Εντατικές είναι οι επαφές στο παρασκήνιο με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για το Eurogroup της Δευτέρας. Όλες οι πλευρές προσπαθούν μέχρι το παρά πέντε να βρεθεί κάποιος κοινός τόπος ούτως ώστε να καταγραφεί κάποια πρόοδος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Δευτέρας, ενδεχομένως να δοθεί το πράσινο φως για την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα.

Το στίγμα των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων δίνουν οι διαρροές στον Τύπο, αποκαλύπτοντας το κλίμα όσων συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες των Βρυξελλών. Σύγκλιση αλλά όχι αρκετή πρόοδο ώστε να υπάρξει στο Eurogroup τελική απόφαση σχετικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης διαπίστωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, στέλνοντς ταυτόχρονα μήνυμα σχετικά με την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, την οποία χαρακτήρισε απαραίτητη. «Ανέκαθεν λέγαμε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη» ανέφερε στην τακτική συνέντευξη Τύπου.

Λίγο αργότερα, δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel έκανε λόγο για συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας με ποσό έως πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ- κάτι με το οποίο το ίδιο το Ταμείο δεν φαίνεται να συμφωνεί, όπως προκύπτει από δηλώσεις του εκπροσώπου του.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, το ΔΝΤ συμμερίζεται πλέον την άποψη των Ευρωπαίων δανειστών ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει το 2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.«Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ήταν μέχρι σήμερα αβέβαιη» γράφει το Spiegel και προσθέτει ότι οι δανειστές ελπίζουν πώς οι επικείμενες εκλογές στην Ολλανδία και στη Γαλλία αναμένεται να ωθήσουν στην ταχύτερη έγκριση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς τα εκλογικά αποτελέσματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να δυσκολέψουν την κατάσταση.

«Δεν θα σχολιάσουμε υποθετικά σενάρια», απάντησε εκπρόσωπος του ΔΝΤ ερωτηθείς σχετικά δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού. «Οι θέσεις του Ταμείου είναι ευρέως γνωστές και δεν έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες», τόνισε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, η Deutsche Welle, σε δημοσίευμά της με τίτλο «Έκπτωση στο ΔΝΤ ώστε να παραμείνει στο πρόγραμμα;», σημειώνει ότι η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ επιβεβαίωσε εμμέσως την τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, πριν από μερικές ήμερες. Η κ. Ντέμερ δεν θέλησε όμως να σχολιάσει πληροφορίες της εφημερίδας Welt ότι η κ. Λαγκάρντ υποσχέθηκε ότι το Ταμείο θα παραμείνει στο πρόγραμμα και ότι η συζήτηση για τις ελαφρύνσεις θα γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κυβερνητικό μπρίφινγκ απασχόλησε και η δήλωση του επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ. Σύμφωνα με τον γερμανό Χριστιανοκοινωνιστή το ΔΝΤ θα πρέπει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, αν ζητά κούρεμα χρέους. Αντικρούοντας αυτό το αίτημα η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν, χαρακτήρισε ως «απαραίτητη» τη συμμετοχή του Ταμείου, τόσο από πλευράς τεχνογνωσίας όσο και σε ό,τι αφορά την οικονομική του συμβολή και υπενθύμισε τη δέσμευση Λαγκάρντ σε συνομιλία της με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Ενδιαφέρον είχε, ότι η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δεν διέψευσε πληροφορίες ότι προκειμένου να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, η Γερμανία σκοπεύει να προτείνει τον περιορισμό της οικονομικής συμμετοχής του Ταμείου – μάλιστα ακούγεται το ποσό των 5 δις ευρώ. Την Τετάρτη πάντως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λανγκάρντ και το απόγευμα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ερωτηθείσα από τη Deutsche Welle αν το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει πληροφορίες για το πότε θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα, η κ. φον Τίζενχαουζεν απάντησε ότι δεν το γνωρίζει. Πάντως το υπουργείο της έχει ενημερωθεί ότι υπάρχει «καλή πρόοδος» σε ό,τι αφορά τη συνεννόηση των θεσμών μεταξύ τους αλλά και «πρόοδος» σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες των θεσμών με την Ελλάδα. Στην ερώτηση κατά πόσο γνωρίζει αν τη Δευτέρα το Eurogroup θα είναι σε θέση να αποφασίσει για μια ημερομηνία επιστροφής των θεσμών, η κ. φον Τίζενχαουζεν απάντησε ότι δεν θέλει να «προτρέξει». Πάντως το σίγουρο είναι ότι παρά την «προσέγγιση» που διαπιστώνεται με την Ελλάδα, το Eurogroup δεν πρόκειται τη Δευτέρα να αποφασίσει για την αξιολόγηση. Από «τεχνικής άποψης» θα χρειαστεί ακόμη χρόνος για την ολοκλήρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025