Ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης και ψυχικής ενδυνάμωσης κατά του φαινομένου του εκφοβισμού έστειλαν την Παρασκευή 4 Μαρτίου 200 μαθητές και εκπαιδευτικοί από περισσότερα από 300 σχολεία σε όλη την Ελλάδα.
Eνώνοντας τη δύναμη της φωνής τους με αθλητές, καλλιτέχνες και εκπροσώπους της Πολιτείας στη μεγάλη διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού που έχει οριστεί η 6η Μαρτίου.
Την εκδήλωση «Ζήσε Χωρίς Εκφοβισμό» συν-διοργάνωσαν το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας και η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Live Without Bullying για την καταπολέμηση του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή υπογράμμισε ότι «η βία δεν έχει καμία θέση στα σχολεία» και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο για την πάταξη του φαινομένου, τόσο σε επίπεδο εκπαιδευτικού προγράμματος όσο και σε επίπεδο επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και των κοινωνικών λειτουργών.
«Το μήνυμα της ημερίδας ‘Ζήσε χωρίς εκφοβισμό’ αντικατοπτρίζει το σχολείο που οφείλουμε να θεμελιώσουμε και να υποστηρίξουμε για τα παιδιά μας», ανέφερε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Αλέξανδρος Κόπτης, ενώ ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας κ. Θωμάς Μπαχαράκης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τη σημασία του θεσμού της διαμεσολάβησης ομηλίκων στη σχολική κοινότητα για την επίλυση διαφορών και την καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής διευθέτησης των εντάσεων.
Ο διεθνής ποδοσφαιριστής, Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Μακεδονίας και κορυφαίος υποστηρικτής του προγράμματος Live Without Bullying, κ. Άγγελος Χαριστέας, μίλησε για το πώς μπορεί ο αθλητισμός να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού, εμφυσώντας στα παιδιά τις αρχές του σεβασμού και της συνεργασίας.
Στο πρόγραμμα LWB, το οποίο παρέχει δωρεάν online συμβουλευτική υποστήριξη σε μαθητές, γονείς και καθηγητές, αναφέρθηκε εκτενέστερα η Δρ. Αντωνία Τορρένς, Εκπαιδευτική Ψυχολόγος, Γενική Διευθύντρια του ΚΜΟΠ και εμπνεύστρια και δημιουργός του προγράμματος. Η Δρ. Τορρένς εξήγησε τις διαφορές μεταξύ bullying, πειράγματος και κοροϊδίας, ενώ παρουσίασε ασφαλείς τρόπους με τους οποίους μπορούν να αντιδρούν οι παρατηρητές προστατεύοντας τα θύματα.
Ο Δρ. Γεώργιος Α. Νάκος, Ψυχολόγος αξιωματικός της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αναφέρθηκε στον διαδικτυακό εκφοβισμό και έδωσε οδηγίες για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο, ενώ στον ψυχολογικό αντίκτυπο που έχει το φαινόμενο του cyber bullying στα παιδιά αναφέρθηκε ο Δρ. Γεώργιος Φλώρος, Ψυχίατρος Επιμελητής Β’ ΕΣΥ στη Β’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ. Η κ. Ασημίνα Γαλλή – Τσινοπούλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, Διευθύντρια Β’ Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ, ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, εξήγησε από την πλευρά της πώς οι ψυχο-συναισθηματικές και σωματικές αλλαγές που βιώνουν τα παιδιά μετά την ηλικία των 10 ετών μπορεί να επηρεάσει την εμπλοκή τους – είτε ως θύματα είτε ως θύτες – σε φαινόμενα βίας.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης έστειλαν τα δικά τους θετικά μηνύματα κατά του εκφοβισμού το 18ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς, το Δημοτικό Σχολείο Άδενδρου, το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης «Δημήτρης Χορν», το 3ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, το 1ο ΓΕΛ Μενεμένης, το 2ο Δημοτικό Πυλαίας, το Γυμνάσιο Ρητίνης Πιερίας, το 5ο Γυμνάσιο Νεάπολης, το 1ο ΕΠΑΛ Γιαννιτσών, το 3ο ΓΕΛ Γιαννιτσών και το Γυμνάσιο Καρυώτισσας, καθώς και 40 νηπιαγωγεία και 45 δημοτικά σχολεία από όλη την Κεντρική Μακεδονία.
Επίσης, σημαντικά μηνύματα ψυχικής ενδυνάμωσης έστειλαν Παραολυμπιονίκες αθλητές ξιφασκίας και κολύμβησης, καθώς και ο ηθοποιός Γιάννης Σαρακατσάνης.
Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος και υπεύθυνη επικοινωνίας του Live Without Bullying, Μαρία Σαμολαδά.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση στον ακόλουθο σύνδεσμο:
Μπορείτε να δείτε και να προβάλλετε – δημοσιεύσετε το κοινωνικό μήνυμα με τον κορυφαίο υποστηρικτή του προγράμματος, κ. Άγγελο Χαριστέα στον ακόλουθο σύνδεσμο:
Τέλος, σήμερα, Κυριακή 6 Μαρτίου 2022, Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, θα φωταγωγηθούν δημόσια κτήρια, με χρώμα πράσινο, που είναι το «χρώμα της ελπίδας» και το χρώμα του LWB, υπενθυμίζοντας σε όλους μας τη σημασία της στήριξης που πρέπει να παρέχουμε στα νέα παιδιά – θύματα κάθε είδους εκφοβισμού. Πρωτοστάτης στη μετάδοση του μηνύματος ο Δήμος Αθηναίων, καθώς θα φωταγωγηθεί το Σιντριβάνι στην πλατεία Ομονοίας. Επίσης, ο όμιλος ΟΑΣΑ, για δεύτερη συνεχή χρονιά, συμβάλλει καθοριστικά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του επιβατικού κοινού προβάλλοντας όλο τον Μάρτιο το ψηφιακό υλικό του Live Without Bullying σε διαφορετικά σημεία προβολής.