Σοκ για 8.500.000 φορολογούμενους και επιχειρήσεις που θα πρέπει να δηλώσουν στο και το τελευταίο περιουσιακό τους στοιχείο (κινητό ή ακίνητο) καθώς και τα κρυμμένα χρήματά τους σε στρώματα και θυρίδες.

Αν δεν το κάνουν, στην περίπτωση που εντοπιστούν και δεν συμπεριλαμβάνονται στη δήλωση περιουσιολογίου, θα κατάσχονται. Φυσικά κινδυνεύουν να βρεθούν σε πολύ άσχημη κατάσταση άπαντες καθώς αυθαίρετα θα ζητούνται αποδείξεις για εισοδήματα προ δεκαετίας για τα οποία δεν κράτησε κανείς δικαιολογητικά καθώς μετά από την παρέλευση δεκαετίας βάση νόμου το Δημόσιο δεν μπορεί να κοινοποιήσει ουδεμία απαίτηση για παρελθόντα πέραν αυτού του ορίου εισοδήματα.

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019 αναμένεται να ενεργοποιηθεί σταδιακά το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων. Αυτό σημαίνει ότι σφίγγει ο κλοιός για όσους αποκρύπτουν εισοδήματα, ακίνητα και γενικότερα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας από τα μάτια της Εφορία.

Συμπληρώνοντας το νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που ούτε στο πιο εξαντλητικό ερωτηματολόγιο «πόθεν έσχες» δεν είχε διανοηθεί να περιλάβει ο νομοθέτης.

Δηλώνοντας όλοι με κάθε λεπτομέρεια ό,τι έχουν και δεν έχουν, η κυβέρνηση δεν θα χρειάζεται πια να χρησιμοποιεί τα τεκμήρια διαβίωσης για να υπολογίζει το φορολογητέο εισόδημα κάθε πολίτη. Αυτό θα προκύπτει αυτόματα από τη μεταβολή του πλούτου που κατέχει, δηλαδή την απόκτηση ή την απώλεια περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα, αυτοκίνητα και καταθέσεις.

Με την ολοκλήρωσή του, τα βασικά χαρακτηριστικά που θα έχει το Περιουσιολόγιο, θα είναι τα εξής:

— Χρήστες του συστήματος θα είναι όλοι οι φορολογούμενοι (εξωτερικοί χρήστες), καθώς και στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης (εσωτερικοί χρήστες).

— Το σύστημα θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ ή και άλλων φορέων, ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά.

— Θα δίνεται η δυνατότητα στους εξωτερικούς χρήστες να εισάγουν πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα διασταυρώνονται με την αρμόδια αρχή.

— Θα δίνεται η δυνατότητα προβολής και εκτύπωσης του συνόλου ή μέρους των περιουσιακών στοιχείων ενός φορολογούμενου από τον ίδιο ή τους εσωτερικούς χρήστες της Φορολογικής Διοίκησης.

— Θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών από το φορολογούμενο.

— Θα υπάρχει δυνατότητα καταχώρησης των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποκαλύπτονται μετά από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.

— Θα γίνεται αναλυτική ή και συγκεντρωτική επεξεργασία των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων.

— Θα υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας – αξιολόγησης των δεδομένων των φορολογουμένων για τον εντοπισμό πιθανής αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.

— Θα υπάρχει δυνατότητα συσχέτισης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και ταυτόχρονη παρακολούθηση αυτών ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης των δεδομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025