Μετά την επιβολή των capital controls, ολοένα περισσότεροι καταναλωτές χρησιμοποιούν τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για τις καθημερινές πληρωμές τους, αναγκάζοντας έτσι τις επιχειρήσεις να προμηθευτούν τερματικά αποδοχής συναλλαγών με κάρτες (POS).

Το πλαστικό χρήμα γίνεται φτηνότερο και πλέον υποχρεωτικό, καθώς οι τράπεζες προχωρούν σε μειώσεις των προμηθειών για συναλλαγές με κάθε είδους κάρτες – πιστωτικές, χρεωστικές, προπληρωμένες.

Οι προμήθειες ξεκινούν από το 0,5%, με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 1,2%.

Με βάση τις ως τώρα πληροφορίες, έως 30 Ιουνίου θα πρέπει να εφοδιαστούν με POS οι κλάδοι της εστίασης, των επισκευών (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κλπ), της εκπαίδευσης (φροντιστήρια κλπ), ένδυσης, υπόδησης, ενοικιάσεων, καθώς και τα κομμωτήρια, γυμναστήρια, νομικές δραστηριότητες (δικηγορικά γραφεία), ιατρικές υπηρεσίες (ιατρεία κλπ), σημεία πληρωμής λογαριασμών τηλεπικοινωνιών, Ενέργεια και Στοιχηματισμού (πρακτορεία).

Εκτός της απόφασης αυτής που ετοιμάζεται όμως, θα πρέπει να εκδοθεί και μια σειρά άλλων αποφάσεων ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο για το πλαστικό χρήμα.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου οι καταστηματάρχες θα πρέπει να έχουν τοποθετήσει στις βιτρίνες των καταστημάτων τους και σε εμφανές σημείο κοντά στο ταμείο ταμπέλες με τις οποίες θα ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή πληρωμών μέσω POS. Στην αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουν με πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Ο νόμος για το πλαστικό χρήμα ορίζει ότι «οι δικαιούχοι πληρωμής, οι οποίοι αποδέχονται κάρτες πληρωμών ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής του συστήματος καρτών πληρωμής, με σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείας. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο».

Οι προμήθειες και τα POS

Σήμερα οι προμήθειες με τις οποίες χρεώνουν οι τράπεζες τις επιχειρήσεις που προμηθεύουν το μηχανάκι POS και εκκαθαρίζουν τη συναλλαγή φτάνουν μέχρι 3,5% επί της αξίας της συναλλαγής.

Οι τράπεζες δίνουν προσωποποιημένη τιμολόγηση με βάση τις ανάγκες και το μέγεθος της επιχείρησής σας.

Το κόστος προμήθειας ενός συστήματος POS (μπορεί να γίνει από τράπεζες ή άλλα καταστήματα) ξεκινάει περίπου από τα 120 ευρώ και φτάνει έως τα 450 ευρώ, ενώ οι ενοικιάσεις εξοπλισμού χρεώνονται από τιμές που ξεκινούν κάτω από 10 ευρώ το μήνα.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, η η χρήση των POS συνεχίζει να ανησυχεί τους επιχειρηματίες, οι οποίοι εκτιμούν ότι οι συνεργαζόμενες τράπεζες ζητούν αλόγιστες προμήθειες, περιορίζοντας έτσι σημαντικά την κερδοφορία τους.

Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών εξέδωσε πρόσφατα ενημέρωση για τις συναλλαγές με κάρτες για καταναλωτές και επαγγελματίες και διαβεβαιώνει ότι οι προμήθειες επί των συναλλαγών είναι από τις πλέον ανταγωνιστικές στην Ευρώπη.

1. Ποιος επιβαρύνεται με το κόστος του τερματικού αποδοχής συναλλαγών καρτών πληρωμών;

Όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, το κόστος αγοράς ή ενοικίασης του τερματικού αποδοχής καρτών (POS) επιβαρύνει την εμπορική επιχείρηση. Σήμερα, παρέχονται τερματικά τόσο από τις τράπεζες όσο και από φορείς παροχής υπηρεσιών πληρωμών γενικότερα Στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται και τρίτες εμπορικές επιχειρήσεις που παρέχουν διαφόρων τύπων τερματικά αποδοχής καρτών, καλύπτοντας και πιο εξειδικευμένες ανάγκες (π.χ. σταθερά ενσύρματα τερματικά, ασύρματα τερματικά GPRS ή WiFi, mobile POS, κ.λπ.).

Όλα τα τερματικά, για να λειτουργήσουν, προϋποθέτουν τη σύναψη συνεργασίας με μια τράπεζα ή άλλο αδειοδοτημένο φορέα παροχής υπηρεσιών πληρωμών.

Οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες έχουν συμβληθεί με κατασκευάστριες στο εξωτερικό εταιρείες ή τους αντιπροσώπους τους στην Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν καλύτερη έκπτωση για λογαριασμό των επιχειρήσεων/πελατών τους με τους οποίους συμβάλλονται προκειμένου να αποδέχονται συναλλαγές καρτών.

2. Ως επιχείρηση αποδέχομαι ήδη κάρτες πληρωμών από τους πελάτες μου. Μπορώ να επιλέξω να πληρώνομαι αποκλειστικά με μετρητά;

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όποιος αρνείται την πληρωμή με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες τιμωρείται με βαρύτατα πρόστιμα ή/και φυλάκιση.

3. Υποχρεούμαι, ως επιχείρηση, να συμβληθώ με ελληνική τράπεζα ή μπορώ να συμβληθώ και με τράπεζα του εξωτερικού;

Μετά την επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και στις μεταφορές κεφαλαίων, απαγορεύεται η κατάρτιση συμβάσεων αποδοχής συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, εφόσον η εκκαθάρισή τους πραγματοποιείται με πίστωση λογαριασμού της επιχείρησης, ο οποίος τηρείται σε φορέα παροχής υπηρεσιών πληρωμών εκτός Ελλάδος.

4. Είμαι επιχείρηση που δέχεται συναλλαγές με κάρτες πληρωμών. Πότε θα πιστώνεται ο λογαριασμός της επιχείρησης;

Η εκκαθάριση των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, ελληνικών και ξένων, γίνεται με πίστωση του λογαριασμού της επιχείρησης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σχετική σύμβαση. Συνήθως, η πίστωση του λογαριασμού σας γίνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την ημερομηνία αποστολής της συναλλαγής προς επεξεργασία στην τράπεζα συνεργασίας σας.

5. Οι κάρτες πληρωμών έκδοσης αλλοδαπών τραπεζών χρησιμοποιούνται κανονικά;

Πιστωτικές, χρεωστικές ή/και προπληρωμένες κάρτες αλλοδαπών τραπεζών εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται τόσο για αγορές αγαθών και υπηρεσιών όσο και για αναλήψεις μετρητών χωρίς περιορισμούς, εντός των ορίων της σύμβασης του κατόχου τους με την εκδότρια τράπεζα του εξωτερικού.

6. Ποιο είναι το όφελος για την επιχείρησή μου από την αποδοχή καρτών πληρωμών σε σχέση με τις συναλλαγές με μετρητά;

Η αποδοχή καρτών θεωρείται πλέον απαραίτητο εργαλείο για την εξυπηρέτηση της πελατείας και των εισπράξεων οποιασδήποτε επιχείρησης. Επιπλέον, η αύξηση χρήσης των καρτών πληρωμών συνεπάγεται για τους εμπόρους σημαντική μείωση του κόστους διαχείρισης των μετρητών (π.χ. διαχείριση κερμάτων, κόστος χρηματαποστολών, απώλειες από ληστείες, διαχείριση ακατάλληλων προς κυκλοφορία χαρτονομισμάτων, χρόνος εξυπηρέτησης πελατών, κ.λπ.) που με βάση τη διεθνή εμπειρία σε πολλές περιπτώσεις υπερκαλύπτουν την προμήθεια αποδοχής συναλλαγών καρτών πληρωμών.

Το ετήσιο κόστος διαχείρισης μετρητών, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, ανέρχεται από 0,7% έως 2,5% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης, ειδικότερα δε στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 2,3% του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, ήτοι 4 δισ. ευρώ περίπου.

Τα είδη τερματικών POS

Ο κάθε επαγγελματίας έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ή να νοικιάσει το μηχάνημα POS, όχι απαραίτητα από τράπεζα, αλλά και από άλλα καταστήματα, πολυκαταστήματα και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Σε περίπτωση αγοράς υπολογίζεται ένα επιπλέον κόστος τεχνικής υποστήριξης. Η ενοικίαση έχει μια ελάχιστη διάρκεια χρήση της υπηρεσίας (συνήθως 18-24 μήνες) και προπληρώνεται σε εξαμηνιαία βάση, ενώ συνήθως δεν χρεώνεται τεχνική υποστήριξη και αναλώσιμα.

Ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης οι τράπεζες και άλλα καταστήματα διαθέτουν τριών ειδών τερματικά.

Το ενσύρματο τερματικό: Συνδέεται μέσω τηλεφωνικής γραμμής η internet στο δίκτυο της τράπεζας. Χρησιμεύει κυρίως σε επιχειρήσεις με ταμείο στο οποίο πηγαίνει ο πελάτης (π.χ. σούπερ μάρκετ, καταστήματα λιανικής, περίπτερα κ.α.).

Το ασύρματο τερματικό: Πρόκειται για μικρότερη και ελαφρύτερη συσκευή από το ενσύρματο τερματικό. Συνδέεται με το σημείο πρόσβασης ασύρματα και χρησιμοποιείται κυρίως σε καφετέριες, εστιατόρια και γενικά σε καταστήματα που ο πελάτης πληρώνει από την θέση του.

Το mobile τερματικό: Είναι μια συσκευή που συνδέεται με το σύστημα της τράπεζας μέσω του smartphone ή του tablet του χρήστη (σε περιβάλλον android ή iOS). Απαραίτητη για τη λειτουργία του είναι η σύνδεση mobile internet. Χρησιμοποιείται συνήθως από επιχειρήσεις που πηγαίνουν στην τοποθεσία του πελάτη (courier, ιδιοκτήτες ταξί, ασφαλιστές κ.α.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025