Πάσχα: Μεγάλες είναι οι ουρές που έχουν σχηματιστεί από νωρίς το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης στα διόδια με την αστυνομία να πραγματοποιεί εξονυχιστικούς ελέγχους.
Από σήμερα είναι ελεύθερες οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο που σημαίνει ότι και από τα δύο διόδια μπορούν να περάσουν αυτοκίνητα που κατευθύνονται σε περιοχές που βρίσκονται μετά από τους σταθμούς αλλά εντός της περιφέρειας Αττικής.
Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει έναν επιπλέον «πονοκέφαλο» στην ΕΛΑΣ η οποία, πάντως, έχει εκπονήσει ήδη σχέδιο για το μπλοκάρισμα επίδοξων εκδρομέων που θα επιχειρήσουν να περάσουν το πρώτο μπλόκο στους δύο κεντρικούς σταθμούς διοδίων της Αττικής.
Από την περασμένη Παρασκευή οι αστυνομικοί έχουν υποχρεώσει τουλάχιστον 1.500 οικογένειες να επιστρέψουν στην Αθήνα καθώς διαπιστώθηκε ότι προσπάθησαν να «εγκαταλείψουν» παράτυπα την πρωτεύουσα.
Με το θερμόμετρο μάλιστα να αναμένεται να ξεπεράσει τους 30 βαθμούς τις επόμενες ημέρες, οι Αρχές εκτιμούν ότι ένα ακόμα μεγάλο «κύμα» κατοίκων της Αθήνας θα επιχειρήσει είτε να φύγει προς επαρχία είτε να κινηθεί προς παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής.
Οι εξαιρέσεις
Κατ’εξαίρεση επιτρέπεται για πολύ συγκεκριμένους λόγους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, από την απαγόρευση εξαιρούνται όσοι:
Μετακινούνται από και προς την εργασία, με την επίδειξη των εγγράφων και τον τρόπο που προβλεπόταν έως σήμερα.
Τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη.
Όσον αφορά στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.
Μετακινούνται για λόγους υγείας, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της δομής
Μετακινούνται εφάπαξ σε μόνιμο τόπο κατοικίας.
Μεταβαίνουν σε κηδεία.
Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.
Εξαιρείται προβλέπεται ακόμη για τη μετάβαση διαζευγμένων ή γονέων σε διάσταση, για τη διασφάλιση της επικοινωνίας με τα τέκνα τους.
Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.
Στην ΚΥΑ που εκδόθηκε προστέθηκε η δυνατότητα για υπερτοπική μετακίνηση, με έγγραφο από ιδιωτικά νοσοκομεία, αποκλειστικά σε περιπτώσεις έκτακτης, πχ. για χημειοθεραπείες.