Στην πόρτα των Ειρηνοδικείων για πλειστηριασμό βρίσκονται τουλάχιστον 5.000 ακίνητα μέχρι τα Χριστούγεννα. Αντιμέτωπη με το όλο και πιο διογκούμενο κίνημα κατά των πλειστηριασμών ακόμη και πρώτης κατοικίας βρίσκεται η κυβέρνηση για χρέη κυρίως προς το δημόσιο. Πολλώ δεν μάλλον που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο που το κόμμα τους βρισκόταν στην αντιπολίτευση μετείχαν ενεργά στο κίνημα των αγανακτισμένων με κεντρικό σύνθημα «κανέναν σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».
Στην πόρτα των Ειρηνοδικείων για πλειστηριασμό βρίσκονται τουλάχιστον 5.000 ακίνητα μέχρι τα Χριστούγεννα ενώ οι εκτιμήσεις για το 2017 είναι κάτι παραπάνω από ζοφερές αφού θα βρεθούν σε άμεσο κίνδυνο 50.000 ακίνητα όλων των ειδών.
Και μπορεί χθες το κυβερνητικό non paper να επιχειρούσε να απαντήσει στα σχετικά δημοσιεύματα επικαλούμενο την απροθυμία των τραπεζών να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς κατοικιών αλλά και την προστασία του νόμου Κατσέλη αλλά προφανώς σκοπίμως κράτησε στη σκιά το γεγονός ότι για τα χρέη προς το δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμοι) δεν υπάρχει επί της ουσίας καμία προστασία και μπορούν να γίνουν κατασχέσεις ακόμη και πρώτων κατοικιών και για 500 ευρώ αν όσοι χρωστούν δεν σπεύσουν να προβούν σε ρύθμιση.
Στην ουρά 5.000 ακίνητα για φέτος και 50.000 για το 2017
Χαρακτηριστικό είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο της Ημερησίας σύμφωνα με το οποίο «στην πόρτα των Ειρηνοδικείων για πλειστηριασμό βρίσκονται τουλάχιστον 5.000 ακίνητα μέχρι τα Χριστούγεννα ενώ οι εκτιμήσεις για το 2017 είναι κάτι παραπάνω από ζοφερές αφού θα βρεθούν σε άμεσο κίνδυνο 50.000 ακίνητα όλων των ειδών. Όπως για παράδειγμα πρώτες κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, οικόπεδα αλλά κυρίως δεύτερα σπίτια και εξοχικά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτήν τη στιγμή στα συρτάρια των τραπεζών βρίσκονται έτοιμοι φάκελοι για 2.000 δανειολήπτες που δεν συνεργάζονται, παρά τις εκκλήσεις και αφορούν σε ακίνητα πάνω από 200 με 300.000 ευρώ, κυρίως εξοχικές κατοικίες σε ακριβά νησιά.
Ωστόσο μέσα στα 50.000 ακίνητα που κινδυνεύουν με πλειστηριασμό το 2017 βρίσκονται και πολλά δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν αντικειμενική αδυναμία να καταβάλλουν τη δόση τους. Όχι μόνο στις τράπεζες, αλλά και σε εφορία και σε δήμους όπου φυσικά δεν υπάρχει καμία προστασία.
Η περίπτωση στη Θεσσαλονίκη του πολίτη, ο οποίος είναι άτομο με ειδικές ανάγκες, με τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας του για επιχειρηματικό δάνειο 300 χιλιάδων ευρώ και χρέη στον ΟΑΕΕ ο οποίος είναι ενδεικτική.
Η κινητοποίηση την περασμένη Τετάρτη των συλλογικοτήτων κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και τα επεισόδια που ακολούθησαν τελικά απέτρεψαν τον πλειστηριασμό αλλά έδειξαν και το μέγεθος του προβλήματος. Είναι μια περίπτωση στην οποία αναφερόταν και το κυβερνητικό non paper.
Ενδεικτικές περιπτώσεις από τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας
Για πολίτη με συνολική οφειλή 12581 ευρώ βγήκαν στο σφυρί τρία διαμερίσματα στη Θεσ/νίκη 64, 47 και 43 τ.μ. και ένα πάρκινγκ 11 τ.τ.
Για ιδιώτη στο Μαρούσι που χρωστά σε άλλον ιδιώτη 480 ευρώ ζητήθηκε ο πλειστηριασμός διαμερίσματος.
Για πολίτη που χρωστά 9.996 ευρώ γράφτηκε στο πινάκιο ο πλειστηριασμός ενός αφρού και 2 ορόφων από κατοικία.
Τράπεζα βγάζει στο σφυρί πρώτη κατοικία για χρέος 100.000 ευρώ και μια διώροφη κατοικία για δάνειο 360 χιλ. ευρώ.
Ιδιώτης χρωστά σε εταιρεία 314 χιλ. ευρώ και το σπίτι του βγαίνει στο σφυρί.
Άλλη εταιρεία ζητά τον πλειστηριασμό διαμερίσματος για χρέος 15.300 ευρώ.
Δανειολήπτης χρωστά σε συνεταιριστική τράπεζα 26 χιλ/ ευρώ και βγαίνει στο σφυρί διαμέρισμα πρώτη κατοικία του την Αθήνα.
Άλλος ιδιώτης χρωστά σε ιδιώτες 18 χιλ. ευρώ και βγαίνουν στο σφυρί δύο διαμερίσματά του.