Η αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας, με ιδιαίτερη ένταση στα νησιά, όπου η διαθεσιμότητα κατοικιών είναι περιορισμένη και το κόστος ενοικίασης ιδιαίτερα υψηλό.

Η έλλειψη φοιτητικών εστιών, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, επηρεάζοντας όχι μόνο την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση αλλά και τη συνολική βιωσιμότητα των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που εδρεύουν στις νησιωτικές περιοχές.

Τα Πανεπιστήμια της νησιωτικής Ελλάδας, όπως το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Ιόνιο , έχουν ήδη αναδείξει με επιστολή τους προς το Υπουργείο Παιδείας τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η αδυναμία εύρεσης οικονομικά προσιτής κατοικίας για τους φοιτητές οδηγεί σε αποθάρρυνση των εισακτέων και σε αύξηση του ποσοστού εκείνων που αδυνατούν να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις σπουδές τους, ενώ παράλληλα επηρεάζει και το διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Δείτε επίσης

Πανεπιστήμια: «Ανυπέρβλητο εμπόδιο η στέγαση για τους φοιτητές στα νησιά – Αναγκαίες άμεσες παρεμβάσεις»

Η εικόνα που περιγράφουν οι ίδιοι οι φοιτητές είναι ενδεικτική του μεγέθους του προβλήματος: νεοεισακτέοι φτάνουν στα νησιά με την ελπίδα να ξεκινήσουν τις σπουδές τους, μόνο για να ανακαλύψουν ότι το κόστος είναι απαγορευτικό, αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους πριν καν αρχίσουν. Για όσους παραμένουν, η ανάγκη εύρεσης εργασίας για να ανταπεξέλθουν οικονομικά επηρεάζει αρνητικά τη φοίτησή τους, οδηγώντας σε καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών τους. Η διασύνδεση της φοιτητικής στέγης με το φαινόμενο των «αιώνιων φοιτητών» είναι ξεκάθαρη, όπως αποτυπώνεται και σε σχετικές μελέτες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που καταδεικνύουν ότι οικονομικοί λόγοι αποτελούν βασική αιτία καθυστέρησης στη λήψη πτυχίου.

Το ζήτημα γίνεται ακόμη πιο σύνθετο λόγω της άνθησης της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων στις τουριστικές περιοχές, γεγονός που μειώνει ακόμα περισσότερο τη διαθεσιμότητα κατοικιών για τους φοιτητές και αυξάνει τις τιμές των ενοικίων. Σε αυτό το περιβάλλον, η ανάγκη για άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις από την Πολιτεία καθίσταται επιτακτική. Η στήριξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη νησιωτική Ελλάδα με την ενίσχυση της φοιτητικής στέγης, τη δημιουργία νέων εστιών και τη διαμόρφωση ρυθμιστικού πλαισίου που θα εγγυάται προσιτό κόστος στέγασης για τους φοιτητές, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη διατήρηση της ακαδημαϊκής ζωής στις περιοχές αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, η Βουλευτής Β’ Πειραιώς, κ. Ασημακοπούλου Σοφία – Χάιδω, απευθύνει ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, καθώς και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ζητώντας να διευκρινιστούν οι προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα. Συγκεκριμένα, τίθενται ερωτήματα για τις ενέργειες που θα αναληφθούν ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της φοιτητικής στέγης, τόσο μέσα από την ενίσχυση των σχετικών υποδομών όσο και με παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς ενοικίασης ακινήτων. Η αναζήτηση λύσεων για τη διασφάλιση προσιτής στέγασης στους φοιτητές αποτελεί ζήτημα με ευρύτερες κοινωνικές και αναπτυξιακές προεκτάσεις, καθώς επηρεάζει άμεσα την προσβασιμότητα στην ανώτατη εκπαίδευση και τη συνολική ποιότητα των σπουδών.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, σε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, αναδεικνύουν το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης φοιτητικής στέγης, που γίνεται ακόμη πιο δυσβάσταχτο για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους όταν συνδυάζεται και με το διαρκώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης. Οι ακριβές τιμές που υπάρχουν στη νησιωτική περιφέρεια μπορεί να επηρεάσουν στο μέλλον τη βιωσιμότητα των ακαδημαϊκών Τμημάτων των Πανεπιστημίων των νησιών.

Το πρόβλημα όμως αυτό δεν αφορά μόνο τους φοιτητές αλλά και το διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό. Η περιορισμένη προσφορά φοιτητικής στέγης έχει σαν αποτέλεσμα τον μειωμένο αριθμό εισακτέων. Στα Χανιά επί παραδείγματι, είναι εγγεγραμμένοι περίπου έξι χιλιάδες (6.000), ενεργοί φοιτητές και προφανώς, οι τριακόσιες (300) θέσεις της φοιτητικής εστίας δεν αρκούν ούτε στο ελάχιστο. Σύμφωνα με μαρτυρίες φοιτητών του Πανεπιστήμιου Κρήτης: «…πρωτοετείς φοιτητές επισκέπτονται το νησί με την ελπίδα πως θα φοιτήσουν στην Κρήτη και μόλις αντικρίζουν τα υπέρογκα ποσά, γυρίζουν πίσω». Όποιος αποφασίσει να μείνει και για να σπουδάσει, σε μια από τις προαναφερθείσες περιοχές, μακριά από τον τόπο διαμονής του, χρειάζεται σίγουρα να έχει υποστήριξη ενώ ένα μεγάλο ποσοστό αναγκάζεται να δουλέψει.

Αυτό συνδέεται και με το πρόβλημα των «αιώνιων φοιτητών». Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οικονομικοί λόγοι (αδυναμία κάλυψης του κόστους των σπουδών) είναι ένας από τους λόγους καθυστέρησης της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών. Το παραπάνω εύρημα συμφωνεί και με την με έρευνα της ΜΟΔΙΠ του ΟΠΑ (έλλειψη χρόνου λόγω εργασίας 85%, οικονομικές δυσκολίες 66,4%).

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1.Σκοπεύετε να παρέμβετε, ώστε οι προσπάθειες ως προς το ζήτημα της στέγασης που ήδη καταβάλλουν τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα στον τομέα της ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών σε θεσμικό και μη-θεσμικό επίπεδο να συνεχιστούν συντονισμένα, ώστε να γίνει αντιληπτή η πλήρης διάσταση του προβλήματος και των κινδύνων που δημιουργεί στη λειτουργία των Πανεπιστημίων της νησιωτικής περιφέρειας;
2.Με ποιο τρόπο η πολιτεία θα σταθεί αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια, με θεσμικές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις θεμάτων που αφορούν στη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων στις νησιωτικές περιοχές και με εγγυημένο, προσιτό για τη μέση ελληνική οικογένεια κόστος;
3.Σκοπεύετε να προωθήσετε πρωτοβουλίες οι οποίες μπορούν να αυξήσουν την προσφορά της φοιτητικής στέγης άμεσα και με ποιοτικούς όρους, όπως το στεγαστικό επίδομα;
4.Είναι στις προθέσεις σας να αναλάβετε την ευθύνη να απλοποιήσετε και να επισπεύσετε την διαδικασία ανέγερσης φοιτητικών εστιών στη νησιωτική περιφέρεια;

Η ερωτώσα Βουλευτής

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ – ΧΑΪΔΩ