Η Νίκη Κεραμέως μίλησε χθες, στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και επισήμανε τη σημασία των αλλαγών που προωθούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Τι συζητήθηκε στο Φόρουμ των Δελφών
Η Νίκη Κεραμέως σημείωσε ότι η κοινωνία απαιτεί μεταρρυθμίσεις και πως η κυβέρνηση έχει εντολή να τις κάνει, θέτοντας ως στόχο την εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων, σε μια προσπάθεια τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα να έρθουν, όπως είπε, πιο κοντά στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Η υπουργός Παιδείας έφερε ως παράδειγμα την ξενόγλωσση ιατρική σχολή που έχει δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη, για την οποία εκδήλωσαν ενδιαφέρον πάνω από 1.000 άτομα.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο ελληνικό Erasmus που θα δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές από ένα τμήμα να παρακολουθούν για ένα εξάμηνο μαθήματα σε ένα άλλο τμήμα, δίνοντας ευελιξία στην εκπαίδευση, ενώ σημείωσε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση.
Επιπλέον, η κ. Κεραμέως τοποθετήθηκε για την καλλιέργεια ήπιων και ψηφιακών δεξιοτήτων, μέσω των Εργαστήριων Δεξιοτήτων, όπου διδάσκονται, για παράδειγμα, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η κλιματική αλλαγή, ο αλληλοσεβασμός και η ρομποτική.
«Χαράσσουμε εκπαιδευτική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο 2040», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, συμπληρώνοντας ότι, «προετοιμάζουμε τα παιδιά μας για το αύριο, φροντίζοντας σήμερα να μην αποκτούν μόνο γνώσεις αλλά και να εξοπλίζονται με πολύτιμες δεξιότητες, να μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν, να προσαρμόζονται εύκολα, να στέκονται κριτικά απέναντι στις πληροφορίες, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Jeffrey Sachs, Διευθυντής στο Center for Sustainable Development του Πανεπιστημίου Columbia των ΗΠΑ, επεσήμανε τη σημασία της επένδυσης στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στη γνώση, τονίζοντας ότι πηγαίνει χέρι χέρι με την οικονομική ανάπτυξη.
Ο καθηγητής επεσήμανε την αλλαγή που επέφερε στον τρόπο εκπαίδευσης η πανδημία με την τηλεκπαίδευση, τονίζοντας ότι ο νέος τρόπος μάθησης με τις παγκόσμιες on line αίθουσες διδασκαλίας δεν θα φύγει, καθώς πλέον υπάρχει η δυνατότητα για ευέλικτη μάθηση.
Μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι «μπορεί πλέον να δούμε μίνι πτυχία τα Σαββατοκύριακα», κάνοντας λόγο για ένα νέο σύμπαν πιστοποίησης που ουσιαστικά θα εμπλουτίσει τον τρόπο εκπαίδευσης.
Ο καθηγητής παρουσίασε ένα τελείως διαφορετικό μέλλον, καθώς, όπως είπε, «σε 20 – 30 χρόνια οι δουλειές θα είναι πολύ διαφορετικές, γι’ αυτό θα πρέπει να πηγαίνουμε πολύ πιο γρήγορα από τα μηχανήματα ώστε αυτά να είναι φίλοι μας και να μη μας αντικαθιστούν».
Ο καθηγητής επεσήμανε τέλος, ότι χρειάζεται να εκπαιδεύσουμε στις αξίες και στις αρετές όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης, και πως γι’ αυτό υπάρχει το Mission 4,7 ενώ τόνισε πως η Ελληνίδα υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, είναι πρωτεργάτρια σε αυτό.
Ειδήσεις σήμερα
Πανελλήνιες 2022: ΝΕΕΣ πιέσεις από το Υπουργείο Παιδείας για την εξεταστέα ύλη- Εγκύκλιος
Υπουργειο Υγείας για το θρίλερ της Πάτρας: Θα κινηθούμε νομικά εναντίον της Ρούλας Πισπιρίγκου
ΕΝΦΙΑ 2022: Έκλεισε η πλατφόρμα για το Ε9- Πότε θα ανέβουν τα «ραβασάκια» στο Taxis