– Θα αξιολογηθούν εκ νέου τα πράσινα και τα κόκκινα τμήματα των ΑΕΙ για την επόμενη εξεταστική περίοδο Πανελλαδικών. Τα πράσινα τμήματα στα οποία οι υποψήφιοι θα περνάνε χωρίς εξετάσεις είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν σύμφωνα με τις βάσεις 2018. Επίσης η νέα κυβέρνηση ήδη επικοινώνησε με τους Πρυτάνεις για τα τμήματα που ίδρυσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Με την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις για τα πράσινα τμήματα σχολών που θα παιρνάνε οι υποψήφιοι χωρίς εξετάσεις καθώς και για τις νέες σχολες και τμήματα.


Τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με Τα Νέα και σίγουρα πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αναμένεται ότι θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις σχετικά με το θέμα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται διάλογος με τους εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας και σειρά σχετικών συναντήσεων

Τρία αγκάθια στο εξεταστικό σύστημα μελετάει το , με κυρίαρχο το περίφημο σύστημα διαχωρισμού των τμημάτων των ΑΕΙ σε «πράσινα» και «κόκκινα», κάτι που άλλωστε είναι πιθανόν να εξελιχθεί σε δημοσκοπική βόμβα. Πάντως, στην περίπτωση που επιλεγεί η λύση να μην εφαρμοσθεί το κομμάτι αυτό του νέου εξεταστικού συστήματος, δεν δημιουργούνται προβλήματα, καθώς δεν επηρεάζει τα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων του επόμενου καλοκαιριού, στα οποία πολλοί υποψήφιοι έχουν αρχίσει ήδη να προετοιμάζονται.

Οπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το εξεταστικό σύστημα που ψηφίστηκε από τον Κώστα Γαβρόγλου στην ηγεσία της Παιδείας, οι μαθητές της Γ’ Λυκείου που ξεκινούν τα μαθήματά τους τον Σεπτέμβριο θα κληθούν να συμπληρώσουν ένα πρώτο Μηχανογραφικό Δελτίο στις αρχές της χρονιάς με τις δέκα «πρώτες επιλογές» τους, ώστε μέχρι το τέλος της να έχει το υπουργείο Παιδείας μια πρώτη εικόνα για το ποιες από αυτές θα είναι υψηλής ζήτησης ώστε να απαιτούνται Πανελλαδικές Εξετάσεις και ποιες χαμηλής ζήτησης ώστε να εισάγονται σε αυτές υποψήφιοι μόνο με το απολυτήριό τους. Η πρόβλεψη αυτή βέβαια αποτελεί στην πραγματικότητα ένα παιχνίδι τύχης στην πλάτη των ΑΕΙ της χώρας, καθώς κανείς τελικά δεν μπορεί να προβλέψει με τι κριτήριο θα κάνουν οι μαθητές τις επιλογές τους ή εάν προκύψουν περιπτώσεις μεθοδευμένων επιλογών ανά περιοχές της χώρας, ώστε να «πρασινίσουν» τελικά σχολές υψηλής ζήτησης…

Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Παιδείας, λίγες ημέρες πριν αποχωρίσει από το κτίριο του Αμαρουσίου, είχε ανεβάσει στην ιστοσελίδα του υπουργείου ένα πρότυπο του πρώτου αυτού Μηχανογραφικού Δελτίου που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι νέοι στην αρχή της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς.
Εκτός όμως από τον διαχωρισμό των τμημάτων των ΑΕΙ, μελετώνται οι εξής αλλαγές:

Μείωση της ύλης στις σε 3-4 μαθήματα, στα οποία η ύλη είχε προεκλογικά αυξηθεί. Μείωση ύλης έτσι αναμένεται τώρα κυρίως στο 4ο Πεδίο της Οικονομίας και Πληροφορικής και στις Βιολογία, Φυσική και Χημεία. Δεν υπήρξε αύξηση της ύλης στα Μαθηματικά, οπότε και δεν αναμένονται επόμενες αλλαγές στο μάθημα και στην εξέτασή του. Να θυμίσουμε ότι ειδικά στη Φυσική η Ενωση Ελλήνων Φυσικών είχε σχολιάσει για την ύλη που ανακοινώθηκε ότι θα εξεταστεί το επόμενο καλοκαίρι, πως πρόκειται για «έναν αχταρμά, με κεφάλαια ασύνδετα, πρόχειρη και αντιεπιστημονική».
Η συνεξέταση της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας, η οποία επιβάρυνε φέτος τους υποψηφίους με πολύ περισσότερο φόρτο εργασίας, και μάλιστα στη διάρκεια ενός μόνο εξεταστικού πρωινού. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τι θα γίνει στο συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο μελετάται και είναι πιθανό να επιστρέψουμε στο προηγούμενο καθεστώς εξέτασης του μαθήματος.

Τις επόμενες ημέρες και σίγουρα πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αναμένεται ότι θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις σχετικά με το θέμα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται διάλογος με τους εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας και σειρά σχετικών συναντήσεων.
Ζητούν την ίδρυση της Νομικής στην Πάτρα

Στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τις απόψεις της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πάτρας αλλα και τοπικών φορέων της περιοχής για την ίδρυση της Νομικής σχολής.

Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι η τέταρτη Νομική σχολή στην Πάτρα δεν θα ιδρυθεί. Ωστόσο το Πανεπιστήμιο Πατρών και τοπικοί φορείς της περιοχής ζήτησαν να συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό για το θέμα, επιδιώκοντας να μην ανασταλούν τα σχέδια ίδρυσης της Νομικής σχολής και να ιδρυθεί όπως είχε σχεδιαστεί. Τους εκπροσώπους της περιοχής δέχτηκε τελικά η Ν. Κεραμέως που τους διαβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει το αίτημά τους. Στη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Παιδείας, συζητήθηκαν και άλλα ακαδημαϊκής φύσης θέματα.

Διευκρινίσεις σχετικά με την έναρξη και λειτουργία των νεοϊδρυθέντων επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ πανεπιστημιακών τμημάτων για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 έδωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Η υ ανακοίνωσε ότι επικοινώνησε με τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων για να διακριβώσει το εύρος των ελλείψεων και τις κάλεσε «να εργαστούν με όλες τους τις δυνάμεις, προκειμένου τα νέα τμήματα να λειτουργήσουν απρόσκοπτα».
«Τα Ιδρύματα οφείλουν να μεριμνήσουν για τη λειτουργία των νέων αυτών τμημάτων, όπως και για όλα τα τμήματα που θα υποδεχτούν φοιτητές το επερχόμενο ακαδημαϊκό έτος» αναφέρει και διαβεβαιώνει ότι «το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα σταθεί αρωγός, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του στην προσπάθεια αυτή».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως:

«Με αφορμή δημοσιεύματα και επικοινωνίες υποψηφίων φοιτητών και γονέων που θέτουν ερωτήματα σχετικά με την έναρξη και λειτουργία το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 νεοϊδρυθέντων πανεπιστημιακών τμημάτων που προέκυψαν από τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ, εξαιτίας ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων δήλωσε:

«Ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, διαφωνήσαμε εξ αρχής με το σχέδιο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη συλλήβδην κατάργηση των ΤΕΙ και την άναρχη και άτακτη συγχώνευσή τους με τα ΑΕΙ, με αποτέλεσμα τη σημαντική υποβάθμιση της τεχνολογικής εκπαίδευσης. Και αυτό, γιατί η αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη, με τη δημιουργία και νέων τμημάτων, έγινε χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς αξιολόγηση από την ανεξάρτητη αρχή, χωρίς ουσιαστικές μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, χωρίς μέριμνα για την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων και τη σύνδεση με την αγορά εργασίας.

Βιώνουμε, δυστυχώς, τις συνέπειες της ανεύθυνης αυτής πολιτικής, που έγινε με όρους επικοινωνιακούς και μικροπολιτικής σκοπιμότητας.

Καλούμαστε, σήμερα, να διαχειριστούμε μια αντικειμενικά δύσκολη κατάσταση για τα νέα αυτά τμήματα. Η διαδικασία συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων είχε ήδη ξεκινήσει πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και έχει πλέον ολοκληρωθεί.

Τα νέα αυτά τμήματα αποτελούν ήδη επιλογές πολλών υποψηφίων. Στις περισσότερες δε περιπτώσεις, η συμπερίληψή τους στα για το επερχόμενο ακαδημαϊκό έτος έγινε με τη συναίνεση των αρμοδίων οργάνων των Ιδρυμάτων. Με αυτά τα δεδομένα, προέχει τώρα να σταθούμε με αίσθημα ευθύνης στους νέους που έχουν ήδη επιλέξει τα νέα τμήματα και στις οικογένειές τους, θωρακίζοντας παράλληλα την ισορροπία και αδιαβλητότητα του συστήματος.

Επικοινωνήσαμε με τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων για να διακριβώσουμε το εύρος των ελλείψεων και τις καλέσαμε να εργαστούν με όλες τους τις δυνάμεις, προκειμένου τα νέα τμήματα να λειτουργήσουν απρόσκοπτα. Τα Ιδρύματα οφείλουν να μεριμνήσουν για τη λειτουργία των νέων αυτών τμημάτων, όπως και για όλα τα τμήματα που θα υποδεχτούν φοιτητές το επερχόμενο ακαδημαϊκό έτος. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα σταθεί αρωγός, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, στην προσπάθεια αυτή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025