Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ένα σχετικό σχέδιο, το οποίο ονόμασε Ευρωσύστημα, την Παρασκευή (6 Ιανουαρίου) σε συνέδριο που διοργανώθηκε από την Τράπεζα της Γαλλίας για την τεχνολογική καινοτομία στις πληρωμές.
«Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του καθεστώτος άμεσων πληρωμών, το Ευρωσύστημα αναμένει την έναρξη μιας τυποποιημένης look-up υπηρεσίας η οποία επιτρέπει διαπροσωπικές πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου, χρησιμοποιώντας τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του δικαιούχου ως αντικατάστατο του IBAN [Διεθνής Αριθμός Τραπεζικού Λογαριασμού]. Αυτή η υπηρεσία θα πρέπει να ξεκινήσει από τα τέλη του 2017 και δεν θα πρέπει να περιορίζεται στα εθνικά ΙΒΑΝ», δήλωσε ο Yves Mersch, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Το μεγαθήριο των ηλεκτρονικών πληρωμών στην Αμερική PayPal έχει μόλις ξεκινήσει μια διαπροσωπική υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων, χρησιμοποιώντας μόνο έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου ή τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η οποία είναι διαθέσιμη χωρίς χρέωση για τις συναλλαγές σε ευρώ εντός του ΕΟΧ.
Η καλιφορνέζικη εταιρεία Square, της οποίας η συσκευή ανάγνωσης καρτών είναι ειδικά προσαρμοσμένη στις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων, σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί στην Ευρώπη αργότερα αυτό το έτος. Ιδρύθηκε από τον Jack Dorsey (του Twitter), και η αξία της αποτιμάται στα 5,3 δισεκατομμύρια $ στη Wall Street, έχει συστήσει μια θυγατρική που ονομάζεται Squareup Europe στο Ηνωμένο Βασίλειο το περασμένο καλοκαίρι και τώρα προσλαμβάνει υπαλλήλους στο Δουβλίνο.
Μη συμβατά
Όμως, για την Ευρώπη, προκύπτει ένα πραγματικό ερώτημα για την ανταγωνιστικότητα και την εθνική κυριαρχία. Την ίδια στιγμή, η ΕΚΤ ανησυχεί σχετικά με τον κίνδυνο κατακερματισμού της Ευρωπαϊκής αγοράς σε ζώνες οι οποίες χρησιμοποιούν διαφορετικά, μη συμβατά συστήματα πληρωμών από κινητά. Το Ευρωσύστημα ζητά από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών τη δημιουργία προγραμμάτων άμεσων πληρωμών μέχρι το Νοέμβριο του 2017. Σήμερα, οι πληρωμές εντός της ζώνης του ΙΒΑΝ χρειάζονται μία εργάσιμη ημέρα.
Και για να επιταχυνθούν οι διατραπεζικές μεταφορές, η ΕΚΤ πρότεινε επίσης τη μετάβαση από την ευρωπαϊκή πλατφόρμα πληρωμών Target2, η οποία χρησιμοποιείται από τις κεντρικές και εμπορικές τράπεζες, σε ένα σύστημα το οποίο θα λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο. Η ολοκλήρωση μιας μεταβίβασης σε περίπου 25 δευτερόλεπτα θα σήμαινε ότι οι τράπεζες δεν θα πρέπει πλέον να ακινητοποιούν κεφάλαια ως εγγύηση. Μια δημόσια διαβούλευση ξεκίνησε τη Δευτέρα (9 Ιανουαρίου).
«Η Ευρώπη δεν πρέπει να μείνει πίσω από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, [η οποία καθιέρωσε ένα σύστημα άμεσων πληρωμών το 2008]. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργίας μιας ενιαίας αγοράς πληρωμών, η ΕΕ θα βρεθεί πιο μπροστά ακόμη και από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Mersch.