Πολλοί δικαιούχοι αναμένεται να χάσουν το του το προσεχές διάστημα, καθώς εισάγονται νέα εισοδηματικά κριτήρια για την κινητή και ακίνητη περιουσία.

Η κινητή περιουσία, όπως αυτοκίνητα, δίκυκλα, καταθέσεις και μετοχές, καθώς και η ακίνητη περιουσία, όπως σπίτια και αγροτεμάχια, θα λαμβάνονται υπόψη. Για παράδειγμα εάν κάποιος με χαμηλό εισόδημα κληρονομήσει ένα σπίτι, μπορεί να χάσει το επίδομα, ακόμη κι αν το λάμβανε προηγουμένως.

Τα συγκεκριμένα περιουσιακά όρια για τη χορήγηση του επιδόματος αναμένεται να ανακοινωθούν στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο.

Από το 2025, το ποσό του παιδιού θα αυξηθεί.

Η 2η και 3η εισοδηματική κλίμακα θα ενοποιηθούν σε μία.

Για την 3η κλίμακα, το επίδομα για κάθε παιδί θα αυξηθεί στα 45 ευρώ (από 28 ευρώ σήμερα), ενώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα θα φτάσει στα 90 ευρώ.

Στην 1η κλίμακα, το ποσό θα φτάσει τα 75 ευρώ και για το τρίτο παιδί και κάθε επόμενο τα 150 ευρώ.

Επίσης, θα προστεθούν περιουσιακά κριτήρια για την κινητή και ακίνητη περιουσία, τα οποία θα είναι πιο αυστηρά σε σχέση με άλλα επιδόματα. Ένα παράδειγμα είναι ένα ζευγάρι με δύο παιδιά χωρίς άλλα εισοδήματα, το οποίο θα λαμβάνει 535 ευρώ (από 432 ευρώ που λάμβανε προηγουμένως).

Τέλος, μέρος του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% για το Επίδομα Παιδιού και Στέγασης, και 30% για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα) δεν θα προσμετράται στα εισοδηματικά όρια, ώστε να ενισχυθεί το κίνητρο για εργασία.

Τα νέα κριτήρια για να λάβουν το επίδομα οι δικαιούχοι θα αφορούν την κινητή και ακίνητη περιουσία.

Συγκεκριμένα θα ελέγχονται:

Κινητή περιουσία

Αυτοκίνητα
Δίκυκλα
Καταθέσεις
Μετοχές/ομόλογα

Ακίνητη περιουσία

Σπίτια
Οικόπεδα
Αγροτεμάχια

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, χιλιάδες δικαιούχοι να μην λάβουν το επίδομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025