Προσφορές από πάνω από 290 διαφορετικούς επενδυτές έλαβε το 5ετές ελληνικό ομόλογο που εξέδωσε την Τρίτη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ενώ η ζήτηση ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.
Υπενθυμίζεται ότι με επιτόκιο 3,6% έκλεισε το βιβλίο προσφορών, από το οποίο το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Ελλάδα για πρώτη φορά από την έξοδό της από το πρόγραμμα βοήθειας, δοκιμάζει το ενδιαφέρον των επενδυτών στην εκ νέου αποκτηθείσα οικονομική ανεξαρτησία της.
Το 67,5% της έκδοσης κατέληξε σε fund managers, το ένα πέμπτο της σε τράπεζες, ενώ περίπου ένα δέκατο της έκδοσης σε hedge funds. Σε ό,τι αφορά την γεωγραφική κατανομή, το μεγαλύτερο ποσοστό προήλθε από επενδυτές της Μεγάλης Βρετανίας.
Αναφορικά με το είδος του επενδυτή η κατανομή έχει ως εξής:
- Fund managers 67,5%
- Τράπεζες/ιδιωτικές τράπεζες 19%
- Hedge funds 11%
- Ασφαλιστικά/συνταξιοδοτικά funds 2,5%
Με βάση τη γεωγραφία, η κατανομή έχει ως εξής:
- Ηνωμένο Βασίλειο 42%
- Γερμανία/Αυστρία 13%
- Ιταλία 11%
- Ελλάδα 10,5%
- Γαλλία 6%
- Σκανδιναβία 4,5%
- Υπόλοιπη Ευρώπη 4%
- ΗΠΑ 8,5%
- Λοιποί 0,5%
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε 7 μονάδες βάσης στο 3,91%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, μία ημέρα μετά την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου από τη χώρα, μετέδιδε νωρίτερα το πρακτορείο.
Η απόδοση ομολόγων που λήγουν το 2023 μειώθηκε στο 2,9%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο. Η μεταβολή στις ελληνικές μετοχές ήταν μικρή, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 1,9%.