Προσπάθεια δημιουργίας μιας εικόνας εχθρικής απέναντι στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), «ο οποίος πραγματικά διασώζει δικαιώματα και ενισχύει την κοινωνική ασφάλιση» καταλογίζει στην αξιωματική αντιπολίτευση ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, με αφορμή τις αντιδράσεις για την απόφαση να πηγαίνουν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ταμείων στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Πετρόπουλος υπενθύμισε πως πρόκειται για απόφαση από τις 20 Δεκεμβρίου και σχολίασε:
«Μετά από 31 μέρες θυμήθηκαν ότι έγινε κάτι… τι τους ήρθε τώρα ξαφνικά… Είναι ο κύριος Βρούτσης, ο οποίος είχε φτιάξει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών με μία αντίληψη διαρκούς διωγμού των οφειλετών.
Το ΚΕΑΟ, που εμείς θέλουμε, είναι ένας μηχανισμός είσπραξης για ολους τους φορείς, έχει ενταχθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και σκοπός είναι να οργανώσει με έναν τρόπο δίκαιο την είσπραξη οφειλών από αυτούς που πραγματικά έχουν και όχι από εκείνους που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».
Ο κ. Πετρόπουλος τόνισε: «Εμείς ποτέ δεν επιτρέψαμε την καταδίωξη οφειλετών με μικρές εισφορές που αδυνατούσαν να καταβάλουν». Υπογράμμισε: «Αυτό που επιδιώκουμε είναι να πετύχουμε στη διαπραγμάτευση που κάνουμε με τους δανειστές μια άλλου είδους ρύθμιση των οφειλών, δηλαδή με έναν τρόπο που κάνει δυνατή την είσπραξη των οφειλών από όσους είναι οφειλέτες».
«Δεν υπάρχει περίπτωση να κυνηγήσουμε τον οφειλέτη και να του πάρουμε το σπίτι για να του δώσουμε σύνταξη» σημείωσε και πρόσθεσε: «Η λογική “θα σου πάρω το σπίτι για να σου δώσω σύνταξη” δεν στέκει στην κοινωνική ασφάλιση που εμείς αντιλαμβανόμαστε. Είναι η κοινωνική ασφάλιση του Βρούτση και της ΝΔ αυτή που κυνηγούσε τον κόσμο να τους πάρει το σπίτι, επειδή είχαν έρθει σ’ αυτήν την κατάσταση ανέχειας και απόλυτης αδυναμίας να πληρώνουν εισφορές».
Σε ό,τι αφορά το θέμα με τα μπλοκάκια, ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε -μεταξύ άλλων- πως είναι λογικό να χρειάζεται ένα διάστημα κατανόησης για κάτι που έλειπε εντελώς και έρχεται για πρώτη φορά και εξήγησε: «Όποιος έχει μέχρι και δύο εργοδότες, στους οποίους μόνο εκεί παρέχει εργασία με μπλοκάκι, να επιβαρύνεται εκείνος που τον απασχολεί με το ποσοστό της εισφοράς που επιβαρύνονταν οι εργοδότες […]
Κατά τα άλλα, αν κάποιος μισθωτός με εξαρτημένη εργασία είναι ήδη στον ΕΦΚΑ ως εργαζόμενος μισθωτός και έχει και μπλοκάκι, γιατί κάνει δεύτερη δουλειά από έξω, σημαίνει ότι αυτή η δεύτερη δουλειά δεν είναι εξαρτημένη εργασία… έχουμε παράλληλη ασφάλιση […]
Γι’ αυτό το επιπλέον εισόδημα δεν θα είναι ασφαλισμένος, με την υποχρεωτικότητα να καταβάλλει ελάχιστη εισφορά, όπως θα συνέβαινε αν είχε μόνο αυτή την απασχόληση… θα καταβάλλει γι αυτή τη δεύτερη απασχόλησή του το ποσοστό που προβλέπεται επί των καθαρών εσόδων που δημιουργεί».