: Η προκήρυξη  1.033 Ειδικών Φρουρών για την (ΟΠΠΙ) αναμένεται από την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το ΟΡΕΝ , ο διαγωνισμός για την πανεπιστημιακή προχωρά με γρηγορότερους ρυθμούς από ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί.

Η πρόσληψη των Ειδικών Φρουρών  προβλέπεται να γίνει με βάση τα :

α. Το γενικό βαθμό Απολυτηρίου Λυκείου ή Πτυχίου Τ.Ε.Ε. (Β’ κύκλου) ή ΕΠΑ.Λ.

β. Το επίπεδο γνώσης ξένης γλώσσας.

γ. Την κατοχή τίτλου σπουδών δημόσιου Ι.Ε.Κ. ειδικότητας «Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων και Υποδομών». Τίτλοι σπουδών ιδιωτικού Ι.Ε.Κ. έστω και αν χαρακτηρίζονται ισότιμοι δεν λαμβάνονται υπόψη.

δ. Την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων ως έφεδροι αξιωματικοί ή σε ειδικές δυνάμεις ή ως Ε.Π.Υ. ή ως ΕΠ.ΟΠ. στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στην Προεδρική Φρουρά, εφόσον δεν τους έχει αφαιρεθεί η αντίστοιχη ειδικότητα.

ε. Την κατοχή άδειας οδήγησης μοτοσικλέτας, μοτοποδηλάτου ή αυτοκινήτου.

στ. Αν είναι τέκνο προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, που δολοφονήθηκε ή τραυματίσθηκε θανάσιμα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και εξαιτίας αυτού.

ζ. Αν είναι γονέας ή τέκνο πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας»

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», με έως και 1.000 μόρια θα ενισχύονται οι υποψηφιότητες αποφοίτων -ΤΕΙ που θα συμμετέχουν στον επερχόμενο διαγωνισμό για τη στελέχωση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Τα κριτήρια που υπήρχαν σε προηγούμενες αντίστοιχες προκηρύξεις θα αντικατασταθούν, με το «bonus» των έξτρα μορίων να μην απαιτεί πλέον στρατιωτική θητεία σε Ειδικές Δυνάμεις, αλλά τη φοίτηση και εξοικείωση σε οποιοδήποτε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

«Οχι όπλα, μόνο κλομπ»

Το νέο Σώμα, κατά τις ίδιες πηγές,  «θα είναι άοπλο και θα φέρει αμυντικό εξοπλισμό που εμπεριέχει κλομπ και χειροπέδες, ενώ η στελέχωσή του θα γίνει από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και τους ειδικούς φρουρούς που θα προσληφθούν ειδικά γι’ αυτό το σκοπό. Θα απασχολούνται 200 άτομα ανά βάρδια, με ιδιαίτερη έμφαση στα πέντε ΑΕΙ με τη μεγαλύτερη ανάγκη (ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πάτρα), ενώ οι αστυνομικοί θα ανακατανέμονται ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις. Την πρόσληψη, εκπαίδευση και παροχή του εξοπλισμού τους έχει αναλάβει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Θα υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ. και θα συνεργάζονται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ. Τα τμήματα του νέου Σώματος θα έχουν έδρα εσωτερικά των πανεπιστημίων, ενώ τα μέλη του θα έχουν πλήρη προανακριτικά καθήκοντα, δυνατότητα συλλήψεων και σχηματισμό δικογραφιών. Η μισθοδοσία τους θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα λειτουργήσουν κέντρα… επιχειρήσεων με τη διαχείριση καμερών που θα τοποθετηθούν στα σημεία ελεγχόμενης πρόσβασης, σε κοινόχρηστους χώρους και σε χώρους εργαστηρίων με ακριβό εξοπλισμό.

Οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί, που θα φορούν διαφορετικού χρωματισμού στολή, θα λαμβάνουν εντολές από το κέντρο επιχειρήσεων στην περίπτωση εντοπισμού έκνομων ενεργειών, ενώ θα προβαίνουν σε περιπολίες εντός των πανεπιστημίων και θα φυλάσσουν κρίσιμες υποδομές και εγκαταστάσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025