Η από καιρού αναμενόμενη παράταση στη των δεν αναμένεται να είναι μεγάλη. Τις τελευταίες ώρες κερδίζει έδαφος το σενάριο που θέλει την παράταση να μην ξεπερνά τις 15 ημέρες με δεδομένο ότι οι προσδοκίες είναι πλέον μετριασμένες σχετικά με την επιτυχία της ρύθμισης.

Ακόμη και μετά τις βελτιώσεις που έγιναν τον Αύγουστο, το μειωμένο επιτόκιο από το 5% στο 3% τη χαμηλότερη ελάχιστη δόση στα 20 ευρώ από 30 ευρώ που ήταν νωρίτερα και την άρση των αναγκαστικών μέτρων με την ένταξη στην ρύθμιση τα προβλήματα και οι περιορισμοί συνεχίζουν να υπάρχουν.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων ισχύει μόνο για τον έναν στους 15 οφειλέτες της εφορίας αφού για όλους τους υπόλοιπους οι δόσεις είναι πολύ λιγότερες.

Το κομμάτι της ρύθμισης που δεν βελτιώθηκε ήταν το εισοδηματικό κριτήριο και ο «κόφτης» που συνεπάγεται για τον αριθμό των δόσεων αφού με βάση το εισόδημα και για πάνω από τα 10.000 ευρώ (που ισχύουν σε κάθε περίπτωση οι 120 δόσεις) υπάρχει ένας συντελεστής ελάχιστης ετήσια ποσοστιαίας εξόφλησης της οφειλής που περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των δόσεων.

Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι ότι για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση που αφορά ως γνωστό τις οφειλές που γεννήθηκαν μέχρι και 31/12/2018 έστω και αν βεβαιωθούν μέχρι και την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από την αρχή του 2019. Είναι πολλοί αυτοί που αδυνατούν να διευθετήσουν τις νέες οφειλές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μπουν και στη ρύθμιση.

Έρχεται η νέα πάγια ρύθμιση

Το Υπουργείο Οικονομικών θέλει να ολοκληρώσει το κύκλο της ρύθμισης των 120 δόσεων προκειμένου να προχωρήσει και η νέα πάγια ρύθμιση για τις οφειλές στην εφορία. Η νέα αυτή ρύθμιση θα δίνει περιθώριο σε κάποιον να εξοφλήσει οφειλές σε διπλάσιες από την σημερινή πάγια ρύθμιση αλλά θα έχει εισοδηματικό κόφτη.

Ειδικότερα η πάγια ρύθμιση θα δίνει δυνατότητα αντί για 12 δόσεις για τις πάγιες υποχρεώσεις και 24 δόσεις για έκτακτες να εξοφλήσεις κάποιος τις οφειλές του από 24 έως και 48 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 15 ευρώ. Ωστόσο ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται και από το ετήσιο εισόδημα του ώστε να μην υπάρχει διέξοδος σε στρατηγικούς κακοπληρωτές Το όριο θα είναι τα 10.000 ετήσιου εισοδήματος κάτω από τα οποία ο φορολογούμενος θα έχει τα ο δικαίωμα για το μεγαλύτερο αριθμό δόσεων. Για μεγαλύτερα εισοδήματα οι δόσεις θα είναι αναλογικά λιγότερες.

Διπλή δόση εισοδήματος για 6,2 εκατ. φορολογούμενους

Στο μεταξύ σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλλουν περίπου 2 δισ. ευρώ ευρώ αφού σήμερα τα μεσάνυχτα λήγουν η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα η Τρίτη δόση για τις επιχειρήσεις ( συνολικά περίπου 1,3 δις ευρώ 0 και η πρώτη δόση του (515,6 εκατ. ευρώ).

Η σημερινή προθεσμία είναι το πρώτο σκληρό crash test για τα έσοδα καθώς πρόκειται για διπλή δόση σε ένα μήνα κατά τον οποίο επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν αυξημένες υποχρεώσεις.

Η εξόφληση μπορεί να γίνει με το κλασσικό τρόπο σε ένα γκισέ τράπεζας με μια αυξημένη προμήθεια που ποικίλει ανάλογα με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή ηλεκτρονικά με χρέωση της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας σε ειδικά μηχανήματα εντός των τραπεζών χωρίς χρηματική προμήθεια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025