Ένα νέο μηχανισμό στήριξης των προβλέπει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα (20/01).

Η οικονομική ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων θα γίνεται σε ετήσια βάση και στο τέλος κάθε χρόνου, ανάλογα με το ύψος των πόρων που θα μπορούν να διατεθούν στους .

Ωφελημένοι θα είναι το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων και τα ποσά που θα λαμβάνουν θα είναι αναλογικά με βάση το μηνιαίο εισόδημά τους. Μάλιστα, ο κυβερνητικός προγραμματισμός προβλέπει ότι τα ποσά αυτά θα γνωστοποιούνται νωρίτερα, ώστε οι ασφαλισμένοι να μπορούν να τα εντάξουν στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, υπολογίζεται αυξημένη ετήσια χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος κατά 0,5% του ΑΕΠ ή περίπου 1 δισ. ευρώ. Ήδη στον προϋπολογισμό του 2020 υπάρχει η δημοσιονομική πρόβλεψη 971 εκατ. ευρώ για αυτόν τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, με κύκλους του υπουργείου Εργασίας να αναδεικνύουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τη λεγόμενη «13η σύνταξη» του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, όπως σημειώνουν, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα προεκλογικό πυροτέχνημα.

Στο προωθούμενο σχέδιο δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλό εισόδημα θα υπάρχουν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε να αποδεικνύεται ότι δικαιούχοι θα είναι μόνο αυτοί που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Πηγές από το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζουν στα «Νέα» ότι ο νέος μηχανισμός θα είναι ενσωματωμένος στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Τονίζεται ότι το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που δόθηκε το 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση ως «» θα δοθεί τον Δεκέμβριο του 2020.

Η μορφή του επιδόματος, όμως αναμένεται διαφορετική και προσαρμοσμένη στα δεδομένα του μόνιμου μηχανισμού στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια μόνιμη στήριξη, ένας μηχανισμός στήριξης όλων των χαμηλοσυνταξιούχων, προκειμένου να μην καταβάλλεται με τη μορφή του επιδόματος, ούτε με τη μορφή που είχε το .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025