριστούν και σε άλλα του υπολογίζεται πως δύο στους 10 σημερινούς δικαιούχους θα τα χάσουν.

Το στίγμα των εξελίξεων το είχε δώσει πάντως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Η φράση «κλειδί» για την «τύχη» των επιδομάτων κατά την ομιλία του ήταν η εξής: «Τα τρία βασικά κοινωνικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ: το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα στέγασης, το επίδομα παιδιού θα γίνουν πιο δίκαια, αποτελεσματικά και στοχευμένα».

Ποιοι «κόφτες» υιοθετούνται για την χορήγηση επιδομάτων

Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας ανακοινώθηκε ήδη η αναπροσαρμογή προς τα πάνω των ποσών τα οποία θα χορηγούνται σε κάθε νοικοκυριό που δικαιούται τα συγκεκριμένα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, όπως και το ότι θα εισαχθούν νέα περιουσιακά κριτήρια για τον εξορθολογισμό τους.

Στα περιουσιακά στοιχεία που θα ελέγχονται για την χορήγηση των βασικών επιδομάτων περιλαμβάνονται η ακίνητη περιουσία, οχήματα, καταθέσεις και τοποθετήσεις σε μετοχές και ομόλογα.

Ο «κόφτης» για τη χορήγηση του επιδόματος τέκνων, που θεσπίζεται για πρώτη φορά, καθορίζεται για μια οικογένεια με δύο παιδιά στα 210.000 ευρώ για την αξία της ακίνητης περιουσίας ενώ για τα αυτοκίνητα το όριο είναι τα 1.600 κυβικά. Έτσι, όσοι έχουν οχήματα και ακίνητα που υπερβαίνουν αυτά τα όρια θα χάνουν τα επιδόματα.

Εκτός από το επίδομα παιδιού και στο επίδομα στέγασης εισάγεται το κριτήριο της κινητής περιουσίας που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα.

Ποια επιδόματα του ΟΠΕΚΑ θα αυξηθούν και πόσο

Όσοι παραμείνουν δικαιούχοι πάντως θα δουν τα επιδόματα που λαμβάνουν να «φουσκώνουν» και σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας:

Αυξάνεται περαιτέρω το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί. Είχε προηγηθεί ήδη το Δεκέμβριο του 2023 αύξηση του ΕΕΕ από 200 σε 216 ευρώ (αύξηση 8%).
Ενισχύεται και το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ, σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο.
Ενοποιείται η δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενα.
Αυξάνεται η πρώτη κλίμακα όσο είναι και η νέα κλίμακα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 75 ευρώ και περαιτέρω σε 150 ευρώ και τρίτο παιδί και επόμενο. Επιπλέον, εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας που σήμερα δεν υπάρχουν, τα οποία θα είναι διευρυμένα σε σχέση με τα άλλα επιδόματα.
Δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε Επίδομα Παιδιού και Στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025