Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τη μονιμοποίηση των «προσωρινών» φοροελαφρύνσεων που ελήφθησαν την περίοδο της πανδημίας για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Ποιές φοροελαφρύνσεις θα καταστούν μόνιμες
Για φέτος εξετάζεται μεγαλύτερο «ψαλίδι» στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν από την άνοιξη πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.
Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, η μονιμοποίηση των μειωμένων κατά 3 μονάδες ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, καθώς και η μονιμοποίηση των χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, στις μεταφορές και στο τουριστικό πακέτο βρίσκονται σε πρώτο πλάνο υπό την αίρεση των εξελίξεων στο δημοσιονομικό μέτωπο που θα σφραγίσουν τόσο η επίτευξη των στόχων του φετινού προϋπολογισμού όσο και οι κανόνες για το έλλειμμα και το χρέος που θα προβλέπει το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Ειδικότερα, εφόσον εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, οι αλλαγές που σχεδιάζονται στο φορολογικό μέτωπο είναι οι εξής:
Επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, στις μεταφορές, στο τουριστικό πακέτο και στα εισιτήρια των κινηματογράφων για ένα ακόμα εξάμηνο, έως το τέλος του 2022, και μονιμοποίηση της έκπτωσης από το 2023. Το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 13% στους συγκεκριμένους κλάδους έχει παραταθεί έως τον Ιούνιο του 2022, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα επεκταθεί έως και τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια από το 2023 θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα. Ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα έχει δημιουργηθεί στο τέλος του έτους θα εξεταστεί και η διατήρηση του μειωμένου 13% ΦΠΑ για τα γυμναστήρια και τις σχολές χορού που με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς ισχύει έως τις 30 Ιουνίου 2022.
Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους. Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν το επόμενο έτος τις μηνιαίες αποδοχές τους να αυξάνονται λόγω κατάργησης των μηνιαίων κρατήσεων ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Σημειώνεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης παραμένει παγωμένη και το 2022 για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, με το δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται στα 799 εκατ. ευρώ.
Στο φορολογικό πεδίο, εκτός από την αναστολή της εισφοράς αλληλλεγύης στον ιδιωτικό τομέα, φέτος θα «ξεκλειδώσει» η μείωση του ΕΝΦΙΑ με τις αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού του φόρου λόγω των νέων αντικειμενικών τιμών. Το «ψαλίδι» εξετάζεται να ανέλθει πάνω από τα 60 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός