Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό ακόμα, με περισσότερα από 12.000 ενεργά κρούσματα, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα.
“Δεν παρατηρήθηκε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου” όπως αναμέναμε, είπε, αναφερόμενη ιδιαίτερα στην Αττική. Λόγω ίσως κούρασης τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει ακόμα και επανέλαβε την σημασία της ατομικής ευθύνης και τήρησης των μέτρων προστασίας.
Είχαμε πολλές μικρές εξάρσεις στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας, που προέρχονται από συνεστιάσσεις σε σπίτια, εργασιακούς χώρους, κλειστές δομές. Ανησυχεί τους επιστήμονες η αύξηση των νοσηλειών, των διασωληνωμένων ασθενών και η διασπορά των μεταλλάξεων, (βρετανική και νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ενώ ταυτοποιήθηκε και το νέο στέλεχος της Ουγκάντα).
Στην επικράτεια το επιδημιολογικό φορτίο παρέμεινε σταθερό, με τον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών να ανέρχεται σε 1.500 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, υπολογίζεται στα 12.000 κρούσματα. Μίλησε για αύξηση στον αριθμό των νέων νοσηλειών που ξεπέρασαν τα 2.500 άτομα, σημειώνοντας ότι υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας, με το 88% των ΜΕΘ Covid να είναι κατειλημμένες. Την τελευταία εβδομάδα, είπε, παρατηρήθηκε αύξηση των θανάτων η οποία θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.
Θεμιστοκλέους: 0,36% οι χαμένες δόσεις εμβολίων στην Ελλάδα
Για το υπουργείο Υγείας το σύνθημα είναι καμία δόση εμβολιασμού χαμένη, τόνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους , Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, εξηγώντας κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας κορωνοιού στην χώρα, πως στην Ελλάδα το ποσοστό χαμένων δόσεων εμβολίου είναι ελάχιστο.
Ο κος Θεμιστοκλέους είπε πως θέλει να αναφερθεί σε κάποια στοιχεία σε σχέση με τον μηχανισμό αναπλήρωσης που εφαρμόζεται.
«Κάθε δόση είναι πολύτιμη, είναι δόση ζωής ή ένα μικρό βήμα προς την κανονικότητα, προς την ελευθερία» δήλωσε.
Σύμφωνα με τον κο Θεμιστοκλέους μέχρι στιγμής το ποσοστό χαμένων δόσεων είναι πολύ μικρό, της τάξης του 0,36% στα εμβολιαστικά κέντρα ( είτε σε Κέντρα Υγείας είτε σε νοσοκομεία).
Και ως προς αυτό, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου κατατασσόμαστε στις πρώτες χώρες παγκοσμίως .
Χαμένες δόσεις, εξήγησε, μπορεί να προκύψουν από πολίτες που εν τέλει δεν προσέρχονται στο ραντεβού για εμβολιασμούς κι έτσι απογευματινές ώρες ο μηχανισμός αναπλήρωσης συνεπάγεται την κινητοποίηση- μέσω πλήθους τηλεφωνημάτων- σε ενδιαφερόμενους να εμβολιαστολυν για να τους κινητοποιήσει προκειμένου να μην υπάρξει καμία ανεκμετάλλευτη δόση.