: Διαβάστε στο iPaidia.gr όλες τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν στις φετινές εξετάσεις αλλά και τους που παραμένουν ακόμα άγνωστοι για τους υποψηφίους.

Ελπίδα Οικονομίδη-

Σε ρυθμό Πανελληνίων ξεκινούν να μπαίνουν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, ξεκινώντας από σήμερα και έως τις 12 Δεκεμβρίου να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση-δήλωση για τη .

Με τις συνέπειες της πρώτης εφαρμογής της να είναι ακόμα «νωπές» στη μνήμη των περσινών υποψηφίων αλλά και των Πανεπιστημίων που επλήγησαν, οι Πανελλήνιες 2022 έρχονται με νέες αλλαγές που καλούνται να αφομοιώσουν οι υποψήφιοι.

Σημειώνεται ότι ακόμα υπάρχουν αρκετές «γκρίζες ζώνες» για να συμπληρωθεί το παζλ της φετινής διεξαγωγής των εξετάσεων, καθώς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν έχει ακόμα ανακοινώσει το σύνολο των αλλαγών που θα καθορίσουν την είσοδο των υποψηφίων στα .

Οι 5 αλλαγές που έχουν «κλειδώσει»

Ανατροπή στον υπολογισμό μορίων για την εισαγωγή στις Πανελλήνιες εξετάσεις προβλέπουν οι νέοι συντελεστές βαρύτητας που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας. , οι αποκλίσεις του ίδιου υποψηφίου για την διεκδίκηση διαφορετικών τμημάτων, ακόμα και στο ίδιο αντικείμενο σπουδών αγγίζουν ακόμα και τα 300 μόρια. Ο μέσος όρος επίδοσης μεταβάλλεται ανάλογα με τη πριμοδότηση που έχει αποφασίσει το κάθε τμήμα.

Διεύρυνση του έχει αποφασίσει η πολιτική ηγεσία που πέρσι διέθεσε 8.100 θέσεις σε Δημόσια ΙΕΚ για τους απόφοιτους Λυκείου. Φέτος, αναμένεται να προστεθούν επιπλέον ειδικότητες, καθώς και να ενταχθούν περισσότερα ΙΕΚ.

Αντικατάσταση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας με την επιστροφή των Λατινικών θεσμοθετήθηκε για τους υποψηφίους του 1ου επιστημονικού πεδίου. Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας αφορά και τους αποφοίτους που επιθυμούν να ξαναδώσουν εξετάσεις, γεγονός που έχει προκαλέσει , καθώς οι υποψήφιοι δεν έχουν διδαχθεί το συγκεκριμένο μάθημα.

Διαφοροποίηση στον τρόπο εισαγωγής προβλέπεται για τους υποψηφίους που διεκδικούν το 10% των θέσεων, δηλαδή χωρίς νέα εξέταση. Όσοι έχουν αποφοιτήσει το 2020, θα διεκδικήσουν θέσεις χωρίς τον περιορισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ενώ όσοι έχουν αποφοιτήσει το 2021, θα εισαχθούν εφόσον πληρούν το ακαδημαϊκό κριτήριο της ΕΒΕ.

Νωρίτερα, για πρώτη φορά, μεταφέρονται οι Προκαταρκτικές Εξετάσεις (ΠΚΕ) και ειδικότερα εντός του Μαρτίου- Απριλίου 2022. Σύμφωνα με έγγραφο που εστάλη σε όλα τα σχολεία, οι εξετάσεις θα γίνουν πριν το Πάσχα και αφορούν τους υποψηφίους που διεκδικούν , Αστυνομικές σχολές, Πυροσβεστικές σχολές και Σχολές του Λιμενικού Σώματος.

Οι 3 άγνωστοι συντελεστές για τους

Κι ενώ οι παραπάνω αλλαγές έχουν κλειδώσει, εν αναμονή αποφάσεων και ανακοινώσεων βρίσκονται οι υποψήφιοι για τις παρακάτω αλλαγές:

Σε αλλαγές της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής έχουν προχωρήσει αρκετά τμήματα Πανεπιστημίων, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για Πανεπιστήμια που επέλεξαν να ρίξουν τον πήχη δυσκολίας και άλλα να τον ανεβάζουν. Στην πλειοψηφία τους πάντως τα περισσότερα Πανεπιστήμια διατήρησαν τον συντελεστή που διαμορφώνει την και οι αλλαγές αναμένεται να ανακοινωθούν με υπουργική απόφαση από το Υπουργείο Παιδείας.

Αγωνία επικρατεί για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, που μπορεί να ανατρέψει τις επιλογές των υποψηφίων στο . Σύμφωνα με πληροφορίες του iPaidia.gr, η πολιτική ηγεσία δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων θα ισχύσουν από φέτος, δηλαδή αν θα αποκλειστεί η δυνατότητα εισαγωγής των υποψηφίων σε ορισμένα πανεπιστημιακά τμήματα.

Σε επανεξέταση της εφαρμογής του διπλού μηχανογραφικού βρίσκεται το Υπουργείο Παιδείας. Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού σε δύο φάσεις, με την πρώτη να αφορά περιορισμένες επιλογές και τη δεύτερη να έχει ελεύθερο αριθμό επιλογών, διεκδικώντας τις εναπομείνασες θέσεις, είναι πολύ πιθανό να μην εφαρμοστεί τελικά, καθώς όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου παιδείας στο iPaidia.gr, η περσινή εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης οδήγησε το 93% των υποψηφίων να εισαχθεί στις πρώτες τους επιλογές, στόχο στον οποίο αποσκοπούσε η εφαρμογή του διπλού μηχανογραφικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025