Τα αυστηρά , όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα από κυβερνητικά χείλη, θα πρέπει να εφαρμοστούν στο έπακρο απόψε, καθώς η κίνηση για το Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν αναμένεται να είναι αυξημένη.

Η κινητικότητα αυτή των πολιτών όμως, λόγω των ημερών, δεν θα πρέπει να δημιουργήσει το επόμενο δεκαήμερο, αύξηση στους αριθμούς των κρουσμάτων, καθώς τα επόμενα 24ωρα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, όταν και «λήγουν» τα γενικά μέτρα του lockdown θεωρούνται καθοριστικά για τις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση για μια σταδιακή άρση μέτρων σε όσες περιοχές το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Η κόπωση του πληθυσμού λόγω του δίμηνου lockdown, οι εορταστικές ημέρες που διανύουμε αλλά και το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να προκαλέσουν εφησυχασμό, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία συνεχίζουν να ανησυχούν σε αρκετές περιοχές με πρόσφατο παράδειγμα μάλιστα και την Κάλυμνο που προστέθηκε στον «κόκκινο χάρτη» μαζί με την Δυτική Αττική. Άλλωστε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε χθες την παράταση του lockdown στον Ασπρόπυργο, στην Ελευσίνα, μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου, ενώ η επέκταση των αυστηρότερων μέτρων, ισχύει και στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου έως τις 6 Ιανουαρίου στις 06:00 το πρωί. Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη (31/12) 942 νέα κρούσματα ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων συνεχίζει τις «υψηλές πτήσεις» με 443.

Όπως έχει γνωστοποιηθεί απόψε αναμένεται να ισχύουν τα ίδια περιοριστικά μέτρα, με τις προηγούμενες ημέρες, ενώ κατά το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν τα άτομα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις δυο οικογένειες ή τα εννέα άτομα. Τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα δεν θα ακουστούν από τα παιδιά στους δρόμους, όπως ακριβώς συνέβη και τα Χριστούγεννα. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 10 το βράδυ (22:00 – 05:00) με το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για αυστηρούς ελέγχους σε δρόμους να βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή.

Αναφορικά με τις εκκλησίες, αυτές θα είναι ανοιχτές μόνο τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων με ανώτατο όριο στον αριθμό των πιστών τα 25 άτομα στους απλούς ναούς και 50 άτομα στις μητροπόλεις.

Οι μετακινήσεις των πολιτών θα πραγματοποιούνται και σήμερα με την αποστολή SMS στο 13033, με τη χρήση ειδικού εντύπου, ή με τη συμπλήρωση χειρόγραφης βεβαίωσης κατά την οποία θα αναφέρεται ο σκοπός της μετακίνησης η περιοχή της αφετηρίας και του προορισμού. Για τις οικογενειακές συναθροίσεις που θα πραγματοποιηθούν το βράδυ οι πολίτες θα μπορούν να στέλνουν SMS στο 13033 με τον κωδικό «6».

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες. Με ή χωρίς καταγγελία αν υπάρχει πληροφορία ότι κάπου γίνεται πάρτι που υπερβαίνει το όριο των ατόμων που επιτρέπεται από την νομοθεσία ή υπάρχει προκλητική συμπεριφορά κάποιων είναι προφανές ότι η Aστυνομία δικαιούται σε συνεργασία με τον εισαγγελέα να συλλάβει και να καταλογίσει σε αυτούς που παρανομούν αυτά που πρέπει σύμφωνα με τον νόμο.

«Δέκα το βράδυ δεν θα κυκλοφορεί κανείς στους δρόμους. Δέκα το βράδυ η πόλη πρέπει να είναι νεκρή για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι μέρες, που θα μπορούμε να μην πάρουμε και άλλα μέτρα ούτως ώστε να κλείσουμε την ζωή των ανθρώπων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Αν σε 15 ημέρες λόγω κακών συμπεριφορών έχουμε αυξήσει τα κρούσματα τότε δεν θα κάνουμε εμβόλια, θα κλαίμε έξω από τις ΜΕΘ», ανέφερε μεταξύ άλλων, κάνοντας ειδική αναφορά στα αυξημένα κρούσματα της Αττικής. Όπως είπε, η κατάσταση παρακολουθείται από την κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους, ώστε να μην ξεφύγει.

Ελέγχους στα σπίτια από την Αστυνομία

Όπως σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με ή χωρίς καταγγελία αν υπάρχει πληροφορία ότι κάπου γίνεται πάρτι που υπερβαίνει το όριο των ατόμων που επιτρέπεται από την νομοθεσία ή υπάρχει προκλητική συμπεριφορά κάποιων είναι προφανές ότι η αστυνομία δικαιούται σε συνεργασία με τον εισαγγελέα να συλλάβει και να καταλογίσει σε αυτούς που παρανομούν αυτά που πρέπει σύμφωνα με τον νόμο.

«Ένα πράγμα που φοβάμαι είναι ότι μια μικρή μειοψηφία μπορεί να κάνει κακό σε πολλούς» πρόσθεσε.

«Στο τέλος του άλλου μήνα θα έχουμε 200.000 ανθρώπους εμβολιασμένους και μάλιστα τους πιο ευάλωτους. Πρέπει να κάνουμε υπομονή για το επόμενο βήμα τον μαζικό εμβολιασμό και να τελειώνουμε με αυτή την υπόθεση τους επόμενους μήνες. Άρα δεν αξίζει τον κόπο κάθε φορά που έχουμε μια γιορτή να έχουμε μαχαιριές στις πλάτες των ανθρώπων και να αγνοούμε ότι κάποιοι άνθρωποι αυτή την στιγμή δίνουν μάχη για την ζωή τους», είπε ο υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025