Πανελλήνιες 2017 – Βάσεις 2017: Η Φυσική είναι το μάθημα «βαρόμετρο» της ερχόμενης εβδομάδας – Τέλος Αυγούστου οι βάσεις. Με τα μαθήματα της Ιστορίας, της Φυσικής και της Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον συνεχίζεται την Τρίτη 13 Ιουνίου η διαγωνιστική διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων.
Την Τρίτη θα συνεχιστούν με μαθήματα ειδικοτήτων για τα Επαγγελματικά Λύκεια, ώστε να ολοκληρωθούν στις 21 Ιουνίου.
Φέτος 104.985 υποψήφιοι διαγωνίζονται για 70.728 θέσεις στα ΑΕΙ, πιο αργά από άλλες χρονιές, δεδομένου ότι προηγήθηκαν οι ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις. Ο βαθμός απόλυσης στα μαθήματα δεν προσμετράται για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια, επομένως η διαδικασία ορίζεται ως διαγωνιστική.
Τα θέματα στα οποία εξετάστηκαν οι απόφοιτοι το 2016 κρίθηκαν από εκπαιδευτικούς και αναλυτές ιδιαίτερα εύκολα, λόγω της πρώτης εφαρμογής του νέου συστήματος εξέτασης (4+1 μαθήματα). Φέτος αλλαγές δεν υπάρχουν στην ύλη, όμως ήδη η δυσκολία των θεμάτων στο σύστημα που δοκιμάζεται για δεύτερη χρονιά έχει αυξηθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα Μαθηματικά που εξετάστηκαν την Παρασκευή. Όπως έκρινε η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, ούτε έφτασε ο χρόνος για να λυθούν από τους υποψηφίους ούτε η δυσκολία τους ήταν διαβαθμισμένη. Στη Νεοελληνική Γλώσσα, πάντως, τα Αρχαία και την Άλγεβρα στα ΕΠΑΛ, τα ζητούμενα χαρακτηρίζονται κατανοητά.
Όπως επισημαίνει στην “Αυγή” ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, “το στοίχημα της ερχόμενης εβδομάδας είναι η Φυσική, η οποία πέρυσι ήταν ιδιαιτέρως εύκολη, με αποτέλεσμα να αδικηθούν οι διαβασμένοι”. Υπενθυμίζεται ότι δύο υποψήφιοι που επιθυμούσαν να εισαχθούν στην Ιατρική προσέφυγαν στο ΣτΕ, καθώς αρίστευσαν στα μαθήματα βαρύτητας, ωστόσο δεν έγραψαν στην έκθεση πάνω από 14 – όσο γράφει δηλαδή ο μέσος όρος των υποψηφίων.
Τα πιο απαιτητικά μαθήματα εξετάστηκαν μέσα στην εβδομάδα. Για τις αυριανές εξετάσεις, η Ιστορία θεωρείται εύκολη. Πέρυσι από 18-20 έγραψε σχεδόν το 12%, ενώ πάνω από τη βάση έγραψε πάνω από το 52%.
Στη Φυσική, οι αριστούχοι ξεπέρασαν το 6%, ενώ πάνω από τη βάση έγραψε σχεδόν το 70%. Στο μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον το 15% έγραψε άριστα, και πάνω από τη βάση σχεδόν το 61%.
Το 2016 Ιατρική και Νομική Αθήνας ήταν τα δύο τμήματα που συγκέντρωσαν τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων. Αυξημένες προτιμήσεις συγκέντρωσαν το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, το Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, η Ιατρική Θεσσαλονίκης, τα τμήματα Ψυχολογίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι σχολές Ανθυποπυραγών, Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
Όσον αφορά τις συνολικές προτιμήσεις, οι περισσότεροι υποψήφιοι δήλωσαν στο μηχανογραφικό τους -ανεξαρτήτως σειράς- το τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων στο ΤΕΙ Αθηνών. Αμέσως μετά ήρθε το τμήμα Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Tέλος Αυγούστου ανακοινώνονται οι βάσεις 2017
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας διαβεβαιώνουν ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να δοθούν τα αποτελέσματα στη δημοσιότητα την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, πριν ξεκινήσουν οι επαναληπτικές Πανελλαδικές. Και για να ξεκινήσει η διαδικασία των ηλεκτρονικών εγγραφών στα ΑΕΙ, και για να πάρουν σειρά εξέτασης οι υποψήφιοι των επαναληπτικών εξετάσεων.
Οι βάσεις 2017 καθορίζονται από τρεις παράγοντες: βαθμός δυσκολίας εξεταζόμενων μαθημάτων, αριθμός υποψηφίων που θα δηλώσουν κάθε σχολή, σειρά προτίμησης των τμημάτων στα Μηχανογραφικά Δελτία. Ο τελευταίος θεωρείται αστάθμητος παράγοντας.
Η διαδικασία των Πανελλαδικών την πρώτη εβδομάδα “κύλησε ομαλά ως προς τα θέματα και ως προς τη διαδικασία”, τόνισε την Παρασκευή ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, αποφεύγοντας να κάνει επιπλέον επισημάνσεις για τις εξετάσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη. “Το σύστημα που έχουμε σήμερα είναι αδιάβλητο, αλλά θεωρούμε ότι παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστο” αρκέστηκε να σχολιάσει (στην ΕΡΤ3).
Χρήσιμες πληροφορίες
* Η συμμετοχή στις Πανελλαδικές κατοχυρώνεται με την εξέταση σε τουλάχιστον ένα μάθημα της Ομάδας Προσανατολισμού που έχει επιλέξει ο υποψήφιος.
* Αν ο υποψήφιος δεν προσέλθει σε εξέταση μαθήματος, κρίνεται ότι εξετάστηκε και βαθμολογήθηκε μηδέν (0).
* Κατά την είσοδο στην αίθουσα εξέτασης δεν επιτρέπεται να έχουν οι υποψήφιοι βιβλία, σημειώσεις, κινητά τηλέφωνα, διορθωτικό υγρό, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών, άλλα αντικείμενα ή οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι δολιεύεται τις εξετάσεις.
Βάσεις – Πανελλήνιες 2017: Σε ποιές σχολές εκτιμάται ότι θα πέσουν οι Βάσεις 2017