Τον κίνδυνο να κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο εισοδήματος αντιμετωπίζουν χιλιάδες μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες οι οποίοι πλήρωσαν κατά τη διάρκεια του 2017 σημαντικού ύψους ποσά καταναλωτικών δαπανών μέσω e-banking σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Μάλιστα το γεγονός ότι αυτός ο κίνδυνος είναι υπαρκτός για χιλιάδες φορολογούμενους παραδέχθηκε χθες η ίδια η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1. Συγκεκριμένα, η υφυπουργός ερωτηθείσα για το γεγονός ότι αρκετοί φορολογούμενοι διαπιστώνουν πως πολλές καταναλωτικές δαπάνες που πραγματοποίησαν μέσω e-banking δεν υπολογίζονται στο «κτίσιμο» του αφορολογήτου ανέφερε ότι «με το e-banking υπάρχει όντως ένα ζήτημα» και ότι για να λυθεί θα πρέπει όλες οι επιχειρήσεις να δηλώσουν τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι δαπάνες αυτές είναι πολύ πιθανό να μη «μετρήσουν» στο χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου των 8.636 έως 9.545 ευρώ.
Έτσι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι να εμφανιστούν με τα «πλαστά» στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ότι δεν κάλυψαν τα όρια και πλέον απειλούνται να χρεωθούν με φόρο 22% επί των ποσών που θα εμφανίζονται ότι άφησαν ακάλυπτα.
Το παράδειγμα
Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 19.000 ευρώ, έχει σήμερα αφορολόγητο 8.636 ευρώ. Για να το κατοχυρώσει θα πρέπει να εμφανίσει ηλεκτρονικές αποδείξεις ίσες με το 10% του ύψους του εισοδήματος του δηλαδή 1.900 ευρώ.
Ο ίδιος συνταξιούχος έχει κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές 2.500 ευρώ από τα οποία τα 1.000 ευρώ να είναι πληρωμές με πιστωτική η χρεωστική κάρτα. Τα υπόλοιπα 1.500 ευρώ είναι μέσω απευθείας ηλεκτρονικής χρέωσης με e-banking.
Η εφορία θα αναγνωρίσει μόνο τα 1.000 ευρώ καταλογίζοντας φόρο 22% για τα 900 ευρώ που δεν θα εμφανίζονται, δηλαδή 198 ευρώ.