Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η ενεργοποίηση της παγκόσμιας συμφωνίας του ΟΟΣΑ για την ανταλλαγή πληροφοριών φορολογικού ενδιαφέροντος μεταξύ εκατοντάδων χωρών που έχουν υπογράψει τη σχετική συμφωνία του διεθνούς οργανισμού (Common Reporting Standard).
Χθες πραγματοποιήθηκε το δεύτερο κύμα ενεργοποίησης των διμερών συμφωνιών ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ διαφόρων χωρών , περιλαμβανομένης και την Ελλάδας. Όσον αφορά στη χώρα μας ενεργοποιήθηκαν χθες οι διμερείς συμφωνίες για την ανταλλαγή πληροφοριών με 17 χώρες ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των χωρών με τις οποίες πλέον η ελληνική εφορία βρίσκεται “σε σύνδεση” στις 50 ενώ μέχρι και τον ερχόμενο Ιούνιο ο αριθμός αυτός πρόκειται να ξεπεράσει τις 90.
Η πρώτη ανταλλαγή πληροφοριών έχει προγραμματιστεί να γίνει τον Σεπτέμβριο του 2017 και η ελληνική φορολογική διοίκηση θα μεταβιβάσει με ηλεκτρονικό τρόπο αλλά και θα λάβει στοιχεία από τις άλλες χώρες που έχουν βάλει την υπογραφή τους στην συμφωνία του ΟΟΣΑ στοιχεία φορολογικών κατοίκων Ελλάδας που αφορούν:
– τόκους και υπόλοιπα καταθέσεων,
– μερίσματα από επιχειρηματικές συμμετοχές,
– κέρδη από χρηματιστηριακές πράξεις (μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα κλπ) και πώληση χρηματοπιστωτικών προϊόντων.
Μάλιστα, οι πληροφορίες που θα ανταλλαγούν δεν θα αφορούν μόνο τράπεζες αλλά και χρηματιστηριακές εταιρείες, ειδικά επενδυτικά σχήματα (trusts και foundations) καθώς και ασφαλιστικές εταιρίες.
Με βάση αυτά τα στοιχεία που θα λάβει η ελληνική φορολογική διοίκηση θα προχωρήσει σε ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσει αν τα εισοδήματα αυτά έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα από τους φορολογούμενους που τα εισέπραξαν στο εξωτερικό. Υπενθυμίζεται οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στην Ελλάδα το σύνολο του εισοδήματος που αποκτούν σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη.
Οι χώρες με τις οποίες και νομικά πλέον έχει ήδη ενεργοποιηθεί συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών με την Ελλάδα είναι οι εξής:
– Ανδόρα, Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Bonaire-Saint Eustatius and Saba, Βουλγαρία, Κολομβία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Δανία, Νησιά Φερόε, Φινλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Γιβραλτάρ, Γροιλανδία, Γκέρνσεϊ, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ινδία, Ιρλανδία, Νήσος Μάν, Ιταλία, Τζέρσεϊ, Κορέα, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μαυρίκιος, Μεξικό, Μονακό, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο, Σεϋχέλλες, Σλοβακία, Σλοβενία, Νότιος Αφρική, Σουηδία, Ισπανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο.
Εντός του 2017 θα ενεργοποιηθεί νομικά και συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών με τις εξής χώρες:
– Ανγκίλα, Μπαρμπέιντος, Βερμούδες, Βρεττανικές Παρθένες Νήσοι, Νήσοι Κέιμαν, Κουρακάο, Δομηνικανή Δημοκρατία, Κορέα, Μοτσεράτ, Niue, Τρινιντατ και Τομπάγκο, Νήσοι Τερκς και Κάικος, Αλβανία, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αρούμπα, , Μπαχάμες, Μπελίζ, Βραζιλία, Μπρουνέι Νταρουσαλάμ, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Νήσοι Κουκ, Κόστα Ρίκα, Γκάνα, Γρενάδα, Χόνγκ Κόνγκ, Ινδονησία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Κουβέιτ, Νήσοι Μάρσαλ, Μακάο, Μαλαισία, Μονακό, Νέα Ζηλανδία, Παναμάς, Κατάρ, Ρωσία, Σεντ Κίτς και Νέβιλ, Σαμόα, Σαιντ Λουσία, Σαιντ Βινσεντ και Γρεναδινες, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Σιντ Μαρτεέν, Ελβετία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ουρουγουάη, Μπαχρέιν, Ναούρου, Βανουάτου.
Ειδική σχέση οι ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ειδική σχέση με το πρόγραμμα ανταλλαγής πληροφοριών για φορολογικά θέματα του ΟΟΣΑ και προχωρούν σε διμερείς συμφωνίες με άλλα κράτη για ανταλλαγή πληροφοριών φορολογικού χαρακτήρα.