Από τον δήμο Σουφλίου μέχρι τον δήμο Αγίου Νικολάου στην Κρήτη και από τον δήμο Κόνιτσας μέχρι τον δήμο Ρόδου, οι δήμαρχοι υπογραμμίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνουν προσλήψεις.
Τονίζουν μεταξύ άλλων, ότι οι ελλείψεις, ιδιαίτερα στις τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες των δήμων, δεν επιτρέπουν να επωφεληθούν από τα χρηματοδοτικά προγράμματα που υπάρχουν σε Ελλάδα και ΕΕ και να προχωρήσουν στην υλοποίηση έργων τα οποία χρειάζονται οι περιοχές και οι δημότες τους.
Αλ. Χαρίτσης: «Πρόγραμμα χιλιάδων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ»
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Η δική μας προτεραιότητα στο Υπουργείο Εσωτερικών είναι να της εξασφαλίσουμε τα μέσα που θα της επιτρέψουν να επιτελέσει τον κρίσιμο αυτόν ρόλο» τονίζει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, εξηγώντας ότι: «Για τον σκοπό αυτό έχουμε δημιουργήσει νέα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως ο ΦιλόΔημος, για τη στοχευμένη ενίσχυση των ΟΤΑ με πρόσθετους πόρους και υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα χιλιάδων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού που αντιμετωπίζει τη μεγάλη και χρόνια υποστελέχωση των υπηρεσιών τους».
Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο λέει «Με το παρόν πολυνομοσχέδιο προχωράμε σε μια σειρά ρυθμίσεις που εγγυώνται την ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών. Διασφαλίζουμε λοιπόν, ότι θα αναλάβουν κανονικά υπηρεσία οι οκτώ και πλέον χιλιάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα και την ύδρευση, μόλις αναρτηθούν οι οριστικοί πίνακες του ΑΣΕΠ, αλλά και ότι οι ΟΤΑ θα μπορέσουν να καλύψουν και αυτό το καλοκαίρι, ζωτικής σημασίας, εποχικές ανάγκες τους, στην πυροπροστασία, σε ναυαγοσώστες, στα ΚΑΠΗ και σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες».
Ο κ. Χαρίτσης επισημαίνει και την αποκατάσταση αδικιών που έχουν γίνει: «Τέλος, αποκαθιστούμε τα εργασιακά δικαιώματα για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί που επλήγησαν βάναυσα από τις αντεργατικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη το 2014. Γιατί στη δική μας λογική, ισχυρή Αυτοδιοίκηση σημαίνει επαρκώς στελεχωμένη Αυτοδιοίκηση, με προσωπικό που εργάζεται σε ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας».
Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, περιλαμβάνει διάταξη με εξαιρέσεις στην αναστολή προσλήψεων στους ΟΤΑ ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.
Ο λόγος στους δημάρχους
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε σε δημάρχους σε όλη την Ελλάδα και με αφορμή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, τους κάλεσε να τοποθετηθούν για το κρίσιμο ζήτημα των προσλήψεων στους ΟΤΑ.
Δήμαρχος Σουφλίου Βαγγέλης Πουλιλιός
Ευπρόσδεκτες χαρακτηρίζει τις προσλήψεις στους ΟΤΑ και ο δήμαρχος Σουφλίου Βαγγέλης Πουλιλιός, ο οποίος κάνει λόγο μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για έλλειψη υπαλλήλων. «Όταν ο δήμος έχει ανάγκη προσλήψεων, όπως έχουμε εμείς, πρέπει να γίνονται χωρίς να διαχωρίζουμε χρόνους, εάν είναι εκλογές ή όχι. Οι προσλήψεις είναι ευπρόσδεκτες γιατί υπάρχουν τεράστιες ανάγκες. Οι δε απορροφήσεις των κονδυλίων δεν γίνονται εξαιτίας της έλλειψης υπαλλήλων».
Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης
«Χωρίς δεύτερη σκέψη, ένα τεράστιο Ναι», είναι και η απάντηση του δημάρχου Ορεστιάδας, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στο ερώτημα εάν επιθυμεί να γίνουν ή όχι προσλήψεις στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας
«Οι λειτουργικές ανάγκες της Αυτοδιοίκησης, μέσα στις οποίες περιλαμβάνονται και προσλήψεις, πρέπει να είναι ανεξάρτητες από τις πολιτικές εξελίξεις στο κεντρικό πολιτικό πεδίο και να μην εμποδίζονται από αυτές», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας.
Επ’ αφορμή της κατάθεσης στη Βουλή, του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με το οποίο μεταξύ άλλων, αυξάνεται ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός συμβασιούχων στους ΟΤΑ α΄και β΄βαθμού, ο δήμαρχος του ακριτικού νησιού στο βόρειο Αιγαίο, ο οποίος κατ’ επανάληψη και ιδιαίτερα στις πρόσφατες καταστροφές που υπέστη η Σαμοθράκη, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, έχει θέσει θέμα υποστελέχωσης των δημοτικών υπηρεσιών, εκτιμά πως η στελέχωση της Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να επηρεάζεται από τις πολιτικές εξελίξεις.
Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος
«Σε μια δύσκολη περίοδο», τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, «ο λαός μας επέλεξε να διορθώσουμε τα λάθη του χθες και να δημιουργήσουμε ένα αύριο δυναμικό που καλύπτει τις ανάγκες όλων των πολιτών. Μια βασική προϋπόθεση για να ανταποκριθούμε σε αυτές τις απαιτήσεις είναι ο συγκερασμός αιρετών και υπαλλήλων. Δυστυχώς, στον ακριτικό δήμο Δράμας που αποτελεί και έδρα του νομού μας, παρόλη τη διάθεση από όλους μας για να προσφέρουμε αξιοπρεπώς τα απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας μας, υπάρχει εμφανής έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού».
«Είναι αλήθεια», συνεχίζει ο δήμαρχος Δράμας, «ότι καθημερινά δίνουμε έναν άνισο αγώνα για να διατηρήσουμε το επίπεδο των παροχών μας. Η πρόσληψη μέσω κοινωφελούς εργασίας με 8μηνη απασχόληση δεν αποτελεί ούτε οριστική ούτε ασφαλή λύση ή αντιμετώπιση αυτού του οξύτατου προβλήματος. Χρειάζονται δραστικές λύσεις και γενναίες αποφάσεις. Η πρόσληψη νέων υπαλλήλων στους δήμους είναι μονόδρομος αν θέλουμε να επιτελέσουμε ορθώς τον ρόλο μας».
Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα
Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα υπογραμμίζει από τη δική της μεριά ότι η στελέχωση τόσο του δήμου Καβάλας όσο και των δήμων γενικότερα πρέπει να γίνεται με αυστηρά τεχνοκρατικά κριτήρια. «Το προσωπικό που θα προσλαμβάνουν πλέον οι δήμοι, οι νέοι εργαζόμενοι, πρέπει να υποστηρίζουν τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία. Είναι άλλο να προσλάβεις τρεις ανειδίκευτους εργάτες, που είναι πάντα απαραίτητοι – κι άλλο τρεις μηχανικούς που θα μπορούν να εκπονήσουν ολοκληρωμένες μελέτες τις οποίες στη συνέχεια ο δήμος θα υποβάλει σε εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα και θα του φέρουν χρήματα με τα οποία μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής και ανάπτυξης σημαντικά για όλους τους πολίτες».
«Ο Δήμος Καβάλας», συνεχίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τσανάκα, «είναι ένα μεγάλος δήμος από τους μεγαλύτερους της Περιφέρειας ΑΜΘ και με τουριστικό προσανατολισμό οπότε η ενίσχυση του υφιστάμενου προσωπικού που απασχολεί είναι απαραίτητη με την πρόσληψη κυρίως μόνιμων υπαλλήλων κι όχι συμβασιούχων. Ωστόσο πιστεύω ότι η λειτουργία ενός συγχρόνου δήμου απαιτεί συγκεκριμένο προσωπικό που θα γνωρίζει το σημερινό εθνικό και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, που θα μπορεί να παρακολουθεί και να φέρνει ευρωπαϊκά προγράμματα. Η χώρα μας διαθέτει τέτοιου είδους ανθρώπινο δυναμικό, τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν βγάλει αξιόλογους πτυχιούχους – επιστήμονες που μπορούν να συνδράμουν καθοριστικά στο αναπτυξιακό έργο των δήμων».
Δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ
Ο Κώστας Χατζηεμμανουήλ, δήμαρχος του μεγαλύτερου νησιωτικού δήμου της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., της Θάσου υπογραμμίζει ότι οι δήμοι σήμερα για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά χρειάζονται προσωπικό το οποίο όμως στοχευμένα θα απασχολείται σε συγκεκριμένες υπηρεσίες. «Το νησί μας, με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες που έχει», τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Θάσου, «χρειάζεται προσωπικό για την στήριξη του έργου συγκεκριμένων υπηρεσιών όπως είναι η Τεχνική υπηρεσία, η υπηρεσία Δόμησης και η Οικονομική. Ωστόσο, λόγω τους μεγάλου αριθμού τουριστών και επισκεπτών τους καλοκαιρινούς μήνες είναι απαραίτητο επιπλέον προσωπικό στις υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου. Αυτό σημαίνει ότι για τις ανάγκες του δικού μας δήμου είναι απαραίτητη η πρόσληψη εποχιακού προσωπικού για την κάλυψη πολύ συγκειμένων αλλά αυξημένων αναγκών που υπάρχουν μόνο την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιρού όχι όμως τους άλλους μήνες του έτους».
Δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος
Την άποψη ότι πρέπει «να γίνουν οπωσδήποτε προσλήψεις στους ΟΤΑ καθώς οι ελλείψεις σε ειδικό επιστημονικό προσωπικό είναι μεγάλες», εξέφρασε ο δήμαρχος Φλώρινας και πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας Γιάννης Βοσκόπουλος. Ο δήμαρχος Φλώρινας μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ διευκρίνισε ότι θα πρέπει το υπουργείο Εσωτερικών να ακούσει τους δήμους και εφόσον από τους ιδίους πόρους θα πληρώνουν το προσωπικό τους, να τους δώσει τη δυνατότητα να προσλάβουν μέσω ΑΣΕΠ τις ειδικότητες που οι δήμοι επιθυμούν και έχουν ανάγκη. Πρότεινε μάλιστα σε κάθε δήμο να καταρτιστεί ένας κατάλογος όπου θα ιεραρχηθούν οι συγκεκριμένες ελλείψεις και βάση αυτών των ελλείψεων, να προχωρήσουν οι προσλήψεις προσωπικού. Ο κ. Βοσκόπουλος δήλωσε ότι «ο δήμος Φλώρινας είναι έτοιμος να προσκομίσει όποτε ζητηθεί ο κατάλογος με τις άμεσες προτεραιότητες προσωπικού».
Δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης
Ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης ανάφερε ότι ακόμη και στην προεκλογική περίοδο εάν χρειάζεται ας γίνονται προσλήψεις στους ΟΤΑ και ότι πρέπει κάποια στιγμή να απαγκιστρωθεί το θέμα των προσλήψεων προσωπικού από την εκάστοτε προεκλογική περίοδο. Εξέφρασε και αυτός την ανάγκη «να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις εξειδικευμένων επιστημόνων στους δήμους», δήλωσε ότι το επιστημονικό προσωπικό με οκτάμηνη σύμβαση δεν αποτελεί λύση για την εύρυθμη λειτουργία του δήμου γιατί «οι Πτυχιούχοι ΠΕ και ΤΕ δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής και αυτό αποτελεί μείζον πρόβλημα στην λειτουργία». Παράλληλα, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του ως προς τι προσλήψεις εργατοτεχνικού προσωπικού ορισμένου χρόνου που γίνονται κατά τη χειμερινή περίοδο «όπου για τρεις τουλάχιστον μήνες το προσωπικό δεν μπορεί να αξιοποιηθεί σε εργασίες λόγω του χιονιού και του χειμώνα». Ζήτησε οι προσλήψεις γι’ αυτό το προσωπικό «να γίνονται από τον Μάρτιο ως τον Οκτώβριο» ώστε να αποδώσουν το μέγιστο ως προς τις ανάγκες των 150 και πλέον δημοτικών διαμερισμάτων που διαθέτει ο δήμος στον ορεινό όγκο των Γρεβενών. Τέλος, ο κ. Δασταμάνης πρότεινε την κατάργηση ορισμένων υπηρεσιών της αποκεντρωμένης διοίκησης, και τη μεταφορά του επιστημονικού προσωπικού τους στους δήμους, όπως μηχανικοί, τοπογράφοι, περιβαλλοντολόγοι, οικονομολόγοι κλπ και την παραμονή στην αποκεντρωμένη διοίκηση οργανισμών που θα έχουν την αρμοδιότητα του ελέγχου της νομιμότητας των αποφάσεων των ΟΤΑ.
Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης
Ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης ανέφερε ότι «υπάρχει θέμα με τις ελλείψεις, προσωπικού στους δήμους» και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες όμως χωρίς να υπάρξουν φαινόμενα κατάχρησης. Ταυτόχρονα, διευκρίνισε ότι «οι προσλήψεις δεν πρέπει να γίνονται με βάση τις επιθυμίες του εκάστοτε δήμαρχου αλλά με βάση τη δομή των οργανογραμμάτων που διαθέτουν οι δήμοι».
Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης
Θετικά στέκεται στο ζήτημα των προσλήψεων στους ΟΤΑ ο δήμαρχος της Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης. Όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κρίνει αναγκαίο να γίνουν όχι μόνο προσλήψεις στην υπηρεσία καθαριότητας, αλλά και στελεχών στις οικονομικές και τις τεχνικές υπηρεσίες ,αλλά και στις κοινωνικές δομές του δήμου. Επίσης, επισήμανε ότι ο κάθε δήμος ,στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, πρέπει να ιεραρχήσει τις ανάγκες του σύμφωνα με τα οικονομικά του και να προχωρήσει στη συνέχεια σε προσλήψεις που κρίνονται άμεσες ,αναγκαίες και επιτακτικές, για τη σωστή λειτουργία των υπηρεσιών του.
Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης
Ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, συμφωνεί στις προσλήψεις, ωστόσο αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως, «η περίοδος που γίνονται, είναι πονηρή και ο καθένας μπορεί να πει ό,τι θέλει». Ο κ. Καψάλης εκτιμά, πως ήδη έπρεπε να είχαν γίνει προσλήψεις στους δήμους, καθώς υπάρχουν ανάγκες από προσωπικό και μάλιστα εξειδικευμένο ενώ πρόσθεσε: « Να εισακουστούν οι προτάσεις των δήμων. Θέλουμε επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, χειριστές και όχι προσλήψεις που δεν θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των δήμων».
Δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου
«Οι μικροί ορεινοί δήμοι είναι υποστελεχωμένοι στις ειδικότητες επιστημονικού προσωπικού. Προφανώς είναι άμεση η αναγκαιότητα μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού» δηλώνει ο Δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου. Μάλιστα, αναφέρει για παράδειγμα πως η τεχνική υπηρεσία του Δήμου του διαθέτει μια υπάλληλο που είναι παράλληλα και η προϊσταμένη. Ο κ. Παπασπύρου επισημαίνει, ότι οι υπάλληλοι που προσλαμβάνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ,βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί με εγκύκλιους από τα αρμόδια υπουργεία, δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής και απλά συνεπικουρούν στο έργο των μόνιμων υπάλληλων.
Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος
Ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, τονίζει ότι υπάρχουν ανάγκες, τόσο για εποχιακό προσωπικό όσο και για μόνιμους υπαλλήλους. Όπως επισημαίνει οι παραλιακοί δήμοι ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν ανάγκες έκτακτες και επείγουσες από ναυαγοσώστες, πυροφύλακες και προσωπικό στην υπηρεσία καθαριότητας.
Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης
«Οι δήμοι έχουν ανάγκη μόνιμο προσωπικό, για να καλύψει τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες που υπάρχουν. Δυστυχώς, λόγω του μνημονίου όλοι οι δήμοι είναι υποστελεχωμένοι», υποστηρίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης και προσθέτει: «Αυτό, σε συνδυασμό με την πολύ μειωμένη χρηματοδότηση, ακόμη και έως 70% από το κράτος, δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση.
Θέλουμε προσωπικό για να μπορέσουμε να δουλέψουμε, να κάνουμε ακόμη περισσότερα έργα για τους συμπολίτες. Ως δήμος Αρταίων, κάνουμε κάθε χρόνο τον αναγκαίο προγραμματισμό για τις θέσεις και τις ειδικότητες που χρειαζόμαστε. Έχουμε ανάγκη άμεσα στοχευμένες προσλήψεις».
Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου
«Ο δήμος Τρικκαίων έχει εδώ και πολύ καιρό, καταθέσει τις προτάσεις του για τον προγραμματισμό προσλήψεων. Δυστυχώς, ούτε αυτές αλλά ούτε και η περιβόητη 3Κ έχουν προχωρήσει, λόγω του δαιδαλώδους γραφειοκρατικού και δύσκαμπτου μηχανισμού προσλήψεων, με αποτέλεσμα οι ανάγκες μας να καλύπτονται υποτυπωδώς με 2μηνα κλπ. Οι ανάγκες αυτές δεν αφορούν τόσο σε επιστημονικό όσο σε τεχνικό προσωπικό, δεν είναι αριθμητικά μεγάλες, πλην όμως πρέπει να καλυφθούν.
Παράλληλα, θα πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξουμε την κουβέντα για έναν νέο μηχανισμό προσλήψεων που θα απαντά στις πραγματικές και όχι στις τυπικές γνώσεις, σε αυτό που ξέρεις να κάνεις και όχι σε αυτό που δείχνεις πως ξέρεις να κάνεις, κάτι που ήδη η αγορά έχει αποδεχτεί.
Τέλος, είναι τεράστια η ανάγκη να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό μας με νέες δεξιότητες, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες ενός νέου, σύγχρονου, ευέλικτου δημόσιου τομέα που πρέπει να δημιουργήσουμε».
Δήμαρχος Μετεώρων Χρήστος Σινάνης
«Επιθυμώ να γίνουν προσλήψεις γιατί υπάρχουν πολλές ανάγκες. Στον δήμο Μετεώρων έχουμε ελλείψεις σε προσωπικό από οδηγούς μηχανημάτων και σε εξειδικευμένο προσωπικό».
Δήμαρχος δήμου Πύλης Κώστας Μαράβας
«Πρέπει να γίνουν προσλήψεις γιατί υπάρχουν ή θα δημιουργηθούν κενά σε διάφορες θέσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπολειτουργούν ορισμένα τμήματα»
Δήμαρχος δήμου Φαρκαδόνας Θανάσης Μεριβάκης
«Βεβαίως και πρέπει να γίνουν προσλήψεις. Στον δήμο Φαρκαδόνας είναι τέτοια η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, που ο δήμος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας».
Δήμαρχος Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος
«Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια με την αναστολή των προσλήψεων και τις συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων, το προσωπικό τόσο του δήμου Καρδίτσας, όσο και όλων των δήμων της χώρας μειώθηκε σημαντικά.
Αυτό είναι λογικό να προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία των δήμων και στην προσπάθειά τους να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στους δημότες.
Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που υλοποιούνται, αν και δίνουν μια “ ανάσα” τόσο στους απασχολούμενους σ’ αυτά, όσο και στα τμήματα των δήμων που ενισχύονται για ορισμένο χρονικό διάστημα, δεν λύνουν το πρόβλημα. Χρειάζεται να γίνουν προσλήψεις, αλλά απαιτείται αυτές να είναι στοχευμένες σε ειδικότητες που διαπιστωμένα υπάρχει υποστελέχωση, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες κάθε δήμου».
Δήμαρχος Μουζακίου, πρόεδρος ΠΕΘ Θεσσαλίας Γιώργος Κωτσός
«Πολλοί δήμοι είναι υποστελεχωμένοι και ελλειμματικοί κυρίως από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Προκειμένου να σταθούν με αξιώσεις απέναντι στις προκλήσεις των καιρών και στις απαιτήσεις των πολιτών επιβάλλεται να στηριχτούν με το κατάλληλο υψηλών προδιαγραφών ανθρώπινο δυναμικό».
Δήμαρχος δήμου Λίμνης Πλαστήρα Δημήτρης Τσιαντής
«Εμένα με καλύπτει η απόφαση της ΚΕΔΕ, ως μέλος του Δ.Σ. που είμαι».
Δήμαρχος δήμου Σοφάδων Αθανάσιος Σκάρλος
«Και βέβαια επιθυμώ να γίνουν προσλήψεις στον δήμο Σοφάδων, καθώς οι ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια είναι τεράστιες σε εξειδικευμένο προσωπικό και μη. Έχουμε “χάσει” 11 θέσεις οι οποίες δεν έχουν αναπληρωθεί ούτε έστω και σε μία θέση».
Δήμαρχος δήμου Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου
«Σαφώς και πρέπει να γίνουν. Τα τελευταία δέκα χρόνια στον δήμο Παλαμά, έχουν φύγει για διάφορους λόγους πάνω από 30 άτομα προσωπικό, με αποτέλεσμα ο δήμος να υπολειτουργεί».
Δήμαρχος δήμου Αργιθέας Λάμπρος Τσιβόλας
«Και βέβαια πρέπει να προχωρήσουν οι προσλήψεις καθώς η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, με αποτέλεσμα η υπολειτουργία των υπηρεσιών να έχει αποκτήσει μονιμότητα. Ειδικά στους ορεινούς δήμους, όπως είναι ο δήμος Αργιθέας η κατάσταση είναι τραγική, καθώς υπάρχουν ελλείψεις σε όλα τα τμήματα. Έχουν μειωθεί σημαντικά οι θέσεις σε προσωπικό, χωρίς να έχει υπάρξει νέα πρόσληψη τα τελευταία χρόνια».
Ο πρόεδρος της περιφερειακής ένωσης δήμων Δυτικής Ελλάδας και δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου
«Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν οι διαδικασίες προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στους δήμους και τα νομικά πρόσωπα», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Παπαναστασίου. «Όπως όλοι γνωρίζουν, αυτές οι ελλείψεις δεν μας επιτρέπουν να λειτουργήσουμε επαρκώς και ν’ ανταποκριθούμε στις μεγάλες ανάγκες της καθημερινότητας των δημοτών μας που είναι η πρωταρχική μας στόχευση. Η κάλυψη των ζητημάτων ασφάλειας και φύλαξης των δημόσιων κτιρίων, η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθαριότητας, η συντήρηση υποδομών είναι για όλους τους δημάρχους καθημερινή αγωνία. Παλεύουμε να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας και να είμαστε αποτελεσματικοί. Οπωσδήποτε, κάθε απόφαση για ενίσχυση του προσωπικού των δήμων δε μπορεί παρά να μας βρίσκει σύμφωνους. Με την επιφύλαξη, στη μακρά προεκλογική περίοδο που διανύουμε, να υλοποιηθεί και να μην είναι απλώς ένα ακόμη προεκλογικό πυροτέχνημα».
Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης
«Είναι αναγκαίο, όσο τίποτα άλλο, να γίνουν προσλήψεις προσωπικού» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.
«Ένας δήμος χωρίς εργαζόμενους δεν μπορεί να υλοποιήσει κανένα σχεδιασμό του. Δεν μπορεί να έχει οργανωμένες υπηρεσίες, δεν μπορεί επομένως να ανταποκριθεί στα αιτήματα των δημοτών. Τι έχει αποδειχθεί λοιπόν στο δήμο της Πάτρας μέσα από τη ζωή. Όταν είχαμε εργαζόμενους, έστω και με οκτάμηνες συμβάσεις, που σημειωτέον είναι μία κακή σχέση εργασίας, για αυτό πρέπει με προσπάθειες και αγώνες να καταργηθεί και να έχουμε μόνιμο προσωπικό, πετύχαμε να κάνουμε συνολική ανάπλαση του 40% των 260 σχολικών συγκροτημάτων. Αυτή η ανάπλαση δεν ήταν απλώς ένα βάψιμο ήταν συνολικά τα πάντα, από τις τουαλέτες, τις μονώσεις από τα ηλεκτρολογικά, κ.α., δηλαδή ότι αφορά ένα σχολείο. Επομένως, εάν είχαμε μόνιμο προσωπικό, θα μπορούσαμε μέσα σε τρία χρόνια, να κάνουμε πλήρη συντήρηση και ανακαίνιση όλων των σχολείων.
Πάντως, χάρη στους εργαζόμενους που έχουμε, φτιάξαμε πλατείες, πάρκα, δρόμους, δημόσια κτίρια, δηλαδή μία συνολική παρέμβαση παντού και αυτό το απόλαυσε η πόλη μας. Άρα, είναι αναγκαίο όσο τίποτα άλλο να γίνουν προσλήψεις προσωπικού. Για το δήμο της Πάτρας χρειαζόμαστε 1.000 εργαζόμενους, διότι οι προσλήψεις προσωπικού έχουν σταματήσει πάνω από 15 με 20 χρόνια, ενώ παράλληλα έχουμε και τις συνταξιοδοτήσεις προσωπικού, με αποτέλεσμα ο δήμος έχει φτάσει σε οριακό σημείο λειτουργίας».
Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης
Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης σημείωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η πρόθεση του αρμόδιου υπουργείου να απελευθερώσει τις προσλήψεις που έχουν ανάγκη οι δήμοι είναι προς την θετική κατεύθυνση», ενώ εκτίμησε πως «δεν θα υπάρξει δήμαρχος σε όλη την Ελλάδα που να μη συμφωνήσει με την άποψη αυτή».
Μεταξύ άλλων ο κ. Καλογιάννης είπε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα στην κρίση αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα με τις πολλές συνταξιοδοτήσεις και με την μη αναπλήρωση του προσωπικού της, για να συμπληρώσει ότι «οι δήμοι δυσκολεύονται να βγάλουν πέρα πολλές εργασίες που δεν φαίνονται σε πρώτο επίπεδο».
«Η Λάρισα για παράδειγμα είναι η πόλη που έχει ανά κάτοικο πολύ μεγάλη ποσότητα πρασίνου, αλλά αυτή την ώρα η αρμόδια υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη, καθώς έχει μόνο 50 άτομα, όταν παλαιότερα είχε 180 άτομα. Αυτό το ζήτημα είναι ένα διαρκές αίτημα όλης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συνηγορώ προς αυτή την κατεύθυνση και θεωρώ ότι είναι ευκαιρία όλα τα όργανα των ΟΤΑ να πιέσουν και να μπορέσουν να γίνουν πραγματικότητα αυτές οι χιλιάδες των προσλήψεων που έχουν ανάγκη οι δήμοι» είπε ο κ. Καλογιάννης
Δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης
Ο δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ανάγκη των προσλήψεων στους δήμους δεν προέκυψε τώρα, αλλά είναι διαχρονική. Επίσης, σημείωσε ότι όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν πολλές αναστατώσεις σε επίπεδο εργαζομένων στους δήμους και τόνισε ότι «οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι ανακούφιση για τους δήμους και δεν επηρεάζει το αδιάβλητο των εκλογών».
Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου
Ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο δήμος Ελασσόνας, έχει τεράστιες ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό, ειδικά στον τομέα της τεχνικής υπηρεσίας. Όπως είπε, ο κ. Ευαγγέλου ο δήμος είναι τεράστιος, σε έκταση, ο οποίος διαθέτει χαρακτηριστικά ορεινού αλλά και πεδινού δήμου «και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των δημοτών, καθώς δεν έχει το απαιτούμενο προσωπικό».
«Θεωρώ απαραίτητο να προχωρήσει η διαδικασία των προσλήψεων σε μόνιμο προσωπικό και παράλληλα να βρεθούν και οι απαιτούμενες πιστώσεις, ώστε να μπορούν οι δήμοι να πληρώσουν. Από την άλλη, είναι ξεκάθαρο πως προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εν μέσω προεκλογικής περιόδου δεν είναι κάτι που είναι πολιτικά ηθικό και υπό μια έννοια «σύννομο», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ελασσόνας.
Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, «υπάρχει ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και λοιπές ειδικότητες.
Οι δήμοι έχουν αποψιλωθεί από προσωπικό αφού απαγορεύονται οι προσλήψεις εδώ και δέκα χρόνια. Παράλληλα, υπάρχουν και πολλές αποχωρήσεις από συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων. Είναι ανάγκη να καλυφθούν επαρκώς τα κενά για να μπορέσουν οι δήμοι να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και να λειτουργούν με ίδια μέσα.
Ειδικά όταν έχουμε να διεκδικήσουμε διάφορα χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Αν δεν υπάρχει προσωπικό αναρωτιέμαι πώς ο δήμος θα μπορεί να υποβάλει προτάσεις και να υλοποιεί προγράμματα.
Μια ακόμα λύση θα μπορούσε να δοθεί με τη σύναψη συμβάσεων έργου για συγκεκριμένες ειδικότητες που είναι μια ευκολότερη και λιγότερο χρονοβόρα διαδικασία».
Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ: «Σαφώς και υπάρχει άμεση ανάγκη προσλήψεων. Υπάρχουν κενά που δημιουργούν προβλήματα στην λειτουργία του δήμου και στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας των πολιτών. Υπάρχει έλλειψη και επιστημονικού προσωπικού όπως για παράδειγμα οικονομολόγων που δημιουργεί προβλήματα στην αναπτυξιακή προοπτική του δήμου. Υπάρχει μια μεγάλη μάζα μελετών, έργα έχουν ενταχθεί αλλά καθυστερούν λόγο της έλλειψης του απαραίτητου επιστημονικού δυναμικού.
Παράλληλα υπάρχει η ανάγκη πρόσληψη και προσωπικού άλλων ειδικοτήτων.
Είναι απολύτως αναγκαία».
Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης
«Πρέπει επειγόντως να γίνουν προσλήψεις και δη στις τεχνικές απογυμνωμένες υπηρεσίες μας δεδομένου ότι δεν δουλεύει ούτε η πολεοδομία, ούτε μπορούμε να εκτελέσουμε τα προγράμματα μας ως δήμος Ρεθύμνης όπως υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες στην επίβλεψη των έργων» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, τονίζοντας παράλληλα πως οι ελλείψεις αφορούν σε όλα τα τμήματα των υπηρεσιών μιας και σε όλα τα επίπεδα υπάρχουν σημαντικές αποχωρήσεις. «Χρειαζόμαστε οικονομολόγους, γεωτεχνικούς, γεωπόνους και με τα νέα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής έχουμε ανάγκη και από περιβαλλοντολόγο». Ο κάθε δήμος χρειάζεται πλειάδα τεχνικών επισημαίνουν οι δήμαρχοι του νομού Ρεθύμνου με τον δήμαρχο της πόλης του νομού να προτρέπει: «Ας μας δώσουν τουλάχιστον μηχανικούς να ξεκινήσουμε να λειτουργούμε σωστά και ολοκληρωμένα. Ο δήμος Ρεθύμνης μία πρώτη εκτίμηση αφορά στο ότι χρειαζόμαστε εδώ και τώρα επιπλέον 12 μηχανικούς. Έτσι θα είχαμε μία σχετική πληρότητα όπως πριν τρία χρόνια, την περίοδο μάλιστα που είναι μαζικές οι αποχωρήσεις των μηχανικών. Στον δήμο Ρεθύμνης υπάρχει προγραμματισμός για την τριετία, αλλά υπάρχουν καθυστερήσεις στο ΑΣΕΠ για προσλήψεις, κάτι που με τρομάζει. Για τον λόγο αυτό προτείναμε, ως ενδιάμεση λύση τις προγραμματικές συμφωνίες με το τεχνικό επιμελητήριο για να χρησιμοποιούμε πιστοποιημένους μηχανικούς».
Δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης
Στον δήμο Ανωγείων ο δήμαρχος Μανόλης Καλλέργης έκανε λόγο στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για πολλά κενά στον δήμο σε σημείο το ΚΕΠ λόγω έλλειψης προσωπικού να μη λειτουργεί. «Ιδιαίτερα στην τεχνική υπηρεσία και στην οικονομική οι ελλείψεις προσωπικού δημιουργούν προβλήματα γενικότερα, που έχουν αντίκτυπο στη λειτουργία αφενός του δήμου αφετέρου στην καθημερινότητα των πολιτών». Κάθε λογική πρόσληψη επισημαίνει ο κ. Καλλέργης, βοηθάει στις πραγματικές ανάγκες και στο εύρυθμό της λειτουργίας. «Ως δήμος Ανωγείων χρειαζόμαστε από 5 έως 8 προσλήψεις λόγω και το ότι υπάρχουν ανάγκες που υπαγορεύονται από τις μελέτες που τρέχουν για τον δήμο μας αλλά και για τις ανάγκες από τη νέα δομή λόγω του Κλεισθένη. Εμείς θα προχωρήσουμε τον προγραμματισμό με τον εσωτερικό οργανισμό των υπηρεσιών μας και θα διεκδικήσουμε προσλήψεις για τα κενά μετά τις εκλογές».
Δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός
Στον δήμο Αμαρίου, στον τομέα της καθαριότητας, υπηρετούν ένας οδηγός και ένας υπάλληλος καθαριότητας. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Παντελής Μουρτζανός, υπάρχει ανάγκη για προσλήψεις που φτάνουν στον αριθμό των δέκα ατόμων για να μπορέσει ο δήμος να λειτουργήσει. «Αντιμετωπίζουμε θέμα σοβαρό στην τεχνική υπηρεσία με τους μηχανικούς, στην οικονομική υπηρεσία, στους εξωτερικούς τεχνικούς για ύδρευση και έχουμε φτάσει σε σημείο να προσπαθούμε να καλύψουμε ανάγκες χωρίς να διαθέτουμε εργατικό προσωπικό». Παράλληλα, επαναφέρει τη δυνατότητα που υπήρχε στους δήμους πριν το 2010 με τη δικαιολόγηση μεροκάματων τα οποία διέθεταν οι δήμοι σε ανθρώπους κυρίως εκείνους που βοηθούσαν στην καθαριότητα, στον καθαρισμό κοιμητηρίων. «Τα μεροκάματα καταργήθηκαν λόγω των μνημονίων και έκτοτε όλοι οι δήμοι αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα διότι χρειάζεται να γίνει ανάθεση και λόγω γραφειοκρατίας πολλές εργασίες πηγαίνουν πίσω ή δεν γίνονται καθόλου» τόνισε στο Πρακτορείο ο κ. Μουρτζανός.
Δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος
Οφείλει το κράτος να λειτουργήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται σε ό,τι αφορά τη στελέχωση του δήμου Μυλοποτάμου ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Δημήτρης Κόκκινος που είπε ότι εδώ και χρόνια ζητάει: «Έναν πολιτικό μηχανικό αρχιτέκτονα, λογιστή Α΄ τάξης, έναν περιβαλλοντολόγο, μηχανολόγο και ηλεκτρολόγο. Και δεν έχω ακόμη προσλάβει, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα. Μας οφείλουν τις προσλήψεις αλλά προσλήψεις σε ό,τι χρειάζεται ο δήμος και όχι ό,τι επιλέξουν να μας στείλουν. Κάνω λόγο για επιτακτική ανάγκη. Κάνω λόγο για ελλείψεις και δυσλειτουργία του δήμου με αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Όταν μιλάμε για κράτος πρόνοιας στην πρόνοια ανήκει και η καθημερινότητα των πολιτών» επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κόκκινος λέγοντας ότι «δεν είμαστε υπερβολικοί, είμαστε λογικοί όπως λογικό είναι πως πρέπει τελικά να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις του ΑΣΕΠ στην καθαριότητα».
Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης
Στον δήμο Αγίου Βασιλείου, ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης ζητάει 12 προσλήψεις για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην ομαλή λειτουργία του δήμου ο οποίος όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ έχει ωφεληθεί πολύ από το πρόγραμμα Φιλόδημος. «Μας έχει βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό. Έχουμε εντάξει 8 εκατομμύρια ευρώ, αναμένουμε νέες εντάξεις, αλλά το βασικό είναι η στελέχωση των υπηρεσιών μας. Είναι επιβεβλημένες διότι ο δήμος υπολειτουργεί. Αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα στην τεχνική υπηρεσία όπως και στην οικονομική. Το διοικητικό δεν το υποβαθμίζω διότι και εκεί έχουμε ελλείψεις, όμως στην τεχνική και οικονομική όταν υπολειτουργούμε δημιουργείται ένας φαύλος αρνητικός κύκλος και στην αποτελεσματικότητα και στη σχέση δήμου πολιτών». Όπως ανέφερε μάλιστα ο δήμος χωλαίνει στο ζήτημα της αποκομιδής και αν αθροιστούν οι ανάγκες τους οι άμεσες σε προσωπικό ο κ. Ταταράκης κάνει λόγο για δώδεκα άτομα: «…που είναι όμως για το μίνιμουμ της λειτουργίας μας. Για να πούμε ότι λειτουργούμε χωρίς να αφήνουμε πίσω μας σοβαρά θέματα και ευκαιρίες».
Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός
«Το βασικό δεν είναι αν συμφωνούμε ή όχι με τις προσλήψεις. Το βασικό είναι ότι το συγκεκριμένο καθεστώς πρέπει να αλλάξει. Η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να λογίζεται ως τέτοια, όταν δεν της δίνεται η δυνατότητα να αποφασίζει η ίδια για τόσο σημαντικά θέματα. Εμείς ζητάμε οι δήμοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα, να προχωρούν σε προσλήψεις υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, κρίνοντας οι ίδιοι με βάση τις ανάγκες τους, τον αριθμό και την ειδικότητα αυτών που θα προσληφθούν. Αυτή είναι κατά τη γνώμη μου η πιο σωστή λύση. Από εκεί και πέρα προφανώς συμφωνούμε και έχουμε ανάγκη τις προσλήψεις. Κυρίως, οι ελλείψεις στον δήμο Ηρακλείου αφορούν στο επιστημονικό προσωπικό ενώ και η ενίσχυση της υπηρεσίας καθαριότητας είναι πάντα χρήσιμη».
Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης
Και βέβαια πρέπει να προχωρήσουν οι προσλήψεις, ειδικά σε εξειδικευμένο προσωπικό και σε συγκεκριμένους τομείς όπως είναι οι τεχνικές υπηρεσίες, όπου οι μικρομεσαίοι δήμοι έχουν τεράστιο έλλειμμα προσωπικού. Οι προσλήψεις αυτές είναι απαραίτητες γιατί έχουν να κάνουν και με τη σύνταξη μελετών και με τη δυνατότητα χρηματοδοτήσεων και με την επίβλεψη έργων. Όταν διαθέτεις εξειδικευμένο προσωπικό, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι και πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις έχεις και δυνατότητα υλοποίησης έργων. Άρα όλο αυτό έχει να κάνει, αθροιστικά, με τη δυνατότητα των δήμων να ανταποκρίνονται στις ανάγκες αλλά και να υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη, χωρίς να παρατηρείται το φαινόμενο των δύο ταχυτήτων, μεταξύ των μεγαλύτερων και των μικρότερων δήμων που δεν έχουν την αντίστοιχη δυνατότητα σε ό,τι αφορά το εξειδικευμένο προσωπικό».
Δήμαρχος Φαιστού Γιώργος Αρμουτάκης
«Η πρόσληψη στους ΟΤΑ είναι μεγάλη ανάγκη και αποτελεί ένα στοίχημα. Να φανταστείτε ότι με την ανάληψη καθηκόντων μου, την πρώτη κιόλας ημέρα, με την κινητικότητα, έφυγαν 10 άτομα από την Τεχνική και Οικονομική Υπηρεσία, τα οποία δεν επανήλθαν. Αυτή την ώρα στο δήμο Φαιστού υπάρχει μια τεχνική υπηρεσία υποστελεχωμένη και μια οικονομική υπηρεσία, ουσιαστικά, ανύπαρκτη. Καθίσταται σαφές ότι με τέτοια κατάσταση δεν μπορούν να υλοποιηθούν μελέτες που ήδη υπάρχουν. Δεν έχω προϊστάμενο οικονομικών υπηρεσιών και χρησιμοποιώ εξωτερικούς συνεργάτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την τεχνική υπηρεσία. Αυτή τη στιγμή έχω χρήματα από προγράμματα και από χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και δεν μπορώ, λόγω αυτής της αδυναμίας, να υλοποιήσω έργα. Δεν μιλάω για την καθαριότητα, αυτό είναι αυτονόητο ότι χρειάζεται».
Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης
Για τον δήμο Οροπεδίου Λασιθίου η πρόσληψη τακτικού, μόνιμου προσωπικού δεν είναι απλά μια ανάγκη αλλά απαίτηση. Ο αριθμός των λιγοστών στελεχών δεν είναι ο αριθμός που θα μπορούσε να βοηθήσει στο να λειτουργεί σωστά ο δήμος και να εξυπηρετούνται οι δημότες, παρά την προσπάθεια των εργαζομένων. Εμείς διαθέτουμε μόνο πέντε μόνιμα στελέχη και υπάρχει μόνιμος υπάλληλος που έχει 40 αρμοδιότητες! Άρα, είναι επιτακτική η ανάγκη πρόσληψης προσωπικού ειδικά στους ορεινούς και μικρούς δήμους που έχουν υποστελεχωθεί από την εφαρμογή του μνημονίου. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα στελέχη. Γιατί τα στελέχη θα τρέξουν τις διαδικασίες και τη γραφειοκρατία προκειμένου να γίνουν έργα και μελέτες. Κι όλο αυτό επιβάλλεται να συνδεθεί και με την ανεργία των πτυχιούχων. Χιλιάδες νέοι που έχουν τις γνώσεις και λόγω ανεργίας κάνουν ένα σωρό άλλες δουλειές ή και είναι άνεργοι, ενώ θα μπορούσαν να προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες. Η πρόσληψη προσωπικού στους ΟΤΑ θα μπορούσε να βοηθήσει και στη μείωση της ανεργίας.
Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός
Με την αποστελέχωση που υπάρχει, αν μιλήσω για τον δήμο Αγίου Νικολάου, τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια έχουν πάρει σύνταξη 47 άνθρωποι, που σημαίνει ότι το προσωπικό του δήμου έχει μειωθεί κατά 22%, την ώρα που η δυνατότητα η οποία θεωρητικά υπήρχε, (πέντε συνταξιοδοτούνταν ένας προσλαμβάνονταν) δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ. Άρα είχαμε μόνο χάσιμο υπαλλήλων χωρίς τη δυνατότητα στοιχειώδους αντικατάστασης τους. Με την ενίσχυση δε της γραφειοκρατίας, σε σχέση με την υλοποίηση έργων προμηθειών, μελετών κλπ, η ανάγκη πρόσθετου προσωπικού είναι επιβεβλημένη. Οι τομείς που απασχολούν είναι κυρίως ο τεχνικός τομέας, καθώς πλέον τα ευρωπαϊκά προγράμματα απαιτούν μελέτες υψηλού επιπέδου για να έχεις τη δυνατότητα να διασφαλίσεις τις χρηματοδοτήσεις. «Αγκάθι» αποτελεί και ο τομέας της καθαριότητας όπου με τον πολύ άσχημο τρόπο που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση το ζήτημα της πρόσληψης των υπαλλήλων, ουσιαστικά έχει αφήσει τους δήμους χωρίς μόνιμο προσωπικό. Για τον δήμο Αγίου Νικολάου ήταν πέρυσι 31 Μαρτίου, σύμφωνα με τις κυβερνητικές επιταγές, να προσληφθούν 25 μόνιμοι και από αυτούς τους 25 μέχρι σήμερα, έναν χρόνο μετά, έχουν έρθει όλοι και όλοι, οκτώ. Αυτό οφείλεται στην ενιαία κατανομή που έγινε και προέκυπταν στον Άγιο Νικόλαο εργάτες καθαριότητας από την Κοζάνη ή τα Τρίκαλα. Οι άνθρωποι, παραιτούνταν, αλλά για να πάμε στον επόμενο έπρεπε να γίνει ανασύνταξη του πίνακα και ούτω καθ’ εξής…».
Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης δήμων Νοτίου Αιγαίου και δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος
Θα πρέπει να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμου και εποχικού προσωπικού στους δήμους, ακόμα και κατά την προεκλογική περίοδο επισημαίνει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης δήμων Νοτίου Αιγαίου και δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, διότι όπως αναφέρει σε αντίθετη περίπτωση, θα προκληθούν πολλά και σημαντικά προβλήματα στην λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ειδικά για τους δήμους των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων, που πρόκειται ως επί το πλείστον για τουριστικούς δήμους οι προσλήψεις εποχικών θα πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, αναφέρει ο κ. Χατζηδιάκος, διότι διαφορετικά οι δήμοι δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν και δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στο ελάχιστο στις ανάγκες που υπάρχουν, με ευνόητες συνέπειες.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Φώτης Χατζηδιάκος αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αν δεν προχωρήσουν οι προσλήψεις εποχικών θα ακινητοποιηθούν τα λεωφορεία της δημοτικής επιχείρησης συγκοινωνιών ΡΟΔΑ με αποτέλεσμα να μείνει το νησί της Ρόδου χωρίς συγκοινωνίες με σοβαρές επιπτώσεις τόσο για τους εγαζόμενους όσο και για τους χιλιάδες επισκέπτες.