Σχέδιο δράσης κατά της υπογεννητικότητας κατέθεσαν τα μέλη του Ομίλου Απόγονων Αγωνιστών του 1821. Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ομίλου, Κωνσταντίνος Πλαπούτας η πρότασή τους αφορά σε πρώτη φάση τις περιοχές της Θράκης και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου «που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας) φαίνεται να έχουν τεράστιο πρόβλημα υπογεννητικότητας.

Έχουμε κινητοποιηθεί εδώ κι έξι μήνες, προσπαθήσαμε και έχουμε ήδη βρει και συνεννοηθεί με χορηγούς και ανθρώπους πρόθυμους να μας βοηθήσουν. Αυτήν την πρότασή μας την καταθέσαμε στο υπουργείο Οικονομίας και περιμένουμε έγκριση».

Στο μεταξύ, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον ενημέρωσαν για την σχετική προώθηση του προγράμματος, ενώ του γνωστοποίησαν ότι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία ελληνικών εταιρειών. «Εφόσον θα υπάρξει έγκριση της πρότασής μας τα χρήματα μπορούν να δοθούν άμεσα» σημείωσε ο κ. Πλαπούτας. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα του Ομίλου (www.apogonoi1821.gr) περιλαμβάνει τους εξής βασικούς όρους:

Δικαιούχοι: Οικογένειες με ανεπαρκείς οικονομικούς πόρους και μόνιμη κατοικία στην Θράκη ή σε ακριτικά νησιά, οι οποίες θα αποκτήσουν τέκνο από την έναρξη του προγράμματος και εφ’εξής, ανεξαρτήτως του εάν πρόκειται για πρώτο ή επόμενο τέκνο. Την επιλογή των οικογενειών θα αναλάβουν εκπρόσωποι του Ομίλου μας σε συνεργασία με την Εκκλησία και ενδεχομένως και άλλους τοπικούς φορείς βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων στην γεωγραφική περιοχή της Θράκης (συγκεκριμένα στους Νόμους Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) και σε ακριτικά νησιά της χώρας μας.

Επιδότηση: Οι συνεργαζόμενες εταιρείες θα καταβάλουν μηνιαίο επίδομα 100 ευρώ για ένα τέκνο ανά οικογένεια (ήδη υφιστάμενη ή εν δυνάμει), από τον μήνα γέννησης του τέκνου και εφ’εξής.

Διάρκεια επιδότησης: Από τον μήνα γέννησης του παιδιού και έως την συμπλήρωση της ηλικίας των 18 ετών.

 

«Παράλληλα, έχουμε ζητήσει από την πολιτεία να προβεί στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα επιτρέψουν την έναρξη του προγράμματος άμεσα και θα ενισχύσουν τον σκοπό όπως εκτέθηκε ανωτέρω. Ως βασικές απαραίτητες ρυθμίσεις αναφέρουμε α) το χρηματοδοτούμενο επίδομα των 100 ευρώ ανά μήνα ανά οικογένεια, να εκπίπτει φορολογικά ως δαπάνη της εταιρείας που το καταβάλει, β) το επίδομα αυτό να μην φορολογείται ως εισόδημα των οικογενειών που το λαμβάνουν και γ) το επίδομα αυτό να είναι ακατάσχετο (επιπροσθέτως κάθε άλλου τυχόν ακατάσχετου ποσού) σε περίπτωση που οι οικογένειες-δικαιούχοι έχουν ήδη (ή τυχόν αποκτήσουν στο μέλλον) οφειλές προς τρίτους» επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πλαπούτας. Ήδη, ο Όμιλος έχει βρει τους πρώτους χορηγούς, οι οποίοι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν άμεσα με τα πρώτα 100 παιδιά. «Είμαστε οι πρώτοι που προτείνουν συγκεκριμένη δράση. Επιδιώκουμε να καλυφθούν και άλλες περιοχές της πατρίδας μας. Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας γιατί σκεφτόμαστε να απευθυνθούμε και σε ομογενείς».

Πάντως, σε σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Ομίλου αναφέρεται αναλυτικότερα:

«Όπως όλοι γνωρίζουμε και όπως επισημαίνεται με ιδιαίτερη ανησυχία από τους ειδικούς επιστήμονες, η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε γηράσκοντα πληθυσμό. Η οικονομική κρίση, μαζί με τη μαζική μετανάστευση νέων στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια και τη δραματική αύξηση της υπογεννητικότητας, έχουν περαιτέρω επιβαρύνει το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας. Σε πολλές μάλιστα ακριτικές περιοχές, το πρόβλημα δημιουργεί τις βάσεις για μία σοβαρή και μη αναστρέψιμη αλλοίωση του τοπικού πληθυσμού και δρομολογεί ένα πλήθος από εν δυνάμει επικίνδυνες συνέπειες για την ασφάλεια και την εθνική υπόσταση.

Η αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης στη χώρα μας αποτελεί θέμα ύψιστης προτεραιότητας. Για τον σκοπό αυτό, απαιτείται εθνική πολιτική και ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων. Στον βαθμό που η πολιτεία δεν διαθέτει, διαρκούσης της οικονομικής ύφεσης, επαρκή μέσα για να χρηματοδοτήσει μία ολοκληρωμένη και αποτελεσματική δημογραφική πολιτική, θεωρούμε σκόπιμο να ενθαρρύνει κατά προτεραιότητα την ανάληψη κάθε σχετικής πρωτοβουλίας από ιδιωτικούς φορείς και Ελληνικές επιχειρήσεις, μέσω των εταιρικών προγραμμάτων κοινωνικής ευθύνης που αυτές υλοποιούν».