Παλαιότερες μελέτες είχαν σχετίσει την υπερβολική ημερήσια υπνηλία (EDS) με την παχυσαρκία, την κατάθλιψη και την άπνοια ύπνου. Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί φυσιολογικά δεδομένα του ύπνου για την διερεύνηση των σχετικών μηχανισμών και η πρώτη που παρακολουθεί την εν λόγω διαταραχή σε βάθος χρόνου.
Ο κύριος υποκείμενος μηχανισμός που κάνει τα παχύσαρκα άτομα να αισθάνονται υπερβολικά κουρασμένοι είναι πιθανότατα κάποια υποβόσκουσα χρόνια φλεγμονή. Επίσης υψηλή συχνότητα EDS παρουσιάζουν και οι πάσχοντες από κατάθλιψη καθώς τα άτομα αυτά… σκέφτονται πολύ και επειδή δυσκολεύονται να «κλείσουν» το μυαλό τους και να σταματήσουν να κάνουν –αρνητικές ως επί το πλείστον– σκέψεις έχουν αυξημένες ορμόνες του στρες.
Έως και το 30% του γενικού πληθυσμού παθαίνει υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας, συχνά αδυνατώντας να αντισταθεί στην επιτακτική ανάγκη για ύπνο. Το κυρίαρχο αίσθημα κόπωσης που τους καταβάλει μειώνει την παραγωγικότητα στην δουλειά, αυξάνει τις πιθανότητες λάθους και τις απουσίες και πολλές φορές οδηγεί σε σοβαρότερες συνέπειες όπως π.χ. σε θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα.