Όσοι έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν ένα υγιεινό πρόγραμμα απώλειας βάρους σίγουρα έχουν προβληματιστεί για τη διαφορά της ζαχαρίνης από το γλυκαντικό στέβια.
Την απάντηση, για το τι διαφορετικό έχει η ζαχαρίνη από το γλυκαντικό στέβια, δίνει η Βιολέττα Τζεμολλάρι Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr:
Η ζαχαρίνη είναι η παλαιότερη από τις μη θρεπτικές γλυκαντικές ουσίες. Η ζαχαρίνη παράγεται από μια ουσία, τη μεθυλανφραμιλάση, η οποία βρίσκεται φυσικά στα σταφύλια. Είναι τριακόσιες φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες και έχει μεγάλη διάρκεια.
Επειδή αφήνει ελαφριά μεταλλική γεύση στο στόμα, πολλοί δεν την προτιμούν. Επίσης, η ζαχαρίνη δε μεταβολίζεται στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα, ενώ αποβάλλεται από τα ούρα. Επίσης, δεν αποθηκεύεται στους σωματικούς ιστούς.
Η στέβια είναι το μόνο φυσικό γλυκαντικό εναλλακτικό της ζάχαρης με μηδέν θερμίδες. Είναι κατάλληλο για τους διαβητικούς, είναι 150-300 φόρες πιο γλυκιά από τη κοινή ζάχαρη, όχι μόνο δε βοηθάει στην ανάπτυξη βακτηρίων στα δόντια, αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθάει στη καλή υγειά των ούλων.
onmed