Κορονοϊός: Κάλεσε επίσης τους πολίτες να μην επιβαρύνουν το επιδημιολογικό φορτίο με υψηλότερη κινητικότητα, είπε ότι δεν προβλέπεται μετακίνηση στα εξοχικά και σημείωσε πως θα υπάρχει στην περίοδο των γιορτών μια ευελιξία για επανένωση οικογενειών.
Για το πώς θα γίνει η σταδιακή άρση των περιορισμών και το άνοιγμα της αγοράς μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επεσήμανε ότι κλειστά θα παραμείνουν έως τις 7 Ιανουαρίου και τα καφέ, που δεν αντιμετωπίζονται ξεχωριστά από το σύνολο της εστίασης, όπως βεβαίως και η νυχτερινή διασκέδαση.
Εξήγησε ότι αυτό περιλαμβάνεται στο πλέγμα των αποφάσεων για το τι δεν πρέπει να ανοίξει, ώστε να μπορέσουμε σταδιακά να επιστρέψουμε κάποια στιγμή σε μια κανονικότητα. Δυστυχώς, όπως τόνισε, το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα παραμένει υψηλό παρά τον ένα μήνα καραντίνας και αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια και η προστασία της δημόσιας υγείας.
Τι θα ισχύσει για τις μετακινήσεις
Σχετικά με το τι θα επιτρέπεται για τις μετακινήσεις στην ίδια περιφέρεια μεταξύ των δήμων, ειδικά όταν ανοίξει σταδιακά το λιανεμπόριο εξήγησε ότι «οι οριστικές ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο, για τις εκκλησίες και τα κομμωτήρια, θα γίνουν στο τέλος της εβδομάδας. Επομένως με κάποια επιφύλαξη θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν τα sms και αν απελευθερωθεί το λιανεμπόριο θα μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί τον σχετικό κωδικό και στην περίπτωση αυτή θα μπορεί να μετακινείται από δήμο σε δήμο».
Κάλεσε επίσης τους πολίτες να μην επιβαρύνουν το επιδημιολογικό φορτίο με υψηλότερη κινητικότητα, είπε ότι δεν προβλέπεται μετακίνηση στα εξοχικά και σημείωσε πως θα υπάρχει στην περίοδο των γιορτών μια ευελιξία για επανένωση οικογενειών, για παράδειγμα για ανθρώπους που δουλεύουν σε διαφορετικό νομό από αυτόν που είναι η οικογένειά τους ή για εγκλωβισμένους φοιτητές, αλλά μετακινήσεις προς τα εξοχικά δεν θα προβλέπονται ούτε τα Χριστούγεννα.
«Το βασικό μας πρόβλημα για τη διασπορά του ιού είναι η κινητικότητα. Ας την περιορίσουμε λίγο. Έχουμε δει ότι στο δεύτερο lockdown, παρά τα μέτρα που είναι σχεδόν τα ίδια μετά το κλείσιμο των σχολείων, η κινητικότητα παραμένει 20% πιο υψηλή από το πρώτο lockdown και αυτό δικαιολογεί τα αυξημένα κρούσματα».
Για εκείνους που επιστρέφουν από το εξωτερικό, μεταξύ 18 Δεκεμβρίου και 7 Ιανουαρίου, πέραν των υποχρεωτικών τεστ θα πρέπει να παραμείνουν σε δεκαήμερη καραντίνα στο σπίτι τους. Τόνισε στο σημείο αυτό πως πρόκειται για ένα μέτρο που κυρίως πρέπει να αποτρέψει τον χειμερινό τουρισμό από την Ελλάδα προς το εξωτερικό. Πρόσθεσε πως ενώ είναι κλειστά τα δικά μας χιονοδρομικά κέντρα είναι κάπως υπερβολικό να φύγει κάποιος που έχει τη δυνατότητα και να πάει στην Αυστρία ή την Ελβετία. «Κυρίως είναι ένα μήνυμα προς όλους ότι φέτος είναι διαφορετικά τα Χριστούγεννα, είναι διαφορετικό δυστυχώς όλο το 2020, ας ακολουθήσουμε και αυτόν τον τελευταίο μήνα τις συστάσεις των ειδικών και ας αποφύγουμε τις υπερβολικές μετακινήσεις» υπογράμμισε.
Ο κ. Πέτσας είπε επίσης πως αν ανοίξει το λιανεμπόριο θα χρειαστεί να γίνει κάποια προσαρμογή στο νυχτερινό ωράριο, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, πρώτον γιατί το ωράριο μπορεί να είναι διευρυμένο ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός κι έπειτα γιατί μετά το κλείσιμο των καταστημάτων απαιτείται ένας εύλογος χρόνος για να επιστρέψει κανείς στο σπίτι του.
Ξεχωριστά θα εξεταστεί το θέμα για την παραμονή και ανήμερα των γιορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. «Μπορούμε ως κοινωνία να συνδυάζουμε την ευελιξία με την προσοχή», τόνισε ο κ. Πέτσας υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μη χαλαρώσουμε. Είπε επίσης πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα γίνουν οι ανακοινώσεις και για τους ιερούς ναούς.
Για τα τεστ και την τιμή τους
«Το θέμα των τιμών έχει να κάνει με τον κόστος του τεστ και όχι με την παρεχόμενη υπηρεσία. Μετά από συζητήσεις που έγιναν από τα αρμόδια υπουργεία με τα εργαστήρια, ιδίως τα μικρότερα εξ αυτών, αποφασίστηκε να υπάρξει μία εύλογη αμοιβή και για την ιατρική υπηρεσία», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Λόγω της επιβολής της διατίμησης τις προηγούμενες μέρες χρειάστηκε να γίνει μια προσαρμογή γιατί υπάρχει ένα πλέγμα, αφού δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία και τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες μεταξύ των οποίων και τα ιδιωτικά εργαστήρια, εξήγησε ο κ. Πέτσας επισημαίνοντας πως εκεί υπήρξε μία κάμψη που ελπίζει να διορθωθεί και να έχουμε ξανά πάνω από 30.000 τεστ την ημέρα.
Για την καταβολή επιδομάτων στις 31 Δεκεμβρίου
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν μπορεί να γίνει η καταβολή νωρίτερα κατ’ απαίτηση των δικαιούχων που θέλουν να έχουν στη διάθεσή τους αυτά τα χρήματα, ο κ. Πέτσας τόνισε πως γίνεται προσπάθεια από τα συναρμόδια υπουργεία και το οικονομικό επιτελείο και εξαντλούνται όλα τα περιθώρια, όπως έγινε και με τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού ώστε η καταβολή να γίνεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αυτό δεν είναι πάντα τεχνικά εφικτό. «Καλύτερα να είμαστε επιφυλακτικοί για να μη δημιουργούνται προσδοκίες και να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατόν», τόνισε.
Για το εμβόλιο και τα μέτρα που έχουν ληφθεί
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι είναι τεράστια η προετοιμασία για τον μαζικό εμβολιασμό, αφού είναι κάτι πρωτοφανές γιατί δεν έχει γίνει κάτι ανάλογο για τόσο εκτεταμένο εμβολιασμό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
«Έχουμε κάνει έναν σχεδιασμό που θα εξαρτηθεί από την παραλαβή των εμβολίων και την πρώτη εκκίνηση της διαδικασίας. Αυτή είναι πολύ κρίσιμη φάση», τόνισε, επισημαίνοντας πως θα πρέπει από την πρώτη παραλαβή μέχρι να βρει το σύστημα το ρυθμό του να είναι όλοι από πάνω για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πρόσθεσε επίσης πως πολύ βασικό είναι το παράδειγμα, επικαλούμενος και όσα είπε στη χθεσινή συνέντευξή του ο πρωθυπουργός.
Κορονοϊός: Γιατί δεν ανοίγουν τα σχολεία
Κορονοϊός – Εξαδάκτυλος: Κακή ιδέα το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 14 Δεκεμβρίου