Το πρώτο βήμα στο σχέδιο του υπουργείου είναι η ολοκλήρωση του έργου της βιβλιοθήκης στον χώρο που για 34 χρόνια τελούσε υπό κατάληψη και λειτουργούσε με την ονομασία «Στέκι στο Βιολογικό»

Το σχέδιο «Βιβλιοθήκη» της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη δοκιμαστική εμφάνιση της με μεικτές περιπολίες στο campus του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και η πλήρης λειτουργία της με το νέο ακαδημαϊκό έτος, αποτελούν τους τρεις άξονες ενός φιλόδοξου εγχειρήματος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για να μπει τάξη στο χάος των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Θεωρούν, μάλιστα, ότι οι επόμενες εβδομάδες θα καθορίσουν τις εξελίξεις σε πολιτικό, επιχειρησιακό και εκπαιδευτικό επίπεδο καθώς θα ξεδιπλωθούν όλα τα σχέδια των συναρμόδιων υπουργείων.

Κομβικό σημείο, η κατασκευή της ενιαίας βιβλιοθήκης στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, για την οποία οι προηγούμενες ημέρες ήταν εκρηκτικές με επιδρομή κουκουλοφόρων που βανδάλισαν τον χώρο όπου γίνονταν οι εργασίες, επεισόδια με δυνάμεις των ΜΑΤ, συλλήψεις και πολιτική κόντρα. Η Αστυνομία, έλαβε σαφείς εντολές από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να εφαρμοστεί ο νόμος και να ολοκληρωθεί η κατασκευή ακόμη και αν χρειαστεί η Αστυνομία να επιτηρεί 24 ώρες το 24ωρο τον χώρο για πολλούς μήνες.

Παράλληλα, στο παιχνίδι αναμένεται να μπουν και οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (), αναλαμβάνοντας σε πρώτη φάση υποστηρικτικό ρόλο σε επίπεδο περιπολιών στον χώρο. Οι ομάδες θα συνοδεύονται και από ένοπλους αστυνομικούς, καθώς οι εκτιμήσεις των επιτελών λένε ότι τουλάχιστον το πρώτο διάστημα θα αποτελέσουν κόκκινο πανί για τους κουκουλοφόρους. Η εκπαίδευση των 400 ειδικών φρουρών της ΟΠΠΙ, που ξεκίνησε στις 17 Ιανουαρίου, ολοκληρώνεται.

Αφού πάρουν άδεια 10-15 ημερών, οι 100 πρώτοι θα ξεκινήσουν περιπολίες στο . Στόχος είναι τον Οκτώβριο τα τέσσερα μεγάλα πανεπιστήμια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να είναι σε θέση να υποστηρίξουν το σχέδιο για τη λειτουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Για τον λόγο αυτό προβλέπεται να τοποθετηθούν μαγνητικές πύλες στις εισόδους, αλλά και κάμερες, και να λειτουργήσουν τα ειδικά κέντρα επιχειρήσεων.

Διαρκής φύλαξη στο «Βιολογικό»

Το πρώτο βήμα στο σχέδιο του υπουργείου είναι η ολοκλήρωση του έργου της βιβλιοθήκης στον χώρο που για 34 χρόνια τελούσε υπό κατάληψη και λειτουργούσε με την ονομασία «Στέκι στο Βιολογικό». Ο χώρος εκκενώθηκε ανήμερα την Πρωτοχρονιά, ενώ τις γιορτές του Πάσχα εμφανίστηκαν τα πρώτα συνεργεία και οι εργολάβοι για να αρχίσουν τις εργασίες. Ομως, όπως είδαμε τις προηγούμενες ημέρες μετά από ένα πάρτυ στον χώρο, βάνδαλοι κατέστρεψαν ό,τι έργο είχε πραγματοποιηθεί.

Μετά την καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών, τα συνεργεία μπήκαν ξανά στον χώρο, με την Αστυνομία να έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο για την ολοκλήρωση των εργασιών. Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, το επιχειρησιακό πλάνο της ΕΛ.ΑΣ. με την κωδική ονομασία «Σχέδιο Βιβλιοθήκη» περιλαμβάνει τρεις άξονες και θα εφαρμόζεται μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες, όσους μήνες και αν χρειαστεί. Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με τη χαρτογράφηση όλων των χώρων του ΑΠΘ, των εισόδων και εξόδων των σημείων όπου πραγματοποιούνται πάρτυ στα οποία παρεισφρέουν «μπαχαλάκηδες». Μάλιστα, οι αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις πρυτανικές αρχές προκειμένου από κοινού να καθορίζουν τις κινήσεις τους.

Η σύσταση της ΕΛ.ΑΣ. είναι να αποφεύγονται όσο το δυνατόν τα μεγάλα πάρτυ με εκατοντάδες άτομα και κατανάλωση αλκοόλ στους πανεπιστημιακούς χώρους, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι μια μειοψηφία νεαρών θα επιχειρήσει να δημιουργήσει επεισόδια. Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου αφορά την 24ωρη παρουσία στο σημείο όπου κατασκευάζεται η βιβλιοθήκη ακόμη και αν χρειαστεί να ενισχυθεί με δυνάμεις των ΜΑΤ. Το πρώτο χρονικό διάστημα αναμένεται να υπάρχει μια κλούβα στον χώρο και οι άνδρες με πλήρη εξοπλισμό να είναι έτοιμοι να επέμβουν στην περίπτωση που κάποιοι αποπειραθούν να κάνουν παρέμβαση στις εργασίες.

Σε αυτό το σημείο στο σχέδιο υπάρχει ειδική επισήμανση στον τρόπο που θα ενεργήσουν στο ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα, καθώς οι εισηγήσεις των αναλυτών λένε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από μικρή μερίδα φοιτητών αλλά και καθηγητών. Εκτιμούν, δε, ότι ο χώρος όπου θα πραγματοποιηθούν τέτοιου είδους κινητοποιήσεις είναι στην πλατεία Χημείου, απέναντι ακριβώς από το Τμήμα Βιολογίας.

Ο τρίτος άξονας του σχεδίου αφορά τους συνεχείς ελέγχους και τις περιπολίες γύρω από την περιοχή, προκειμένου να χαρτογραφηθούν οι ομάδες και τα άτομα που πιθανόν θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν επεισόδια στους χώρους του ΑΠΘ. Φυσικά, αν δημιουργηθεί ένταση, οι δυνάμεις ασφαλείας θα βρίσκονται στους χώρους έτσι ώστε να επέμβουν άμεσα και να αποτρέψουν οποιαδήποτε ενέργεια.

Ειδικοί φρουροί

Στο σχέδιο «Βιβλιοθήκη» της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο και οι ειδικοί φρουροί που προσελήφθησαν για να στελεχώσουν τις ΟΠΠΙ. Η τετράμηνη εκπαίδευση τους έχει ολοκληρωθεί και το μόνο που απομένει είναι να κατατεθεί το εφαρμοστικό διάταγμα προκειμένου οι 400 άνδρες και γυναίκες της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας να αναλάβουν δράση. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης δίδεται άδεια 10-15 ημερών έως ότου ψηφιστεί το εφαρμοστικό διάταγμα και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν σύμφωνα με το σχέδιο του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και φυσικά του υπουργείου Παιδείας.

Το πλάνο περιλαμβάνει τη δημιουργία Υποδιεύθυνσης Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στη ΓΑΔΑ, στην οποία θα υπηρετούν 300 άνδρες και γυναίκες της νέας υπηρεσίας και Τμήμα ΟΠΠΙ στη ΓΑΔΘ, όπου θα τοποθετηθούν οι 100 ειδικοί φρουροί. Για το τμήμα της Θεσσαλονίκης αναμένεται -φυσικά μετά την καθαρογραφή της απόφασης του ΣτΕ και την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου που θα καθορίσει τις λεπτομέρειες λειτουργίας των ΟΠΠΙ- να βγουν στη δράση περιπολώντας στο campus του ΑΠΘ.

Τα κλιμάκια θα είναι μεικτά, με αστυνομικούς που θα οπλοφορούν να συνοδεύουν τους ειδικούς φρουρούς της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, σε μια προσπάθεια να μπουν σιγά-σιγά από τη θεωρητική εκπαίδευση στην πράξη. Και αυτό γιατί στους τέσσερις μήνες που διήρκεσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οι 400 (300 άνδρες και 100 γυναίκες) έλαβαν μέρος σε εικονικές συνθήκες αντιμετώπισης εισβολών στον χώρο, καταλήψεις αιθουσών, επιθέσεις σε φοιτητές και καθηγητές, συμπλοκές ανάμεσα σε φοιτητές διαφόρων παρατάξεων, αντιμετώπιση βανδαλισμών, διακίνησης ναρκωτικών, ληστειών, κλοπών, ακόμη και παρεμπορίου. Μπορεί όλα αυτά να ήταν σενάρια εικονικής πραγματικότητας, όμως είναι βγαλμένα από πραγματικά συμβάντα που έλαβαν χώρα σε πανεπιστήμια ολόκληρης της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Βασικό κομμάτι της εκπαίδευσης είναι να ακινητοποιούν και να περνούν χειροπέδες σε υπόπτους, να αντιμετωπίζουν έκρυθμες καταστάσεις όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμα και αποτελεσματικά κάνοντας ήπια χρήση των κλομπ που θα διαθέτουν. Αξίζει να επισημανθεί ότι από τους 400, οι 365 είναι πτυχιούχοι πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και έχουν έτσι άριστη γνώση των σχολών αφού και οι ίδιοι μέχρι πριν από μερικούς μήνες φοιτούσαν σε αυτές. Παράλληλα, έχουν ήδη εκπαιδευτεί σε σχέση με τον Ποινικό Κώδικα, ενώ δεν θα οπλοφορούν και θα φέρουν μόνο αμυντικό εξοπλισμό, δηλαδή κλομπ και χειροπέδες.

Ωστόσο, το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να περάσει μια τροπολογία από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που θα επιτρέπει στους ειδικούς φρουρούς του συγκεκριμένου Σώματος να οπλοφορούν μόνο εκτός πανεπιστημίου, έτσι ώστε τους θερινούς μήνες που τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα είναι κλειστά, να στελεχώνουν άλλες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Στα ειδικά σχέδια ασφάλειας των χώρων που εκπονούνται από τους αξιωματικούς επικεφαλής του νέου Σώματος σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές υπάρχουν βασικά στοιχεία τα οποία απαιτούνται για να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα η Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Το βασικότερο είναι η ελεγχόμενη είσοδος. Το να μπουν δηλαδή τουρνικέ και να μπορούν φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι να εισέρχονται και να εξέρχονται χρησιμοποιώντας μαγνητικές κάρτες. Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός δεν έχει τοποθετηθεί στα τέσσερα πανεπιστήμια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου θα λειτουργούν οι ΟΠΠΙ και αναμένεται αυτό να συμβεί το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο. Ιδανικά, για τη λειτουργία του νέου Σώματος, απαιτείται η χρήση καμερών, όμως μέχρι τώρα δεν έχει διευκρινιστεί αν και πότε θα τοποθετηθούν τα συστήματα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος τονίζει στο «Πρώτο Θέμα» ότι «τα πανεπιστήμια είναι χώροι ελευθερίας, γνώσης και δημιουργίας. Καμία σχέση δεν έχουν με αυτές τις αξίες οι “επαγγελματίες μπαχαλάκηδες” που προσβάλλουν με τη δράση τους την πανεπιστημιακή κοινότητα και εν τέλει την ίδια την Πολιτείας μας. Καμία σχέση δεν έχουν με τη Δημοκρατία και τα ιδανικά της, αυταρχικές αντιλήψεις του χθες. Είναι πραγματικά απολιθώματα του παρελθόντος, που επιδιώκουν αλλότριους σκοπούς επιμένοντας σε παράνομες, εγκληματικές πράξεις. Εγγυόμαστε την ασφάλεια στα πανεπιστήμια της χώρας μας ώστε οι φοιτητές και οι οικογένειές τους να είναι σίγουροι ότι θα έχουν τη μόρφωση που δικαιούνται. Υπερασπιζόμενοι το μέτρο και τη λογική υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας απέναντι στον ελληνικό λαό. Απέναντι σε κάθε εκβιαστική λογική απ’ όπου κι αν προέρχεται. Οι θύλακες ανομίας δεν έχουν καμία θέση στα πανεπιστήμια της χώρας μας. Οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων σε λίγες ημέρες θα είναι έτοιμες να αναλάβουν τα καθήκοντά τους. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛ.ΑΣ. εκπληρώνουν ήδη την αποστολή τους στην υπηρεσία του πολίτη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025