Εκτίναξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής προκαλούν οι αυξήσεις φόρων και εισφορών. Οι νέοι τύποι ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων εντόπισαν τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ των εσόδων που δήλωσαν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια τον περασμένο Ιούλιο και εκείνων που πραγματικά είχαν με βάση τις πληρότητές τους.
Ενδεικτικά σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων η απόκλιση ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ, ενώ σε τρεις άλλες περιπτώσεις, στις οποίες με βάση τα στοιχεία των ελεγκτών ο τζίρος του Ιουλίου ανήλθε στα 20-28.000 ευρώ οι ιδιοκτήτες του υπέβαλαν σε μία μηδενική τζίρο, στη δεύτερη 147 ευρώ και στην Τρίτη 174 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, επιχειρήσεις χωρίς περιουσιακά στοιχεία, υπερήλικες αχυράνθρωποι σε θέσεις ευθύνης, μετανάστες-διευθυντές σύμβουλοι Ανώνυμων Εταιρειών αλλά και εικονικές επιχειρήσεις που εμφανίζουν εργαζομένους οι οποίοι στην πραγματικότητα απασχολούνται σε άλλες επιχειρήσεις, είναι κάποιες από τις μεθόδους που κατεργάζονται οι υπαίτιοι της οργανωμένης εισφοροδιαφυγής, για να αποφύγουν την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Καθημερινή, μηδενικούς τζίρους με πληρότητα όμως 95% και αποκλίσεις εσόδων ύψους έως και 4,5 εκατ. ευρώ είναι μερικά από τα ευρήματα του ελεγκτικού μηχανισμού στα ξενοδοχεία κατά τον μήνα Ιούλιο. Οι νέου τύπου έλεγχοι που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κατέδειξαν τεράστιες αποκλίσεις στα δηλωθέντα έσοδα από τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια με αυτά που υπολόγισαν οι ελεγκτές με έμμεσο τρόπο. Μάλιστα, και όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, άμεσα θα υπάρχουν και τα στοιχεία των ελέγχων στα 2.123 καταλύματα για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο μήνυμα σε όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού να υποβάλουν σωστά τις δηλώσεις ΦΠΑ ή ακόμα και να προχωρήσουν σε τροποποιητικές δηλώσεις. Η νέα διαδικασία ελέγχων θα επεκταθεί και στα ξενοδοχεία που δραστηριοποιούνται κυρίως τους χειμερινούς μήνες καθώς και στην εστίαση.
Νέο σύστημα ελέγχων
Στις αρχές του καλοκαιριού η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ζήτησε και παρέλαβε από το υπουργείο Τουρισμού λίστα με όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Το αρχείο διασταυρώθηκε με τη βάση δεδομένων της ΓΓΔΕ και προέκυψε ένα δείγμα 2.123 καταλυμάτων, εκ των οποίων 1.545 ξενοδοχεία και 578 ενοικιαζόμενα δωμάτια. Από αυτά, τα 901 είναι μεγάλα ξενοδοχεία (από β΄ κατηγορίας και άνω) και τηρούν διπλογραφικά βιβλία και υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ κάθε μήνα. Τα υπόλοιπα 1.180 τηρούν απλογραφικά στοιχεία και έχουν υποχρέωση υποβολής τριμηνιαίας δήλωσης ΦΠΑ έως το τέλος Οκτωβρίου για το προηγούμενο τρίμηνο (σε αυτά θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι από την προσεχή Τρίτη).
Οι ελεγκτές ξεκίνησαν με βάση τα στοιχεία αυτά να υπολογίζουν την πληρότητα των καταλυμάτων αλλά και την τιμή ανά δωμάτιο. Συγκέντρωσαν δεδομένα από τις ιστοσελίδες booking και trivago, τις ιστοσελίδες του ξενοδοχείων εφόσον διέθεταν, ενώ και οι ίδιοι οι ελεγκτές καλούσαν ως πελάτες στα ξενοδοχεία, ζητώντας δωμάτιο αλλά και την τιμή του. Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να διαμορφώσουν τη μέση τιμή ανά δωμάτιο και την πληρότητα των καταλυμάτων. Από τις διασταυρώσεις που έγιναν, μόνο για τον μήνα Ιούλιο η ΓΓΔΕ διαπίστωσε ότι από τις 901 ξενοδοχειακές μονάδες πρέπει να ελεγχθούν οι 525, καθώς εντοπίστηκαν μεγάλες αποκλίσεις.
Γνωρίζοντας οι ελεγκτές τις τιμές, τον αριθμό των δωματίων και την πληρότητα, κατάφεραν να υπολογίσουν τον μηνιαίο τζίρο των καταλυμάτων. Μάλιστα έλαβαν υπόψη τους και κάποιες άλλες παραμέτρους, όπως ενδεχόμενη ακύρωση δωματίων και διαφορετική τιμή που θα μπορούσε να έχει δοθεί σε ξένους tour operators. Με βάση τα στοιχεία κατέληξαν σε έναν ενδεικτικό μηνιαίο τζίρο για τις υπηρεσίες διαμονής και μόνο και διαπίστωσαν ότι:
• 53 επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν καθόλου δήλωση ΦΠΑ ή υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις.
• 64 εμφανίζουν αποκλίσεις πάνω από 100.000 ευρώ και 384 εμφανίζουν χαμηλότερες αποκλίσεις από τα 100.000 ευρώ, αλλά παράλληλα εμφανίζονται να έχουν πολύ χαμηλά έσοδα.
• Σε μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα (πεντάστερο ξενοδοχείο) η απόκλιση ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ για έναν και μόνο μήνα.
• Σε τρεις περιπτώσεις στις οποίες με βάση τα στοιχεία των ελεγκτών ο τζίρος του Ιουλίου ανήλθε στα 20-28.000 ευρώ, οι ιδιοκτήτες του υπέβαλαν σε μία μηδενικό τζίρο, στη δεύτερη 147 ευρώ και στην τρίτη 174 ευρώ. Η πληρότητα των μονάδων και στις τρεις περιπτώσεις ήταν πάνω από 95%
Οπως ανέφερε ο κ. Πιτσιλής στόχος της ενέργειας-έρευνας είναι να δείξουμε στους υπόχρεους ότι τους παρακολουθούμε και περιμένουμε να μας δηλώσουν τα έσοδα που πρέπει. «Δηλώστε γιατί σας περιμένουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ λήγει την προσεχή Δευτέρα (για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά).
Από την πλευρά της η επικεφαλής της Διεύθυνσης Συμμόρφωσης, Χαρά Μαυρίδου, ανέφερε ότι οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στις ενοικιάσεις καταλυμάτων μέσω Airbnb, ενώ δρομολογείται η λήψη καταλόγων από ξένους tour operators και από τον ΣΕΤΕ, ώστε να υπάρχει μια πληρέστερη εικόνα για τον κλάδο του τουρισμού.