– Τις προτάσεις του για τα ενσωματώνει μεταξύ άλλων η πρόσφατη τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα το άρθρο 214 του ν. 4512/2018 και η ΥΑ Γ.Π.οικ.Δ22/11/2705/58/2018 έκανε αποδεκτή την πρόταση της Ανεξάρτητης Αρχής για τον έλεγχο συνδρομής των προϋποθέσεων απονομής και -εκτός από τη μείωση της διάρκειας διαμονής στη χώρα από δεκαετία σε πενταετία- προέβλεψε ότι σε περίπτωση που ο φορολογικά υπόχρεος δεν έχει πενταετή διαμονή να ελέγχεται η ως άνω προϋπόθεση στο
πρόσωπο του έτερου γονέα.

Επίσης έγινε αποδεκτό και το αίτημα του Συνηγόρου για τη δυνατότητα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής σε περίπτωση που απορρίπτεται η αίτηση χορήγησης οικογενειακού .

Από το 2013 που εφαρμόσθηκε το νέο θεσμικό πλαίσιο χορήγησης από τον , ο Συνήγορος του Πολίτη έχει δεχτεί μεγάλο αριθμό αναφορών σχετικά με την αδυναμία της μητέρας που βρίσκεται σε γάμο να ζητήσει η ίδια το επίδομα τέκνων. Το 2016, μετά από συνεχή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς (ΟΓΑ, Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Συνηγόρου του Πολίτη η πρόταση της Ανεξάρτητης Αρχής για τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου https://www.synigoros.gr/?i=health-and-social-welfare.el.miteres-oikogeniapoliteknoi.

Συγκεκριμένα ο Συνήγορος πρότεινε, σε περίπτωση που ο υπόχρεος σε Δήλωση της Φορολογίας Εισοδήματος δεν πληροί τις εκ του νόμου προϋποθέσεις για τη χορήγηση και καταβολή των , να ελέγχεται εάν αυτές πληρούνται στο πρόσωπο του έτερου γονέα. Τονιζόταν μάλιστα ότι η νομοθεσία για τα δεν μπορεί να εισάγει άνιση μεταχείριση σε βάρος της μητέρας, και ιδίως του πραγματικού δικαιούχου του δηλαδή του παιδιού, ανάλογα με το είδος της οικογένειας.

Επιστολή προς Υπουργείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025