Για όλα τα θέματα της επικαιρότητας μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Από τις 6». Οι συντάξεις και τα αναδρομικά ήταν το πρώτο θέμα για το οποίο ρωτήθηκε ο κ Πέτσας ο οποίος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει με πληρότητα την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που μιλάει, όπως υπογράμμισε, για αναδρομικά 11 μηνών για τις κυρίες συντάξεις.

Η κυβέρνηση για όλους είτε προσέφυγαν είτε όχι στην δικαιοσύνη θα προχωρήσει σε καταβολή εφάπαξ και θα είναι για όλους επανέλαβε, ο κ. Πέτσας.
Για την θέση της αντιπολίτευσης ότι πρέπει να αποδοθούν αναδρομικά επικουρικών συντάξεων και «δώρα» σχολίασε ότι αυτό που προτείνει είναι πολίτικη επιλογή και όχι συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ .

Για τον αριθμό των συνταξιούχων ο κ. Πέτσας αντέκρουσε την θέση ότι υπάρχουν συνταξιούχοι που δεν παίρνουν τίποτα λέγοντας ότι είναι άλλο πράγμα να λες ότι η αναδρομική σύνταξη δεν θα πάρει αναδρομικά και άλλο ότι ο συνταξιούχος δεν θα πάρει αναδρομικά. Γιατί είναι σαν να λέμε ότι αυτός που παίρνει επικουρική δεν παίρνει κύρια σύνταξη. Επομένως μην μπερδεύουμε τις κατηγορίες των συντάξεων με τους δικαιούχους διευκρίνισε ο κ. Πέτσας.
Είπε ακόμη ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα δοθούν τα οφειλόμενα και «θα κάνουμε ότι μπορούμε για να είναι όσο νωρίτερα από τον Δεκέμβριο» εξαρτάται κυρίως από τα ταμειακά μας αποθέματα είπε ο υπουργός.

Σε ότι αφορά τον τουρισμό και την στήριξη του κλάδου ο κ. Πέτσας σχολίασε ότι η πολιτεία πρέπει να φροντίζει για όλες τις ομάδες και να λαμβάνει τα μέτρα της και ταυτόχρονα να προσέχει και στο γεωπολιτικό επίπεδο. Ειδικά για τον τουρισμό, ανέφερε, έχουμε πάρει πολλές φορές μέτρα και αν χρειασθεί θα πάρουμε περισσότερα. Παράδειγμα , είπε, μόλις προχθές δόθηκε η επέκταση της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στον τουρισμό. Κάτι πολύ μεγάλο για το πρόγραμμα συν-Εργασία και από εκεί προσδοκούμε εντός του Αυγούστου να έχουμε και μια καλύτερη επίδοση στην απασχόληση.

Για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, ειδικά το τελευταίο 24ωρο, ανέφερε ότι, προβληματίζουν την κυβέρνηση που μελετά όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και η επέκταση της χρήσης μάσκας σε περισσότερους χώρους αν συνεχιστεί αυτή η πορεία. «Μεγαλύτερος εχθρός είναι ο εφησυχασμός. Σκεφτόμαστε περισσότερους ελέγχους» και χαρακτήρισε μεγάλη πηγή ανησυχίας το συνωστισμό στα ΜΜΜ, γι’ αυτό και ανακοίνωσε ότι ήδη ανακαλούνται άδειες για να υπάρξει περισσότερο προσωπικό, ώστε να λειτουργούν περισσότερα μεταφορικά μέσα και να πυκνώσουν τα δρομολόγια ΄ώστε να περιοριστεί ο συνωστισμός .

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι παρακολουθούνται συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα θα υπάρξουν μέσα στον Αύγουστο και άλλες τηλεδιασκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό με τους ειδικούς, ενώ πρόσθεσε ότι εξετάζονται όλα τα μέτρα για την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας. Σε ότι αφορά τον έλεγχο των «εισαγόμενων» κρουσμάτων εκτίμησε ότι αυτά μπορούν να ελεγχθούν με επιτυχία καθώς υπάρχει καλός έλεγχος στις πύλες εισόδου και καλή ιχνηλάτηση μετά. Ενώ για τη λειτουργία των σχολείων είπε πως δεν έχει αποφασισθεί ακόμη άλλα είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάει μία ολόκληρη χρονιά εκ περιτροπής. Αυτό που πρέπει να αποφύγουμε, τόνισε, είναι να υπάρξει πίεση στο σύστημα υγείας. Οι ειδικοί μελετούν όλες τις περιπτώσεις και σύντομα θα έχουμε πλάνα στο συρτάρι μας για να τα εφαρμόσουμε αν χρειασθεί.

Για την τουρκική προκλητικότητα στην Μεσόγειο χαρακτήρισε θετικό βήμα την de facto απόσυρση της Νavtex από τον εκπρόσωπο του Προέδρου Ερτογάν Ι. Καλίν αλλά εξέφρασε φόβους ότι αυτό το βήμα μπορεί να μείνει μετέωρο καθώς η δραστηριότητα του ερευνητικού σκάφους Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ αποδεικνύει ότι δεν διαφαίνεται έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας των προκλητικών ενεργειών . Κάτι που είναι απαραίτητο για να υπάρξει συζήτηση,τόνισε.

Αναφερόμενος στους διαύλους επικοινωνίας είπε ότι υπάρχουν και είναι επιβεβλημένο να υπάρχουν και παρέπεμψε στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών. Ξεκαθάρισε όμως με τη σειρά του. ότι το αντικείμενο της συζήτησης μπορεί να είναι μονό ένα, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των κρατών. Επομένως το πλαίσιο συζήτησης είναι και αυτό δεδομένο υπογράμμισε οκ. Πέτσας. Εμείς είμαστε πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε στο πλαίσιο της καλής γειτονίας και με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, υπό τον όρο να πιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που είχε σταματήσει με υπαιτιότητα της Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016.