Σύγχυση και πανικό έχει προκαλέσει σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα ακίνητά τους σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, τύπου Airbnb, η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στη φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτώνται από την σκιώδη φιλοξενία.
Υπολογίζεται πως σήμερα, περισσότερα από 50 χιλιάδες ακίνητα, διαμερίσματα και εξοχικά, σε όλη τη χώρα βρίσκονται καταχωρημένα στις ειδικές πλατφόρμες, μέσω των οποίων μισθώνονται σε επισκέπτες, κυρίως ξένους που έρχονται στην Αθήνα και τα ελληνικά νησιά. Το σύνολο των ετησίων διανυκτερεύσεων σε καταλύματα οικονομίας διαμοιρασμού (sharing economy όπως αποκαλείται διεθνώς) εκτιμάται πως ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια, με αυξανόμενο μάλιστα ρυθμό χρόνο με το χρόνο.
Στελέχη της ξενοδοχειακής αγοράς σημειώνουν πως ο τζίρος της οικονομίας διαμοιρασμού στον τουριστικό κλάδο στη χώρα αγγίζει το 1,4 δισ. ευρώ. Από αυτά 900 εκατ. ευρώ αφορούν δαπάνη για διαμονή και το υπόλοιπο μέρος δαπάνη για άλλες τουριστικές υπηρεσίες. Παράλληλα, από τους σχετικούς υπολογισμούς προκύπτει ότι λόγω της οικονομίας διαμοιρασμού τα ξενοδοχειακά καταλύματα έχουν απώλεια στα έσοδα διαμονής τους άνω των 500 εκατ. ευρώ.
Αν και η πιο γνωστή πλατφόρμα στο ευρύ κοινό είναι η Airbnb, εντούτοις το τελευταίο διάστημα χιλιάδες ελληνικά ακίνητά έχουν μπει και σε άλλες πλατφόρμες όπως των Homeaway, Novasol, Flipkey, HouseTrip κ.α. Λόγω μάλιστα της μέχρι τώρα έλλειψης θεσμικού πλαισίου για τη “λειτουργία” των καταλυμάτων αυτών και κυρίως εξαιτίας της μη φορολόγησης τους, υπολογίζεται (σύμφωνα και με έρευνα που είχε διενεργήσει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος) πως σε ετήσια βάση τα δημόσια ταμεία χάνουν πάνω από 270 εκατ. ευρώ.
Το σχέδιο μέτρων που θέλει να φέρει προς ψήφιση το Υπουργείο Οικονομικών, έχει στόχο να κλείσει την “τρύπα” της διαρροής φορολογικών εσόδων, κάτι που συνέβη και σε άλλες χώρες που αντιμετώπισαν ανάλογα φαινόμενα, αν και με διαφορετικό τρόπο.
Στην Αγγλία λ.χ. επιτρέπεται σε κάποιον να νοικιάσει το σπίτι του μέσω της Airbnb για 90 μέρες τον χρόνο και μπορεί να έχει 5.000 ευρώ εισόδημα ετησίως από αυτή τη δραστηριότητα χωρίς να πληρώνει φόρο. Στην Ολλανδία, υπήρξε αρχκά συμφωνία με τις εταιρείες που διαχειρίζονται τις πλατφόρμες και αποδίδεται απευθείας το ποσό του φόρου στο ολλανδικό κράτος. Στην Νέα Υόρκη, η Airbnb βρίσκεται ήδη σε δικαστική διαμάχη έπειτα από την ψήφιση νομοσχεδίου που προβλέπει την επιβολή αυστηρών προστίμων σε όσους ιδιοκτήτες παραβιάζουν τη νομοθεσία και νοικιάζουν τα σπίτια τους μέσω της γνωστής ηλεκτρονικής πλατφόρμας μισθώσεων ιδιωτικών κατοικιών.
Στην Ελλάδα, τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση έχουν στόχο την φορολόγηση των εισοδημάτων του ιδιοκτήτη του ακινήτου που μισθώνεται, κάτι που ήδη έχει προκαλέσει αναστάτωση μεταξύ των χιλιάδων ιδιοκτητών που μέχρι σήμερα νοίκιαζαν τα ακίνητά τους, χωρίς να καταβάλλουν φόρο. Και αυτό διότι το πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της «σκιώδους φιλοξενίας» προβλέπει τσουχτερα πρόστιμα και την επιβολή ειδικής φορολογίας με συντελεστές ως 45%!