«O πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εκφράζουν πλήρη ικανοποίηση για την επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και πρόσθεσε:
«Σε όλες τις συναντήσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και τόνισε πως είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Υπογράμμισε ότι η σημαντική συμφωνία για τον αγωγό East Med δεν στρέφεται εναντίον κανενός, αλλά αποτελεί έργο ειρήνης και ανάπτυξης, στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν. Τόνισε ότι τα “μνημόνια” που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη είναι παράνομα και άκυρα, ότι παραβιάζουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και ότι αποσταθεροποιούν ολόκληρη την περιοχή. Ανέπτυξε ξεκάθαρα τις θέσεις της χώρας μας για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες, στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ, και κατέστησε σαφές -με τρόπο που έγινε απόλυτα κατανοητό- ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία αναβάθμισης των F-16, εκδήλωσε το ενδιαφέρον της χώρας μας για συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35 και συμφωνήθηκε να αρχίσει άμεσα η σχετική διαπραγμάτευση με στόχο την απόκτηση μίας μοίρας αυτών των αεροσκαφών.
«Σε όλες τις συναντήσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόβαλε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, εξήγησε γιατί η Ελλάδα προσφέρει γόνιμο επενδυτικό έδαφος και επανέλαβε την πρόσκλησή του για επενδύσεις στη χώρα μας», είπε σημειώνοντας ότι αναγνωρίστηκε η ραγδαία βελτίωση στις προοπτικές της οικονομίας μας και υπήρξε ενθάρρυνση για αμερικανικές επενδύσεις, ακόμη και από τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.
«Ενθάρρυνση που βρίσκει πολλές μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις έτοιμες να επενδύσουν στην Ελλάδα, όπως επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους 22 κολοσσιαίων επιχειρήσεων», συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ και παρουσίασε τις πολύπλευρες, όπως είπε, διπλωματικές πρωτοβουλίες που ήδη αναπτύσσει η κυβέρνηση.
«Έκανε άλλη μια κίνηση διακομματικής συνεννόησης στα μείζονα -και ιδίως στα εθνικά μας- θέματα, με στόχο την εθνική ομοψυχία. Έτσι ώστε, όλοι μαζί οι Έλληνες, ενωμένοι, να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», υποστήριξε και επισήμανε πως στο ίδιο πλαίσιο κ. Μητσοτάκης παρέδωσε στους αρχηγούς των κομμάτων το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου.
«Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, στόχος του νέου εκλογικού νόμου είναι η ισορροπία ανάμεσα στην αναλογικότητα και την ανάγκη να εξασφαλίζεται κυβερνησιμότητα και πολιτική σταθερότητα. Ο εκλογικός νόμος που καταθέτει η κυβέρνηση απεικονίζει αντιπροσωπευτικότερα τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων και είναι πιο δίκαιος από εκείνον που ίσχυσε στις προηγούμενες εκλογές. Ο νόμος αυτός επαναφέρει το bonus εδρών για το πρώτο κόμμα, το οποίο, όμως, δεν θα δίνεται αδιακρίτως και ασχέτως ποσοστού. Θα ξεκινά από το επίπεδο του 25% και θα κλιμακώνεται, ανάλογα με το ποσοστό που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα. Συγκεκριμένα: Δεν θα δίνεται κανένα bonus στο πρώτο κόμμα που συγκέντρωσε λιγότερο από 25%. Στο κόμμα που συγκέντρωσε ακριβώς 25% θα δίνεται bonus 20 εδρών. Από εκεί και πάνω -μέχρι το ποσοστό του 40%- θα δίνεται bonus 1 έδρα για κάθε 0,5%. Ανώτατο bonus θα είναι οι 50 έδρες και θα δίνεται στο κόμμα που θα έχει το 40% των ψήφων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα κόμμα που κινείται κοντά στα 37% θα μπορεί να έχει αυτοδυναμία στη Βουλή. Σημειώνεται, ότι μπόνους 50 εδρών δεν σημαίνει ότι ένα κόμμα με ποσοστό 40% παίρνει 50 έδρες περισσότερες από ό,τι θα έπαιρνε με απλή αναλογική.
Κι αυτό διότι αν εφαρμοζόταν απλή αναλογική και κατανέμονταν σε όλα τα κόμματα οι 50 αυτές έδρες, το 40% από αυτές θα πήγαινε στο πρώτο κόμμα. Στις εκλογές, για παράδειγμα, του περασμένου Ιουλίου, η Νέα Δημοκρατία δεν πήρε 50 περισσότερες έδρες, αλλά 28, καθώς τις υπόλοιπες 22 θα τις έπαιρνε και με απλή αναλογική», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Για την πορεία της οικονομίας, ο κ. Πέτσας είπε ότι η Ελλάδα ήδη έχει ανακτήσει αξιοπιστία, όπως αποδεικνύεται, από την ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου και τη ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων, δηλαδή τη μεγάλη μείωση του κόστους δανεισμού. «Ήδη, το ΙΟΒΕ ανακοίνωσε την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οποία ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 109,5 μονάδες, δηλαδή την υψηλότερη τιμή από το 2007, ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά, κυμαίνεται σταθερά στα μέγιστα επίπεδα των τελευταίων 19 ετών», σημείωσε και παρουσίασε γράφημα για τις επιχειρηματικές προσδοκίες στις κατασκευές, το οποίο -όπως υποστήριξε- αποδεικνύει ότι τα σπίτια μας ξαναποκτούν την αξία που έχασαν.
Για τις επενδύσεις, ανέφερε ότι έχουν εγκριθεί: «Εννιά στρατηγικές επενδύσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οκτώ μεγάλα έργα ΣΔΙΤ ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σχέδια ένταξης 180 επιχειρήσεων στον νέο αναπτυξιακό νόμο ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων. Σημειώνεται, ότι κατά το β’ εξάμηνο του 2019 εγκρίθηκαν πληρωμές ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ για 145 έργα. Η επίδοση στο α’ εξάμηνο ήταν μόλις το 1/3 αυτού του ποσού, δηλαδή κάτω από 50 εκατομμύρια ευρώ».
«Αποκατάσταση εμπιστοσύνης, μείωση του κόστους δανεισμού, μεταρρυθμίσεις και μείωση της γραφειοκρατίας θα οδηγήσουν τη χώρα σε υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη φέτος και τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.
Σχετικά με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, ο κ. Πέτσας είπε ότι από αύριο Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκινήσει τον γύρο συναντήσεων που κάνει στην αρχή του εξαμήνου με την ηγεσία κάθε υπουργείου ξεχωριστά, σχετικά με τον προγραμματισμό του έργου τους.
«Η πρώτη συνάντηση θα γίνει με την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού και θα ακολουθήσει το υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή, και το υπουργείο Παιδείας την επόμενη Τρίτη», ανέφερε.
Την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό στην παρουσίαση του προγράμματος αστικής ανάπλασης του Αγίου Διονυσίου Πειραιά.
Την Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, το πρωί θα μιλήσει στο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, παρουσία του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά και της νέας επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ελίζα Φερέιρα. Το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο.
Τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου θα παραστεί στην εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας στο Πολεμικό Μουσείο. Το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον μητροπολίτη των Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος, Κεγάμ Χατσεριάν και τον πρόεδρο των Αρμενίων Ελλάδος, Παύλο Τσολακιάν.
Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.
Από την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Τέλος, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι νέα διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού αναλαμβάνει η πρέσβης Ελένη Σουρανή, διευθύντρια -μέχρι σήμερα- της αρμόδιας για τις σχέσεις με την Τουρκία Α4 Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων
Διευκρινίσεις για την προστασία της α’ κατοικίας, για το νέο εκλογικό σύστημα, το χρονοδιάγραμμα για την ανακοίνωση του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, την υλοποίηση του σχεδιασμού για το μεταναστευτικό αλλά και τη Διάσκεψη του Βερολίνου κλήθηκε να δώσει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μετά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως υπάρχει διαστρέβλωση όσον αφορά τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος δεν είπε -σε καμία περίπτωση- ότι κάποιοι θα χάσουν τα σπίτια τους αλλά κάλεσε τους πολίτες να κάνουν χρήση του πλαισίου που ισχύει μέχρι το τέλος Απριλίου και να σπεύσουν να το εκμεταλλευτούν για να σώσουν τα σπίτια τους.
Σχετικά με το νέο εκλογικό σύστημα και το κατά πόσον «δεν ευνοεί τις συνεργασίες», είπε πως είναι κοντά στο προηγούμενο, το οποίο δεν απέτρεψε τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας ακόμη και περισσότερων των δύο κομμάτων, όπως στην περίπτωση της κυβέρνησης Σαμαρά. «Αυτό που θέλουμε είναι όταν ένα κόμμα συγκεντρώνει μεγάλη αποδοχή να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.
Σε ερώτηση κατά πόσο έχει αλλάξει το χρονοδιάγραμμα για την ανακοίνωση του προσώπου που θα προτείνει η κυβέρνηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας απάντησε ότι η συνταγματική προθεσμία λήγει στις 13 Φεβρουαρίου και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει ανακοίνωση όποτε κριθεί σκόπιμο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε, επίσης, ότι το μεταναστευτικό είναι βαθιά κοινωνικό ζήτημα, που έχει να κάνει με το σύνολο της κοινωνίας και πρέπει να δούμε τις όποιες αντιδράσεις σε δύο επίπεδα: Σε εκείνες που αφορούν τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου και στις αντιδράσεις που καταγράφονται στην ενδοχώρα. Επισήμανε την ανάγκη για αποσυμφόρηση των νησιών καθώς και για να σταλεί το μήνυμα ότι στα νησιά θα λειτουργήσουν κλειστές δομές και θα κλείσουν οι υφιστάμενες. «Προχωρούμε αυτόν τον σχεδιασμό και δεν θα σταματήσει», υπογράμμισε συμπληρώνοντας ότι σύντομα θα είναι ορατά απτά αποτελέσματα στο πλαίσιο εφαρμογής ενός συνολικού σχεδίου για βελτίωση της κατάστασης.
Σε ερώτηση σχετικά με «απουσία της Ελλάδας από τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για τη Λιβύη», απάντησε πως «κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ελλάδα είναι απούσα αλλά αντίθετα βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων. Θέλουμε να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία στο επίπεδο αναζήτησης πολιτικής λύσης». Ακόμη, ανέφερε ότι η χώρα μας έχει διατυπώσει αίτημα συμμετοχής της στη Διάσκεψη του Βερολίνου.
Διευκρινιστικά, για ζητήματα που συζητήθηκαν κατά το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι συνολικά η χώρα μας βλέπει μία διαδικασία αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας και γίνονται κινήσεις σε αυτήν την κατεύθυνση και συμπλήρωσε ότι υπάρχει προγραμματισμένη επίσκεψη του υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, στη χώρα μας μέσα στον Μάιο.