«Να σταματήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν να καταργηθεί ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), διότι, χωρίς τον ΕΦΚΑ, το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης θα είχε ελλείμματα και δεν θα μπορούσε να γίνει ούτε η γενναία ρύθμιση των οφειλών που έχουν σωρευτεί από το παρελθόν, όταν οι εισφορές ήταν υψηλές σε τέτοιο βαθμό που έμεναν ανείσπρακτες».
Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, στο Κανάλι της Βουλής, υπενθυμίζοντας ότι «ο πρώην ΟΑΕΕ είχε φτάσει στο σημείο να μην έχει κεφάλαια και κάθε πρώην ασφαλιστικός φορέας δάνειζε τον άλλο για να πληρώνονται οι συντάξεις».
«Το πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ μάς δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε τη νέα ρύθμιση σε έως 120 δόσεις», είπε ο κ. Πετρόπουλος, συμπληρώνοντας ότι τα μεγάλα μεγέθη των οφειλών δημιουργήθηκαν «γιατί οι εισφορές ήταν υψηλές σε βαθμό που έμεναν ανείσπρακτες. Το 97% των οφειλετών δημιουργήθηκε, πριν από το 2015». Και πρόσθεσε: «Αντιθέτως, η εκλογίκευση γίνεται με τους κανόνες του ΕΦΚΑ […] Υπολογίζουμε την οφειλή με τον τρόπο που αυτή θα διαμορφωνόταν, αν συνδέαμε την εισφορά με το καθαρό εισόδημα που είχαν οι οφειλέτες στο παρελθόν». Επισήμανε, δε, ότι η ελάφρυνση αυτή θα έχει θετικά αποτελέσματα για τους οφειλέτες –θα ξαναμπούν στην αγορά– για την οικονομία, αλλά και για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, διότι θα βάλει σε ακόμη καλύτερες βάσεις τα αποθεματικά κεφάλαια.
«Αυτό που πετύχαμε στην κοινωνική ασφάλιση και στον ΕΦΚΑ είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο στήριξε η κυβέρνηση τη δημοσιονομική ευρυχωρία, για να πάρει άλλα μέτρα. Διότι, αν εμείς δεν καταφέρναμε να έχουμε πλεονάσματα, η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να πληρώνει από τα δημόσια έσοδα τα χρήματα που θα έλειπαν από την κοινωνική ασφάλιση. Πήγαμε καλά και θα πάμε καλύτερα με τις ρυθμίσεις οφειλών», κατέληξε.