Νέο πάγο στις όποιες ελπίδες για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε εκ νέου πως το ελληνικό αξιόχρεο δεν είναι αρκετά υψηλό και συνεπώς οι τίτλοι της Αθήνας δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί στο QE εάν δεν απολαμβάνουν την ειδική εξαίρεση που τους παρέχει το Μνημόνιο.

«Αφότου το πρόγραμμα λήξει, εκπνέει και η εξαίρεση», δήλωσε ο κ. Ντράγκι, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωτράπεζας στη Φρανκφούρτη. Η εξαίρεση θα είχε διατηρηθεί εάν η κυβέρνηση είχε επιλέξει την λύση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

Δεν έκανε καμία αναφορά στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα διενεργήσει ανεξάρτητα η ΕΚΤ.

Η ποσοτική χαλάρωση είναι προγραμματισμένο να λήξει στο τέλος του 2018, ενώ ο όγκος των μηνιαίων αγορών θα μειωθεί στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Οκτώβριο, έναντι 30 δισεκ. ευρώ που είναι σήμερα.

Το αναπάντητο ερώτημα πλέον είναι εάν η Ελλάδα θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα επανεπενδύσεων της ΕΚΤ, που θα διαρκέσει για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα και προβλέπει την επανεπένδυση κερδών από αγορασμένα ομόλογα που ωριμάζουν.

Η διάρκεια και οι κανόνες που θα διέπουν τις επανεπενδύσεων παραμένουν άγνωστα, με τον κ. Ντράγκι να δηλώνει ότι έως τώρα το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει εξετάσει καμία πτυχή του προγράμματος – που ουσιαστικά συνιστά μια υπόγεια μορφή ποσοτικής χαλάρωσης.

Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου ο κ. Ντράγκι έκανε ειδική αναφορά στις πολύνεκρες πυρκαγιές που έχουν πλήξει την ανατολική Αττική. Χθες το πρωί είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025