Την ανάγκη να αλλάξει αμέσως η εφαρμοζόμενη σήμερα πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην πορτογαλική εφημερίδα Diario De Noticias, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου.
«Οι δυο χώρες μας (Ελλάδα και Πορτογαλία) μπορούν και πρέπει να συνεργασθούν ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος αποπροσανατολισμός της όλης οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως δε της Ευρωζώνης» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέντευξή του και συμπλήρωσε: «Ελλάδα και Πορτογαλία – αναζητώντας φυσικά και άλλους συμμάχους – μπορούμε να καταδείξουμε προς τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι είναι ανάγκη ν’ αλλάξει αμέσως η εφαρμοζόμενη σήμερα, εν πολλοίς αδιέξοδη, συγκεκριμένη πολιτική λιτότητας».
Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, θα πρέπει αυτή η πολιτική: «ν’ αντικατασταθεί με μια οικονομική πολιτική, η οποία θα συνδυάζει αρμονικά την πάταξη των ελλειμμάτων και της σπατάλης καθώς και της κρίσης χρέους με την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Η πολιτική αυτή πρέπει να στηριχθεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και στις κατάλληλες επενδύσεις καθώς και στην ορθολογικώς σχεδιασμένη τόνωση της ρευστότητας και της ζήτησης».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το προσφυγικό και το αν τελικά η Ευρώπη υπήρξε επαρκώς αλληλέγγυα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «εμείς οι Έλληνες κάνουμε το καθήκον μας όχι γιατί προσδοκούμε ανταλλάγματα αλλά διότι αυτό επιβάλλει ο Πολιτισμός μας και η Δημοκρατίας μας» σημειώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει την απαιτούμενη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα.
Ωστόσο «βέβαια αναμένουμε ως Ελλάδα από την ΕΕ πιο έγκαιρα αντανακλαστικά ιδίως αφενός ως προς την μετεγκατάσταση των προσφύγων σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί. Και αφετέρου, ως προς την διάκριση μεταξύ προσφύγων και παρανόμων μεταναστών. Και τούτο διότι οι τελευταίοι υπάγονται πολύ περισσότερο στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την μετανάστευση και το Άσυλο και όχι στην νομοθεσία περί προσφύγων, οπότε και ο επαναπατρισμός τους στις χώρες τους με πρωτοβουλία των αρμοδίων οργάνων της ΕΕ καθίσταται ευχερέστερη».
Ο κ. Παυλόπουλος μίλησε και για την συμπεριφορά ορισμένων εταίρων μας στην ΕΕ λέγοντας: «υπάρχει έλλειψη αλληλεγγύης από πλευράς ορισμένων εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίοι δείχνουν φοβικά σύνδρομα εντελώς ασυμβίβαστα με την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Θυμίζω δε ότι η αρχή της αλληλεγγύης, και στον τομέα των προσφύγων αποτελεί πλήρη κανόνα δικαίου, ήτοι κανόνα η παραβίαση του οποίου συνεπάγεται κυρώσεις, ιδίως κατά τις διατάξεις του άρθρου 80 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Τέλος στην ερώτηση αν οι Έλληνες πολίτες είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Ο Ελληνικός λαός έχει αποδείξει ότι, με τεράστιες θυσίες, πορευόμαστε αταλάντευτα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός Ευρωζώνης. Φυσικά και αισιοδοξούμε για το μέλλον της Ελλάδας. Τούτο όμως εξαρτάται και από τη συμπεριφορά των εταίρων μας και των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πρέπει να κατανοήσουν και τις θυσίες του Ελληνικού λαού και το γεγονός ότι, όπως ήδη ανέφερα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό η οικονομία υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος την οικονομία. Και αυτό δεν αφορά μόνο το μέλλον της Ελλάδας. Αφορά το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».