Πανελλήνιες 2018: Κατά περίπου 2.000 θέσεις θα είναι αυξημένος ο φετινός αριθμός εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι πιο ευνοημένοι θα είναι οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) και οι υποψήφιοι των θεωρητικών σπουδών. Αντίθετα, μείωση θα υπάρξει στον αριθμό των θέσεων στις ιατρικές σχολές. Το υπουργείο Παιδείας ολοκληρώνει τις τελευταίες εκκρεμότητες για να ανακοινώσει τον αριθμό.
Ο αριθμός των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι, που ήταν 70.726 για τις συνολικά 454 σχολές και τμήματα (σχετικό δημοσίευμα της «Κ» στις 20/2/2018). Στις 70.726 θέσεις δεν υπολογίζονται εκείνες για τις στρατιωτικές, τις αστυνομικές και τις σχολές εμπορικού ναυτικού. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ο τελικός αριθμός θα κινηθεί περίπου στις 72.500 θέσεις για όλα τα ΑΕΙ.
Βεβαίως, δεν θα υπάρξει μία γενική τάση στον καθορισμό των θέσεων ανά επιστημονικό πεδίο. Ενδεικτικά, θα πριμοδοτηθούν οι ανθρωπιστικές και κοινωνικές σπουδές για να καλυφθεί η ζήτηση από τους υποψηφίους της ομάδας θεωρητικού προσανατολισμού. Αντίστροφα, αναμένεται ψαλίδισμα στις θέσεις των σχολών επιστημών υγείας και του τεχνολογικού τομέα. Οι πλέον περιζήτητες θέσεις, αυτές των επτά ιατρικών σχολών, θα είναι μειωμένες, όπως εξαγγέλθηκε ήδη από πέρυσι (το 2017 είχαν δοθεί συνολικά 945 θέσεις), κατά περίπου 100.
Μεταξύ των ευνοημένων κατηγοριών υποψηφίων θα είναι οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, καθώς οι πιθανότητές τους να εισαχθούν σε πανεπιστήμιο θα διευρυνθούν λόγω της συγχώνευσης των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Χθες μάλιστα ανακοινώθηκε σε ποιο επιστημονικό πεδίο θα κατανεμηθούν τα νέα τμήματα του νέου ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, ως αντιστάθμισμα για τις θέσεις που θα χάσουν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ αφού τα δύο ΤΕΙ καταργούνται, το υπουργείο αύξησε το ποσοστό των θέσεων που θα μπορούν να διεκδικήσουν στα πανεπιστήμια από 1% (έως πέρυσι) σε 5%. Ωστόσο, έως πέρυσι οι θέσεις που αντιστοιχούσαν στο 1% δεν περιλαμβάνονταν στον γενικό αριθμό εισακτέων, αλλά ήταν καθ’ υπέρβασιν αυτού. Από φέτος ο αριθμός των θέσεων στα πανεπιστήμια θα αυξηθεί, καθώς θα ενσωματωθεί το 5% για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Η κίνηση προσδοκάται να ενισχύσει το ενδιαφέρον των αποφοίτων Γυμνασίου να φοιτήσουν στα ΕΠΑΛ.
Αλλωστε, η συγχώνευση των δύο ΤΕΙ της Αττικής εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για δημιουργία ενισχυμένων πανεπιστημίων μέσω και της συγχώνευσης των τοπικών ΤΕΙ. Ενδεικτικά, το υπουργείο έχει δημιουργήσει επιτροπή που θα συζητήσει τη συγχώνευση των ΤΕΙ Κεντρικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος που έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη. Αντίθετα, το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης φέρεται, προς το παρόν, αρνητικό να συμμετάσχει στη συζήτηση, ενώ διαμαρτυρίες υπάρχουν –από τοπικούς παράγοντες– και επειδή το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα μετατοπισθεί προς τη Θεσσαλονίκη, αντί της Θράκης. Το θέμα θα συζητηθεί και στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη.
Σε ωριμότερη φάση βρίσκονται οι συζητήσεις για τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Πάντως, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων ζητεί να δημιουργηθεί τουλάχιστον μία σχολή σε κάθε ένα από τα υπόλοιπα νησιά, εκτός από τις ήδη υπάρχουσες στην Κέρκυρα, έδρα του πανεπιστημίου. Στο ίδιο πλαίσιο, το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητεί να ληφθούν υπ’ όψιν οι θέσεις των δημοτικών συμβουλίων και των τοπικών φορέων.
Πανελλήνιες 2018: Οι Υπουργικές Αποφάσεις για την εισαγωγή υποψηφίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ στην ΤριτοβάθμιαΤελευταίες ειδήσεις για Πανελλήνιες 2018