: Η επερχόμενη αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη έχει προκαλέσει αναβρασμό στα Πανεπιστήμια, τα οποία καλούνται να προτείνουν αλλαγές αλλά και στους υποψηφίους των Πανελλαδικών που δεν γνωρίζουν ποια τμήματα θα είναι διαθέσιμα στο τέλος της χρονιάς στο μηχανογραφικό.

Ελπίδα Οικονομίδη-iPaidia.gr

Χρηματοδότηση, προγράμματα σπουδών, σύνδεση με την αγορά εργασία και πρόθεση διεθνοποίησης. Όλα τα παραπάνω, μεταξύ άλλων πολλών κριτηρίων, βρίσκονται στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Παιδείας το οποίο ετοιμάζει αλλαγές στα .

Τα Ιδρύματα ήδη έχουν μπει σε διαδικασία αξιολογήσεων για την λειτουργία τους αλλά και τον αντίκτυπο των σπουδών τους στους αποφοίτους και την αγορά εργασίας.

Η αξιολόγηση αυτή επηρεάζει σε πρώτο στάδιο την χρηματοδότησή τους αλλά και το πλήθος τμημάτων τους, διαμορφώνοντας πολύ διαφορετικά το για τους υποψηφίους των Πανελληνίων των επόμενων ετών.

Καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων

Η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη ήταν μια εξαγγελία της πολιτικής ηγεσίας από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της.

Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2020 ανεστάλη η λειτουργία και τον επόμενο χρόνο καταργήθηκαν και συγχωνεύτηκαν τέσσερα τμήματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών και επήλθαν αλλαγές στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες.

Το επόμενο βήμα αναμένεται πολύ πιο μαζικό, με την πολιτική ηγεσία ήδη να έχει δώσει το «στίγμα» της φιλοσοφίας του νέου ακαδημαϊκού χάρτη που επιθυμεί να διαμορφώσει.

Ποια τμήματα βρίσκονται υπό αξιολόγηση

Τέλος στην ύπαρξη πολλών τμημάτων με το ίδιο αντικείμενο σπουδών, τμημάτων με χαμηλή ζήτηση από τους υποψηφίους αλλά και τμημάτων με αμφισβητούμενη απορρόφηση αποφοίτων από την .

Ήδη τα αποτελέσματα από τις Πανελλήνιες των τελευταίων ετών έχουν καταγράψει μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τμημάτων με το ίδιο αντικείμενο, αλλά πολύ διαφορετική βάση εισαγωγής όπως και καταγεγραμμένο ενδιαφέρον από τους υποψηφίους στο μηχανογραφικό.

Η «έξαρση» του αριθμού των τμημάτων με ίδιο αντικείμενο όπως στην περίπτωση των Γεωπονικών τμημάτων, των Μαθηματικών και ορισμένων οικονομικών (σ.σ. χαρακτηριστική περίπτωση το Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας), που έφτασαν σε κάποιες περιπτώσεις να υπερδιπλασιαστούν το 2019, είναι μερικά από τα παραδείγματα που εξετάζει η πολιτική ηγεσία πριν την λήψη των τελικών αποφάσεων.

Πρόκειται για τμήματα που η απόκλιση της βάσης εισαγωγής τους αγγίζει ακόμα και τα 11.000 μόρια. Για παράδειγμα στο Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ η βάση εισαγωγής πέρσι ήταν 18.422 μόρια και στο αντίστοιχο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας 7.598 μόρια.

Καταλύτης η

Η έλευση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής δεν έφερε μόνο αποκλεισμό των υποψηφίων με πολύ χαμηλούς βαθμούς από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά θα λειτουργήσει και ως «βαρόμετρο» στην επερχόμενη αναδιάρθρωση.

Κι αυτό γιατί τα τμήματα που βρέθηκαν με ελάχιστους υποψηφίους, πέρσι 29 τμήματα βρέθηκαν με λιγότερους από 30 υποψηφίους, θα αξιολογηθούν για τη βιωσιμότητά τους.

Η εφαρμογή της για δεύτερη χρονιά θα αποτελέσει ένα ακόμα «κρας τεστ», καθώς το ενδιαφέρον των υποψηφίων και η διεκδίκηση των θέσεων θα λειτουργήσουν ως βασικός παράγοντας για την συνέχιση της λειτουργίας τους.

Πότε θα εφαρμοστεί ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης

Οι τελικές αποφάσεις είναι πολύ πιθανόν να ανακοινωθούν εντός της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Τα πανεπιστήμια έχουν κληθεί να καταθέσουν τις προτάσεις τους, η ΕΘΑΕΕ, η ανεξάρτητη αρχή που έχει αναλάβει την τελική εισήγηση εργάζεται ήδη πάνω σε αυτό το ζήτημα και η πολιτική ηγεσία έχει εξαγγείλει αλλαγές άμεσα.

Άγνωστο παραμένει όμως να οι τελικές αποφάσεις θα επηρεάσουν τους υποψηφίους των . Σύμφωνα με πληροφορίες του iPaidia.gr, η πολιτική ηγεσία βρίσκεται σε συζητήσεις για το πότε θα εφαρμοστεί το σύνολο των αλλαγών.

Αλλαγές, οι οποίες θα προβλέπουν καταργήσεις τμημάτων, συγχωνεύσεις, πιθανή ίδρυση νέων τμημάτων αλλά και μεταβατικό στάδιο για τους ήδη φοιτούντες στα τμήματα που θα υπαχθούν στην αναδιάταξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025