Την πολυδιάστατη ψηφιακή πολιτική της Περιφέρειας Αττικής σκιαγραφεί, σε άρθρο της σήμερα στην Kontranews, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, τονίζοντας ότι «αποτελεί ένα βασικό βήμα στην καταπολέμηση της διαφθοράς».

Η ίδια παρατηρεί ότι η σημερινή περιφερειακή αρχή από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη της διοίκησης έθεσε «το στοίχημα να καταστεί η Περιφέρεια παράγοντας ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, μέσα από έναν διμέτωπο αγώνα» αφενός να καλυφθεί ο χαμένος καιρός σε επίπεδο υποδομών και αφετέρου να δημιουργηθεί ένα «νέο υπόδειγμα άσκησης διοίκησης».

«Στο πλαίσιο αυτό εγγράφεται ακριβώς και η ψηφιακή πολιτική της Περιφέρειας», σημειώνει η Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι πρόκειται για την «πολιτική που υλοποιεί ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής πολιτικής, Παναγιώτης Αθανασιάδης, με σύστημα και σοβαρότητα από τον Σεπτέμβριο του 2014, με στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς – δύο παθογενειών που έχουν ταυτιστεί με τις πολιτικές του παρελθόντος, εκείνες που κατέστρεψαν τον τόπο».

· Με ενέργειες που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, το στοίχημα και η πρόκληση της ψηφιακής πλέον Περιφέρειας Αττικής έχει εισέλθει σε μια πρωτόγνωρη φάση υλοποίησης.

· Προτεραιότητα ήταν να τεθούν στην υπηρεσία των πολιτών, εκείνες οι τεχνολογίες που συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση χρόνιων δυσλειτουργιών, απελευθερώνοντας τις μεγάλες δυνατότητες του αποκεντρωμένου μοντέλου ανάπτυξης με όρους κοινωνικής συνοχής.

· Στην Περιφέρεια Αττικής προχωρήσαμε σε μεγάλα ψηφιακά βήματα, χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες για την επίτευξη κοινωνικής αλληλεγγύης και βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης και όχι ως εργαλείο ταξικής επικράτησης και αποκλεισμού.

· Η Περιφέρεια Αττικής έχει χρέος, και ήδη το κάνει, να θέσει στην υπηρεσία των Δήμων και των πολιτών, εκείνες τις τεχνολογίες που συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση χρόνιων δυσλειτουργιών, απελευθερώνοντας τις μεγάλες δυνατότητες του αποκεντρωμένου μοντέλου ανάπτυξης με όρους κοινωνικής συνοχής.

Αναλυτικά το άρθρο της Περιφερειάρχη στην Kontranews:

Η ψηφιακή Περιφέρεια Αττικής είναι η απάντησή μας στο χθες

Της Ρένας Δούρου, Περιφερειάρχη Αττικής

Στην Περιφέρεια Αττικής θέσαμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης, το στοίχημα να καταστεί η Περιφέρεια παράγοντας ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, μέσα από έναν διμέτωπο αγώνα. Αγώνα για καλύψουμε τις χαμένες δεκαετίες σε επίπεδο υποδομών και αγώνα για ένα νέο υπόδειγμα άσκησης διοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό εγγράφεται ακριβώς και η ψηφιακή πολιτική της Περιφέρειας. Μια πολιτική που υλοποιεί ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής πολιτικής, Παναγιώτης Αθανασιάδης, με σύστημα και σοβαρότητα από τον Σεπτέμβριο του 2014, με στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς – δύο παθογενειών που έχουν ταυτιστεί με τις πολιτικές του παρελθόντος, εκείνες που κατέστρεψαν τον τόπο.

Στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ που διεξήχθη στο ΕΒΕΑ, με τίτλο «Ψηφιακή Πολιτική και Τοπική Αυτοδιοίκηση» είχα την τιμή να συνομιλήσω με τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά, και άλλους σημαντικούς αυτοδιοικητικούς άρχοντες όπως οι δήμαρχοι Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης και Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας, οι οποίοι, αφού αναφέρθηκαν στις τεχνολογικές δράσεις των δήμων τους, τόνισαν και όλοι μαζί συμφωνήσαμε στην αναγκαιότητα οι νέες τεχνολογίες να διαχέονται σε όλους τους πολίτες, καθώς πρόκειται για ζήτημα Δημοκρατίας.

Η αξία της ψηφιακής τεχνολογίας που στα τελευταία τέσσερα χρόνια αντιμετωπίστηκε με συνέπεια στην Περιφέρεια Αττικής, αποτελεί ένα βασικό βήμα στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Η κομβική και εξαιρετική συνεργασία μας με τον Νίκο Παππά, έφερε αποτελέσματα απτά και απέδειξε πως οι νέες, ψηφιακές τεχνολογίες είναι το κρίσιμο εκείνο εργαλείο και η προϋπόθεση για τη νέου τύπου ανάπτυξη, ισότιμη, με μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των δήμων και των περιφερειών.

Με ενέργειες που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, το στοίχημα και η πρόκληση της ψηφιακής πλέον Περιφέρειας Αττικής έχει εισέλθει σε μια πρωτόγνωρη φάση υλοποίησης. Η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη ήταν και είναι ο στόχος της διοίκησης μας στην τοπική αυτοδιοίκηση. Προτεραιότητα ήταν να τεθούν στην υπηρεσία των πολιτών, εκείνες οι τεχνολογίες που συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση χρόνιων δυσλειτουργιών, απελευθερώνοντας τις μεγάλες δυνατότητες του αποκεντρωμένου μοντέλου ανάπτυξης με όρους κοινωνικής συνοχής.

Στην Περιφέρεια Αττικής προχωρήσαμε σε μεγάλα ψηφιακά βήματα, χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες για την επίτευξη κοινωνικής αλληλεγγύης και βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης και όχι ως εργαλείο ταξικής επικράτησης και αποκλεισμού. Ενδεικτικά αναφέρω μερικά:

Όσον αφορά την ίδια την Περιφέρεια Αττικής: ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης κι εξυπηρέτησης πολιτών, εκσυγχρονισμός και μείωση του κόστους της εσωτερικής λειτουργίας των υπηρεσιών, απελευθέρωση της αναπτυξιακής δυναμικής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε σχέση με τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια, μέσα από τη στήριξη start ups.

Στις συγκοινωνίες: η εφαρμογή Τηλεματικής του ΟΑΣΑ, που διασφαλίζει την σε πραγματικό χρόνο έγκυρη ενημέρωση των επιβατών και συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του στόλου των οχημάτων, το ηλεκτρονικό εισιτήριο ΟΑΣΑ που συμβάλλει στη διάδοση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και διευκολύνει τις μετακινήσεις των πολιτών, το δωρεάν wifi σε οχήματα και κεντρικές στάσεις του δικτύου του ΟΑΣΑ.

Στον πολιτισμό: η ψηφιοποίηση του Μουσείου της Ακρόπολης που βάζει το μουσείο σε νέα διάσταση, δημιουργώντας νέα, χωροχρονικά δεδομένα, η σύσταση του Film Office της Αττικής, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων για οπτικοακουστικές παραγωγές.

Στην ζωή στην πόλη: ήδη έχουν εκχωρηθεί πόροι στις Αστικές Αρχές που υλοποιούν Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για δράσεις τοπικής κλίμακας έξυπνων πόλεων. Η ψηφιακή αναβάθμιση της πληγωμένης Μάνδρας, στην οποία συμβάλλαμε καταρχήν με τεχνική βοήθεια στην επιτελική δομή του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, προκειμένου να σχεδιάσει ένα ολιστικό πρόγραμμα «έξυπνης πόλης» και κατόπιν με την κατά προτεραιότητα χρηματοδότηση των δράσεων του προγράμματος αυτού όπως είναι ο οδοφωτισμός, έξυπνοι κάδοι, διαχείριση κυκλοφορίας, εξυπηρέτηση πολιτών.

Στα άτομα με κινητικές δυσκολίες: ο Πλοηγός Ατόμων με Αμαξίδιο που λειτουργεί πιλοτικά στον Νότιο Τομέα, κι έπονται και άλλες περιοχές και διευκολύνει τις ήδη δύσκολες μετακινήσεις των συμπολιτών μας.

Στην διαφάνεια: ηλεκτρονική πλατφόρμα γεωαπεικόνισης των εκτελούμενων έργων όπου οι πολίτες ενημερώνονται για την πορεία των έργων της Περιφέρειας και τα οικονομικά τους μεγέθη.

Η Περιφέρεια Αττικής με το βλέμμα στραμμένο στην ψηφιακή κοινωνία και σε συνέργεια με το Υπουργείο Ψηφιακής Ανάπτυξης, δρα στην διάδοση της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Αφενός με τη στήριξη και τη χρηματοδότηση, ενεργειών που βάζουν τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών στα σχολεία, μέσα από δωρεές υπολογιστών και μέσα από προγραμματική σύμβαση για διάθεση 3 εκατομμυρίων ευρώ για την εγκατάσταση διαδραστικών συστημάτων σε σχολεία της Αττικής. Αφετέρου επιλέγοντας δράσεις κι ενέργειες με σαφές πρόσημο σχετικά με το ποιοι ωφελούνται από την ενσωμάτωση τους στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης της χώρας, οι εργαζόμενοι πολίτες, για τους οποίους το να λείψουν από τη δουλειά τους για να διεκπεραιώσουν μια υπόθεση τους, είναι ζήτημα.

Στηρίζουμε φορείς του κλάδου της πληροφορικής στην συμμετοχή τους σε διεθνείς εκθέσεις, συνεργαζόμαστε με φορείς επιχειρηματικότητας, όπως το ΕΒΕΑ και στηρίζουμε νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις στον αγώνα εναντίον του brain drain.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει χρέος, και ήδη το κάνει, να θέσει στην υπηρεσία των Δήμων και των πολιτών, εκείνες τις τεχνολογίες που συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση χρόνιων δυσλειτουργιών, απελευθερώνοντας τις μεγάλες δυνατότητες του αποκεντρωμένου μοντέλου ανάπτυξης με όρους κοινωνικής συνοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025