Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να κοπεί κανένα προνοιακό έδωσε ο διοικητής του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (), Στυλιανός Πλιάκης, κατά τη διάρκεια πολύωρης συζήτησης με αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, η οποία πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στον Οργανισμό. Παράλληλα, ο κ. Πλιάκης τόνισε ότι σκοπός της πιλοτικής διαδικασίας είναι τα άτομα με αναπηρία να λαμβάνουν πλέον από μία, ενιαία αρχή τα επιδόματά τους σε σταθερή ημερομηνία, που θα είναι γνωστή σε όλους, με απόλυτη διαφάνεια, με ηλεκτρονικές αιτήσεις και αδιάβλητες διαδικασίες.

Όπως έχει ήδη επισημανθεί, η πιλοτική διαδικασία απονομής προνοιακών επιδομάτων σε άτομα με αναπηρία περιλαμβάνει ηλεκτρονική υποβολή τής αίτησης, μέσω ειδικής πλατφόρμας, δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου αναπηρίας από τον θεράποντα γιατρό του αναπήρου, συμπλήρωση εισηγητικού, παραπομπή του στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), αξιολόγηση και εκτίμηση της αναπηρίας από τριμελή υγειονομική επιτροπή, καθώς και συμπλήρωση ερωτηματολογίου από γιατρό, με εξειδίκευση ή εμπειρία σε εργασιακά θέματα, για τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου. Ο κ. Πλιάκης επανέλαβε πως το ερωτηματολόγιο δεν επηρεάζει την κρίση και την απόφαση της υγειονομικής επιτροπής ως προς τη χορήγηση του .

«Ο ΟΠΕΚΑ -τόσο οι εργαζόμενοί του όσο και η διοίκηση- γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα του χώρου και με ευαισθησία και ανθρωπιά θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα άτομα με αναπηρία. Τα αναπηρικά επιδόματα δεν κόβονται και η διαδικασία απονομής τους δεν αλλάζει, πλην της πλήρους ψηφιοποίησής της, πράγμα που θα διευκολύνει τα μέγιστα, πρωτίστως τους ίδιους τους αναπήρους» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πλιάκης.

Επίσης, προς αποφυγή παρερμηνειών, ο ΟΠΕΚΑ σημειώνει τα εξής:

– Η διοίκηση και οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΑ είναι έτοιμοι να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις του πιλοτικού προγράμματος για τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπηρίας, το οποίο έχει μπει σε τροχιά, όπως προβλέπει ο νόμος.

– Τα αναπηρικά επιδόματα δεν είχαν ούτε προβλέπεται να αποκτήσουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον , οι αιτιάσεις περί περικοπής των κρατικών δαπανών για την πρόνοια μόνο ως παραπληροφόρηση μπορούν να εκληφθούν, τη στιγμή που όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί, αλλά αντίθετα έχουν σημαντικά αυξηθεί από 780 εκατ. ευρώ το 2015, ξεπέρασαν το 1,5 δισ. ευρώ το 2017 και θα υπερβούν τα 2,5 δισ. ευρώ το 2019.

Υπενθυμίζεται, πως ο Οργανισμός συστάθηκε πριν από οκτώ ημέρες, στις 22 Φεβρουαρίου με τον ν. 4520/2018, ώστε να αποτελέσει βασικό πυλώνα του κράτους κοινωνικής αλληλεγγύης, με αποστολή να στηρίξει την οικογένεια, τα άτομα με αναπηρία, τους ανασφάλιστους υπερήλικες και άλλες ευπαθείς ομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025